Dieta při průjmu: vhodné a nevhodné potraviny

Představte si, že se probudíte s nepříjemným pocitem v břiše, který se rychle změní v nesnesitelný průjem. Průjem může být více než jen nepříjemný – má schopnost výrazně ovlivňovat každodenní život a pohodu. V tomto článku se dozvíte, jak správnou dietou a změnami ve stravování rychle překonat tento obtížný stav. Které potraviny pomáhají uklidnit zažívání, a jak bojovat proti dehydrataci a oslabenému trávicímu ústrojí?

 

Obsah článku

 

Význam diety při průjmu

Dieta hraje klíčovou roli v léčbě průjmu. Průjem může být způsoben řadou faktorů, včetně infekce, stresu, určitých léků nebo nesnášenlivosti potravin. Nezáleží na jeho příčině, vhodná strava pomáhá snižovat zátěž na zažívací systém a urychluje proces hojení. Správný výběr potravin může pomoci udržet hydrataci, doplnit ztracené živiny a uklidnit podrážděná střeva. Význam správné diety při průjmu spočívá v tom, že pomáhá obnovit rovnováhu a funkci trávicího traktu. Při průjmu je důležité vyvarovat se potravinám, které mohou zhoršit příznaky nebo způsobit další podráždění, a soustředit se na lehce stravitelné potraviny, které poskytují dostatečné živiny a podporují hydrataci.

 

Potraviny vhodné při průjmu

Při průjmu je důležité vybírat potraviny, které jsou lehce stravitelné a pomáhají obnovit normální funkci střev. Na každého ale funguje něco jiného, pokud máte na některé potraviny alergii, rozhodně byste si jejich konzumací při průjmu nepomohli.

  • Banány: Jsou bohaté na draslík a pomáhají doplňovat elektrolyty ztracené během průjmu.
  • Rýže: Nedráždí zažívání a pomáhá absorbovat přebytečnou vodu ve střevech.
  • Starší pečivo: Jednoduché a lehce stravitelné, může pomoci uklidnit žaludek.
  • Jablečné pyré: Má zpevňující vlastnosti, které mohou pomoci zahustit stolici.
  • Čistý kuřecí vývar nebo bujón: Poskytuje tekutiny a elektrolyty, které jsou důležité pro hydrataci.
  • Bílé jogurty s živou kulturou: Může podporovat zdravou střevní mikroflóru a pomáhat ve zlepšení zažívání.

Je důležité jíst malé porce a častěji během dne, abyste předešli dalšímu podráždění zažívacího systému.

 

Potraviny nevhodné při průjmu

Při průjmu je důležité vyvarovat se některým potravinám, které mohou zhoršit příznaky nebo podráždit střeva:

  • Mléčné výrobky: Mléko a některé mléčné produkty mohou zhoršovat průjem, zejména pokud je průjem spojen s dočasnou nesnášenlivostí laktózy.
  • Tuky a mastné potraviny: Mastné maso, smažené jídla a těžké omáčky mohou být obtížně stravitelné a zhoršovat průjem.
  • Pikantní jídla: Mohou podráždit střeva a zhoršit průjmové symptomy.
  • Sladké nápoje a alkohol: Mohou způsobovat dehydrataci a podráždění zažívacího traktu.
  • Vysoké množství vlákniny: Zatímco vláknina je obecně prospěšná, při akutním průjmu mohou některé formy vlákniny, jako je hrubá vláknina z celých zrn, zhoršit příznaky. Obzvláště, když na její konzumaci nejste příliš zvyklí.

Při průjmu je klíčové sledovat, jak na různé potraviny tělo reaguje a přizpůsobit dietu podle individuálních potřeb.

 

Dietní strategie při průjmu

Při léčbě průjmu je dodržujte několik klíčových dietních strategií. Jezte malé porce, pomáhají snížit zátěž na zažívací systém. Udržujte pravidelný stravovací režim, který může normalizovat funkci střev. Vybírejte lehce stravitelné potraviny, jako je bílé pečivo, banány a rýže, mohou uklidnit podrážděné střevo. Vyhněte se potravinám, které mohou zhoršovat průjem, jako jsou pikantní jídla, vysoký obsah vlákniny a tuků. Zvyšte příjem tekutin. Ztráta tekutin při průjmu je běžná, a proto je důležité pít dostatek vody a elektrolytů.

 

Důležitost příjmu tekutin

Udržování dostatečné hydratace je zásadní při léčbě průjmu. Průjem může rychle vést k dehydrataci, ztrátě elektrolytů a nutričním deficitům, což zhoršuje celkový zdravotní stav. Důležité je dodržovat následující pokyny pro příjem tekutin:

  • Dostatečný příjem vody: Pít dostatek vody je klíčové pro doplnění ztracených tekutin a prevenci dehydratace.
  • Orální rehydratační roztoky: V případě závažného průjmu mohou být užitečné orální rehydratační roztoky, které obsahují správný poměr vody, cukrů a elektrolytů.
  • Vyvarování se kofeinu a alkoholu: Tyto látky mohou zvyšovat dehydrataci a měly by být omezeny nebo úplně vyřazeny.
  • Konzumace tekutin v malých množstvích: Příjem menšího množství tekutin v pravidelných intervalech může být snazší na zažívání a pomáhá udržovat hydrataci.

 

Role probiotik v dietě

Probiotika hrají důležitou roli v dietě při průjmu, zejména pokud je průjem způsobený antibiotiky nebo infekcemi. Probiotika jsou „dobré“ bakterie, které mohou pomoci obnovit rovnováhu střevní mikroflóry. 

  • Zdroje probiotik: Probiotika se přirozeně vyskytují v fermentovaných potravinách jako jsou jogurty, kefír, kyselé zelí a kombucha.
  • Doplňky probiotik: Probiotické doplňky jsou dalším zdrojem a mohou být užitečné pro rychlé obnovení střevní flóry.
  • Pomoc při průjmu: Studie naznačují, že některé kmeny probiotik mohou zkrátit dobu trvání průjmu a snížit počet stolic u infekčního a antibiotikem indukovaného průjmu.
  • Dlouhodobé užívání: Probiotika mohou být také prospěšná pro celkové zdraví střev při pravidelném užívání.

Pilulka odborník Ing. Kateřina Jakešová říká:

„Střevní infekce se nejčastěji přenáší nedostatečným mytím rukou. Při cestování do zemí s horší hygienickou úrovní doporučuji konzumovat pouze tepelně upravené potraviny a vyvarovat se kohoutkové vodě. V případě již vzniklých potíží se zaměřte na lehká a dobře stravitelná jídla. Dietu s omezením tuků, ostrých a smažených jídel byste měli dále udržovat alespoň několik dní a zaměřit se na dostatečný pitný režim. K pití se hodí sodovky a minerální vody, které doplní ztracené elektrolyty. Ve stravě by v dalších dnech neměly chybět potraviny bohaté na vitamíny, minerální látky a kvalitní probiotika.“

Prohlédněte si probiotika ve formě kapslí, tablet či kapek

Před začátkem užívání probiotických doplňků je doporučeno konzultovat jejich použití s lékařem, zejména pokud máte zdravotní problémy nebo užíváte léky. Někdy může chvíli trvat, než najdete probiotika, která vám budou vyhovovat, proto to hned nevzdávejte.

Bezpečnost a varování

Při dodržování diety při průjmu je důležité mít na paměti několik bezpečnostních opatření a varování. Pokud průjem přetrvává více než několik dní, je doprovázen vysokou horečkou, silnou bolestí břicha nebo přítomností krve ve stolici, je důležité vyhledat lékařskou pomoc. Při průjmu je riziko dehydratace vysoké, zejména u dětí a starších dospělých. Důležité je pít dostatek tekutin a sledovat příznaky dehydratace. Při používání volně prodejných léků proti průjmu nebo probiotik je důležité přečíst si příbalový leták a jakékoliv nejasnosti konzultovat s lékařem nebo lékárníkem. Přes­tože některé potraviny mohou pomoci uklidnit průjem, je důležité zajistit, aby dieta zůstala vyvážená a obsahovala všechny potřebné živiny.

Dieta při průjmu by měla být součástí celkové léčby, nikoliv jediným způsobem léčby, a měla by být přizpůsobena individuálním potřebám a zdravotnímu stavu.

Závěr

Dieta při průjmu je důležitou součástí léčby a pomáhá zlepšit příznaky a urychlit zotavení. Klíčem k úspěchu je správný výběr potravin, udržování hydratace a vědomí možných rizik a komplikací. Pamatujte, že při vážných příznacích nebo pokud máte pochybnosti, je vždy nejlepší konzultovat stav s lékařem nebo odborníkem na výživu.

Zdroje

https://medli­neplus.gov/en­cy/patientinstruc­tions/000121.htm

https://www.uh­n.ca/PatientsFa­milies/Health_In­formation/Heal­th_Topics/Docu­ments/Eating_Hin­ts_for_People_wit­h_Diarrhea.pdf

https://www.nid­dk.nih.gov/he­alth-information/di­gestive-diseases/diarrhe­a/eating-diet-nutrition

Autor článku

Ing. Kateřina Jakešová

Vystudovala jsem obor Výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě v Praze. Rozumím tomu, jakým způsobem výživa ovlivňuje lidské zdraví a také trávicím procesům v lidském těle. Jsem převážně odborníkem na výživu dětí, kde čerpám mnohdy z osobních zkušeností. Absolvovala jsem také semestry anatomie a fyziologie, ve kterých se i nadále vzdělávám. Během studií jsem strávila rok v Itálii, kde jsem se naučila obstojně italsky a také to, v čem pro nás může být inspirací středomořská kuchyně. Když zrovna nepíšu články, tak cestuju, hraju volejbal a studuju marketing.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.