Furunkl: Komplexní průvodce

pilulka

Co je furunkl?

Furunkl, často označovaný také jako vřed, je bakteriální infekce vlasového folikulu, která postihuje i okolní tkáň. Když je vlasový folikul infikován, zanítí se a na kůži se objeví zanícený, zvýšený pupínek. Furunkl může vypadat jako neškodný pupínek, ale jak infekce postupuje, může se stát tvrdým a bolestivým. Uvnitř furunklu se nachází hnis, který je výsledkem obranné reakce těla proti infekci. Tlak se může zvyšovat, což může vést k prasknutí furunklu a uvolnění tekutiny.


Vzhled furunklu

Furunkl vypadá jako červený, zvýšený pupínek na kůži, který je zaměřen na vlasový folikul. Pokud praskne, může z něj vytékat zakalená tekutina nebo hnis. Furunkl může začít jako benigní výstupek na kůži, podobný pupínku. Avšak s postupující infekcí se může stát tvrdým a bolestivým. Bolest může být nejintenzivnější těsně před prasknutím furunklu a pravděpodobně se zlepší po jeho výtoku.


Nejčastější lokace furunklu

Furunkly se nejčastěji objevují na obličeji, krku, stehnu a hýždích. Ačkoli se mohou objevit kdekoli na těle, tyto oblasti jsou obzvláště náchylné k infekci kvůli většímu množství vlasových folikulů a potenciálním podnětům z oblečení nebo tření.


Příčiny vzniku furunklu

Primární příčinou vzniku furunklu je bakteriální infekce, nejčastěji způsobená bakterií Staphylococcus aureus. Tato bakterie běžně obývá některé oblasti kůže. Infekce furunklem může nastat v situacích, kdy dojde k porušení kůže, například řezem nebo škrábancem. Jakmile bakterie proniknou do kůže, imunitní systém se je pokusí eliminovat. Výsledkem je vznik furunklu, který je vlastně reakcí bílých krvinek na bakterie.


Rizikové faktory

Existuje několik faktorů, které mohou zvýšit riziko vzniku furunklu. Osoby s oslabeným imunitním systémem nebo s chronickými onemocněními, jako je diabetes nebo ekzém, mají vyšší riziko vzniku stafylokokové infekce. Dalším rizikovým faktorem je těsný kontakt s osobou, která má stafylokokovou infekci.


Léčba furunklu

Většina furunklů se vyléčí sama bez lékařského zásahu. Pokud však furunkl zůstává velký, nepraskne nebo je velmi bolestivý po dobu delší než dva týdny, měli byste vyhledat lékaře. Léčba furunklu obvykle zahrnuje kroky k podpoře odtoku a hojení. Teplé obklady mohou pomoci urychlit prasknutí furunklu. Po prasknutí furunklu je důležité místo řádně vyčistit antibakteriálním mýdlem a pokračovat v aplikaci teplých obkladů pro podporu hojení.


Možné komplikace

Furunkly obvykle léčí bez lékařského zásahu nebo komplikací. Vzácně však mohou vést k složitějším a potenciálně nebezpečným zdravotním stavům. Jednou z takových komplikací je Sepsis, což je život ohrožující reakce na infekci, která může poškodit orgány. Další komplikací je Bakterémie, což je infekce krevního řečiště, která může následovat po bakteriální infekci, jako je furunkl. Pokud není léčena, může vést k vážnému poškození orgánů, jako je sepsa. Kromě toho, pokud je infekce způsobena bakterií rezistentní na methicilin S. aureus, označujeme ji jako MRSA. Tento typ bakterie může způsobit furunkly a komplikovat léčbu.


Prevence furunklu

Prevence furunklů spočívá především v dobré osobní hygieně. Pokud máte stafylokokovou infekci, zde je několik tipů, jak zabránit šíření infekce:

  • Často si myjte ruce – pravidelné mytí rukou může zabránit šíření bakterií.
  • Dodržujte pokyny k péči o rány od svého lékaře, což může zahrnovat jemné čištění ran a udržování ran zakrytých obvazy.
  • Vyvarujte se sdílení osobních věcí, jako jsou prostěradla, ručníky, oblečení nebo žiletky.
  • Pravidelně perte ložní prádlo ve vysoké teplotě, aby se bakterie zahubily.
  • Vyvarujte se kontaktu s osobami, které mají stafylokokovou nebo MRSA infekci.


Dopad furunklu na život jedince

Furunkly, ačkoli obvykle nejsou vážné, mohou mít významný dopad na kvalitu života jedince. Bolest, zarudnutí a otok mohou způsobit nepohodlí a mohou ovlivnit sebevědomí osoby, zejména pokud se furunkl nachází na viditelném místě, jako je obličej. Navíc opakované výskyty furunklů mohou vést k obavám a úzkosti ohledně vzhledu a celkového zdraví.


Závěr

Furunkly jsou běžným dermatologickým problémem způsobeným bakteriální infekcí vlasových folikulů. Ačkoli většina furunklů se vyléčí sama, je důležité vědět, kdy vyhledat lékařskou pomoc, zejména pokud dojde k komplikacím. Dodržování dobré hygieny a péče o kůži může pomoci předcházet vzniku furunklů a zabezpečit zdravou a čistou kůži.

 

Tento článek je pouze informativní. Neslouží jako náhrada lékařské konzultace ani vyšetření.

Pilulka odborník Bc. Marie Siatka říká:

„Furunkl je bolestivý, hnisem naplněný hrbolek, který se tvoří pod kůží. Lékaře byste měli navštívit pokud se jich objeví na těle více, je extrémně bolestivý, způsobuje horečku a opakuje se. Není vhodné si furunkl propíchnout sám z důvodu hrozící infekce. Alespoň můžeme podpořit samovolné uvolnění hnisu teplými obklady. V případě, že praskne je důležitá dezinfekce jeho okolí a sterilní krytí.“

Zdroje

https://www.ma­yoclinic.org/di­seases-conditions/boils-and-carbuncles/symptoms-causes/syc-20353770

https://www.he­althline.com/he­alth/furuncle

Autor článku

Bc. Marie Siatka

Vystudovala jsem obor Ochrany veřejného zdraví na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Témata zdraví a prevence jsou mi velmi blízká. V současnosti pracuji ve zdravotním ústavu na oddělení mikrobiologie vod, potravin a předmětů běžného užívání. S manželem máme masérský salón, kde se věnujeme nejen uvolňování svalů, ale i komplexní regeneraci těla a mysli. Ve svém volném čase ráda cestuji, chodím po horách nebo se věnuji józe.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.