Zpět do poradny
Dotaz z 1. 5. 2024

Jsem diabetik 1typu diozen mi ovlivňuje glykémii není mi dobře a točí se mi hlava

Na dotaz odpovídá:

Mgr. Martina Macfeldová

Dobrý den,
Diozen je lék , který je indikován u projevů chronické žilní insuficience dolních končetin, funkčních nebo organických (pocit těžkých nohou, bolest, edém, noční křeče, trofické změny včetně bércového vředu) projevů a u akutní ataky hemoroidálního onemocnění. Je možné, že se u vás objevuje jeden z nežádoucích účinků léku jako je nauzea, zvracení, průjem a další. Doporučuji dodržovat způsob podávání a to tablety se užívají celé během jídla a zapíjejí se tekutinou. Tento lék neobsahuje jako pomocnou látku žádné množství laktózy nebo sacharózy či jiný cukr.

Z léků, které mají uvedeny hypoglykemii jako nežádoucí účinek v SPC, jsou nejčastěji zmiňovány chinolony, chinin, beta blokátory a ACEi. V naprosté většině případů vzniká hypoglykemie právě v důsledku absolutního či relativního nadbytku inzulinu při terapii inzulinem nebo perorálními antidiabetiky (deriváty sulfonylurey, glinidy). Rizikové pro vznik hypoglykemie i u dosud dobře kompenzovaného diabetika jsou situace spojené s vynecháním/opožděním pravidelné stravy, požitím menší porce potravy, poklesem glomerulární filtrace (dehydratace) nebo abnormální fyzickou námahou.

A naopak mezi léky, které by mohly zvyšovat hladinu cukru patří: glukokortikoidy, některá antipsychotika, glukagon, některá antiepileptika, vysoké dávky hydrochlorothiazidu, perorální antikoncepce a další.

Určitě se poraďte s vašim ošetřujícím diabetologem, jestli je nutné dávku Diozenu snížit či změnit lék např. na Devenal či receptový Detralex.

S přáním pěkného dne Martina Macfeldová

Užitečné?

Doporučené produkty

Doporučené kategorie

Články

Všechny články

Nejhledanější témata

LékyNemoci a příznakyZdravíBolestŽenské zdravíBylinkyKůžeVýživaDuševní zdravíZažíváníDermokosmetikaImunitaDětiNervová soustavaVztahy a sexVitamíny a minerályKloubyTěhotenstvíPéče o těloAntikoncepceAlergieChřipka a nachlazeníÚsta a zubyOči a ušiHomeopatieMočové cestyŽíly a cévyPéče o pleťSpánekKojeníErekce a prostataRegeneraceHubnutí a detoxikaceReceptyMateřství a rodinaCholesterol a krevní tlakDiabetesVlasy a nehtyMužské zdravíMazlíčciCestování a výletyKrásaKoronavirusSportKosmetika pro mužeDomácnostDětská výživaPrvní pomocDýchací soustava

Podobné dotazy

Nejnovější dotazy

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.

Všechny dotazy