Houba reishi: neobyčejná houba s podpůrnými účinky

Houba reishi je po staletí uznávaná v tradiční východní medicíně pro své pozoruhodné vlastnosti.  Reishi se vyznačuje nejen svou jedinečnou chutí a vzhledem, ale především svými potenciálními přínosy, které zahrnují podporu imunitního systému, pomoc v regulaci cholesterolu a mnoho dalšího.

 

Obsah článku

 

Nutriční hodnoty

Houba reishi je bohatým zdrojem nutričních látek a bioaktivních složek. Obsahuje různé vitamíny, minerální látky a vlákninu, což ji činí hodnotným doplňkem stravy. Kromě vitamínů skupiny B, které jsou nezbytné pro správné fungování nervového systému a metabolismu, reishi obsahuje také vitamíny C a D, které jsou důležité pro imunitní systém a zdraví kostí.

Bioaktivní složky mají potenciální antioxidační, protizánětlivé a imunomodulační účinky. Dále reishi obsahuje esenciální aminokyseliny, nezbytné mastné kyseliny a mikroelementy, jako je zinek, železo, mangan a měď, které jsou klíčové pro mnoho tělesných funkcí.

 

Zdravotní přínosy

  • Podpora imunitního systému: Reishi pomáhá posilovat imunitní systém díky svým imunomodulačním účinkům, což přispívá k boji proti infekcím a nemocem.
  • Antioxidační účinky: Vysoký obsah antioxidantů v reishi přispívá k ochraně těla před oxidačním stresem a poškozením buněk.
  • Protizánětlivé vlastnosti: Efektivně pomáhá snižovat záněty v těle, což je užitečné při řadě zdravotních stavů.
  • Normální funkce oběhové soustavy: Má pozitivní vliv na zdraví srdce a cév, pomáhá regulovat krevní tlak a hladinu cholesterolu.
  • Možný vliv na řízení hladiny cholesterolu v krvi.

 

Řízení hladiny cholesterolu

Houba reishi může mít příznivý vliv na regulaci hladiny cholesterolu, což je důležité pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Výzkumy naznačují, že reishi obsahuje složky, které pomáhají snižovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu, zatímco podporují zvýšení „dobrého“ HDL cholesterolu v krvi. Tato schopnost je přičítána zejména triterpenoidům, které houba obsahuje, a které mají hypolipidemické účinky.

 

Kromě přímých účinků na hladinu cholesterolu může reishi také zlepšovat celkové zdraví srdce a cév. Její antioxidační a protizánětlivé vlastnosti přispívají k ochraně cévních stěn a podporují zdravou cirkulaci krve.

 

Kulinářské využití

Reishi není typická jedlá houba vzhledem ke své tvrdé konzistenci a hořké chuti, ale i přesto nachází své místo v kulinářství, zejména v tradičních asijských receptech. Pro kulinářské účely je nejčastěji používána ve formě prášku nebo jako součást bylinných čajů a vývarů. Tato houba je oblíbená pro své zdravotní přínosy a je často zařazována do různých nápojů a jídel pro posílení imunity a podporu celkového zdraví. V některých tradičních čínských a japonských receptech se reishi používá v dlouho vařených polévkách, kde se smíchá s dalšími bylinami a ingrediencemi. Vzhledem ke své hořké chuti je doporučeno kombinovat reishi s jinými chutěmi, aby se vyvážil její silný profil. Prášek z reishi může být také přidán do smoothie nebo čajů pro zvýšení jejich nutriční hodnoty.

Pilulka odborník Ing. Kateřina Jakešovám říká:

„Reishi slibuje celou řadu potenciálních zdravotních přínosů. Obsahuje silné antioxidanty, které přispívají k ochraně buněk před poškozením volnými radikály a pomáhají bojovat proti předčasnému stárnutí a různým onemocněním. Ob­sahuje triterpeny, které mají protizánětlivé účinky. Tyto látky jsou spojovány s mnoha zdravotními přínosy reishi houby.“

Bezpečnost a varování

Přestože houba reishi je obecně považována za bezpečnou, je důležité brát v úvahu několik bezpečnostních opatření. Pokud jste těhotná, kojíte, užíváte léky nebo máte zdravotní potíže, konzumaci radši zkonzultujte s lékařem.

 

Reishi může u některých lidí způsobovat alergické reakce nebo vedlejší účinky, jako je suchost v ústech, svědění, nevolnost a zažívací problémy. Je doporučeno začít s nízkými dávkami a postupně zvyšovat, aby se tělo mohlo přizpůsobit.

 

Kromě toho byste měli být na pozoru, pokud máte poruchy srážlivosti krve, neboť reishi může zvyšovat riziko krvácení. Stejně tak je třeba opatrnosti při současném užívání léků na ředění krve nebo při léčbě cukrovky, protože reishi může ovlivnit hladiny cukru v krvi a účinek těchto léků.

 

Závěr

Houba reishi, známá pro své mnohostranné zdravotní přínosy, je fascinujícím přírodním produktem, který získává stále větší uznání v moderním světě. Ačkoli je obecně bezpečná, je důležité dodržovat bezpečnostní doporučení a konzultovat užívání s odborníkem. Reishi pak může být cenným a účinným doplňkem na vaší cestě celkovému zdraví a pohodě.

 

Zdroje

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC1009­4145/

https://medli­neplus.gov/dru­ginfo/natural/905­.html

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/bo­oks/NBK92757/

Autor článku

Ing. Kateřina Jakešová

Vystudovala jsem obor Výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě v Praze. Rozumím tomu, jakým způsobem výživa ovlivňuje lidské zdraví a také trávicím procesům v lidském těle. Jsem převážně odborníkem na výživu dětí, kde čerpám mnohdy z osobních zkušeností. Absolvovala jsem také semestry anatomie a fyziologie, ve kterých se i nadále vzdělávám. Během studií jsem strávila rok v Itálii, kde jsem se naučila obstojně italsky a také to, v čem pro nás může být inspirací středomořská kuchyně. Když zrovna nepíšu články, tak cestuju, hraju volejbal a studuju marketing.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.