Bursitida: Komplexní přehled

 

Co je bursitida?

Bursitida je zánětlivé onemocnění, které postihuje tzv. bursy. Jedná se o malé tíhové váčky, které jsou vyplňované tekutinou. Jsou umístěny mezi kostmi, šlachami a kůží poblíž kloubů. Tyto váčky pomáhají snižovat tření a tlak mezi klouby a okolními strukturami. Jestliže se bursy zanítí, mohou způsobit bolest a omezenou pohyblivost postižené oblasti. Nejčastěji postihuje oblast ramen, kolen a loktů.

 

Příčiny vzniku bursitidy

Bursitida může vzniknout z několika důvodů, například při opakovaných pohybech, tlaku na kloub, traumatu, jako je náraz nebo pád, bakteriální infekci, nebo také u spřízněných zdravotních stavů, jako je revmatoidní artritida. Některé profese nebo koníčky, které vyžadují opakované pohyby nebo tlak na konkrétní klouby, mohou zvyšovat riziko vzniku bursitidy. Bur­sitida je uznávaná nemoc z povolání, např. jednostranná nebo oboustranná bursitida z přetěžování a tlaku. Často se vyskytuje u zedníků nebo slévačů, dlaždičů nebo zahradníků. Bur­sitida nejčastěji vzniká z přetěžování a nadměrné námahy, ojediněle ale také může vzniknout z bakteriální infekce.

 

Symptomy bursitidy

Symptomy bursitidy se mohou lišit v závislosti na postižené oblasti, ale obvykle zahrnují bolest, otok, zčervenání a omezenou pohyblivost postižené oblasti. Bolest je často ostrá a náhlá v počátečních fázích a může se stát s postupem času tupou a bolestivou. V některých případech může postižená oblast být také horká na dotek, což může naznačovat přítomnost infekce.

 

Druhy bursitidy

Existuje několik různých druhů bursitidy, které jsou klasifikovány jak na základě oblasti těla, kterou postihují, tak i jejich příčiny. Bursitida může ovlivnit různé části těla, ale některé oblasti jsou náchylnější k vývoji tohoto onemocnění než jiné. Nejběžnější druhy bursitidy zahrnují:

 

  • Bursitida lokte (též „písařský loket“): Ovlivňuje bursu na zadní straně lokte. Toto onemocnění je často spojeno s opakovanými pohyby nebo tlakem na loket. Častá při hraní baseballu nebo golfu.
  • Bursitida ramene: Zahrnuje bursu nacházející se mezi klíční kostí a vrchní částí lopatky. Může být spojena s opakovaným zvedáním paže nebo námahou ramenního kloubu.
  • Bursitida kyčle: Postihuje bursu umístěnou na vnější straně kyčelního kloubu. Opakované pohyby nebo nárazy mohou způsobit zánět této bursy.
  • Bursitida kolene: Ovlivňuje bursy kolem kolenního kloubu, zejména ty na přední straně kolena. Bursitida v této oblasti může být způsobena opakovaným kladením tlaku na kolena v kleče.

 

Diagnostika bursitidy

Diagnostika bursitidy obvykle zahrnuje fyzikální vyšetření a revizi symptomatických oblastí. Lékař může také využít zobrazovací metody, jako je rentgen nebo ultrazvuk, aby vyloučil jiné možné příčiny bolesti. V některých případech může být také nutné odebrat vzorek tekutiny z bursy k analýze a vyloučení možné infekce.

 

Léčba bursitidy

Léčba bursitidy závisí na příčině a závažnosti symptomů. U mírných případů může být doporučen odpočinek a omezení pohybu postižené oblasti. Aplikace chladivého obkladu může pomoci snížit otok a bolest. Lékař může také předepsat léky proti bolesti a zánětu. U bakteriální bursitidy může být nutná antibiotická léčba. V těžších případech, pokud je bursa hodně naplněná tekutinou, je potřeba ji drenovat. Výjimečně dochází k jejímu chirurgickému odstranění.

 

Prevence bursitidy

Ačkoli nemůžeme vždy zabránit vývoji bursitidy, existují určitá opatření, která můžeme podniknout k minimalizaci rizika. K prevenci bursitidy může jedinec:

 

  • Vyhnout se nadměrnému tlaku nebo opakovanému tření v oblastech, kde se bursitida často vyskytuje.
  • Nosit vhodnou obuv, která nevytváří zbytečný tlak na paty. Případně do obuvi vkládejte vhodnou ortopedickou vložku.
  • Provádět protahovací cvičení před a po fyzické aktivitě k prevenci zranění a zánětu.
  • Pravidelně měnit polohu těla při dlouhodobém sezení nebo stání, aby se snížil tlak na bursy.
  • Používat ortézy nebo polštářky na zranitelných oblastech, jako jsou kolena nebo lokty, pokud je jedinec vystavuje opakovanému tlaku nebo tření.

 

Možné komplikace

Pokud bursitida není správně léčena, může dojít ke komplikacím. Ty mohou zahrnovat zejména chronickou bolest, trvalé omezení pohybu v postiženém kloubu, nebo šíření infekce do okolních tkání v případě infekční bursitidy. U osob s opakovanou bursitidou může být potřebná chirurgická intervence.

 

Časté otázky

Co způsobuje bursitidu? Bursitida může být způsobena opakovaným tlakem nebo traumatem, infekcí nebo přidruženými zdravotními stavy.

 

Je možné úplně vyléčit bursitidu? V mnoha případech je možné úspěšně léčit bursitidu konzervativními léčebnými metodami, ale výsledek se může lišit v závislosti na příčině a závažnosti bursitidy. Chronická bursitida může vyžadovat delší léčbu nebo chirurgický zákrok.

 

Jak dlouho trvá uzdravení od bursitidy? Doba zotavení z bursitidy se liší podle jedince a závažnosti onemocnění. U některých osob může dojít k úlevě během několika dnů až týdnů, zatímco jiní lidé mohou mít přetrvávající symptomy po delší dobu.

 

Závěr

Bursitida je časté zánětlivé onemocnění bursy, malého váčku naplněného tekutinou, který chrání a tlumí naše klouby. Ačkoli může být bursitida bolestivá a nepříjemná, většina případů bursitidy reaguje dobře na konzervativní léčbu, zejména odpočinek, aplikace chladivých obkladů a léky proti bolesti. Důležité je, aby si jedinci byli vědomi možných rizikových faktorů a podnikli kroky k prevenci onemocnění, zejména pokud se věnují aktivitám nebo povoláním, které zvyšují riziko vzniku bursitidy.

 

Článek je pouze informativní. Pokud má někdo podezření na bursitidu nebo zažívá chronickou bolest v oblasti kloubu, měl by co nejdříve konzultovat svůj stav s lékařem. Rychlá diagnóza a léčba mohou pomoci snížit zánět, bolest a zabránit dalším komplikacím.

 

Pilulka odborník Bc. Marie Siatka říká:

„Bursitida, neboli nemoc tíhových váčků, je nemoc převážné z přetěžování a tlaku u pracovníků v průmyslu nebo zdravotnictví. Nemoci z přetěžování jsou jedny z nejčastěji hlášených nemocí z povolání. Pro předcházení této nemoci je důležitá prevence, zejména omezování jednostranné zátěže, následný odpočinek a chránění kloubů.“ 

 

Zdroje

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/bo­oks/NBK513340/

https://www.he­althline.com/he­alth/bursitis

https://www.me­dicalnewstoda­y.com/articles/152120

https://my.cle­velandclinic.or­g/health/dise­ases/10918-bursitis

https://www.web­md.com/pain-management/ar­thritis-bursitis

https://www.hop­kinsmedicine.or­g/health/condi­tions-and-diseases/bursitis

Autor článku

Bc. Marie Siatka

Vystudovala jsem obor Ochrany veřejného zdraví na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Témata zdraví a prevence jsou mi velmi blízká. V současnosti pracuji ve zdravotním ústavu na oddělení mikrobiologie vod, potravin a předmětů běžného užívání. S manželem máme masérský salón, kde se věnujeme nejen uvolňování svalů, ale i komplexní regeneraci těla a mysli. Ve svém volném čase ráda cestuji, chodím po horách nebo se věnuji józe.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.