Kortizol: stresový hormon

Co je to vlastně kortizol? Je to klíčovým hormon, který hraje nezastupitelnou roli v mnoha procesech v našem těle. Kortizol, často označovaný jako „stresový hormon“, je ve skutečnosti mnohem víc než jen indikátor stresu. Tento článek vám poskytne komplexní pohled na kortizol, od jeho základní definice, přes jeho různé funkce a účinky na tělo, až po možnosti léčby a řízení jeho hladin. Připravte se na objevování fascinujícího světa kortizolu, který ovlivňuje takřka každý aspekt vašeho zdraví a pohody.

 

Co je kortizol?

Kortizol, někdy nazývaný hydrokortizon, je steroidní hormon, který hraje zásadní roli v různých tělesných funkcích a je produkován kůrou nadledvin. Kortizol je třeba chápat nejen jako stresový hormon, ale i jako klíčovou složku mnoha fyziologických procesů.

Chemicky je kortizol klasifikován jako glukokortikoid, což znamená, že je součástí širší skupiny steroidních hormonů, jež ovlivňují metabolismus glukózy a mají protizánětlivé účinky. Jeho produkce je regulována adrenokortiko­tropním hormonem (ACTH) z adenohypofýzy. Je nezbytný pro řadu životně důležitých funkcí, jako je regulace metabolismu živin – sacharidů, tuků a bílkovin, udržení hladiny glukózy v krvi, ovlivnění imunitního systému a pomoc při stresové reakci. Jeho hladiny se přirozeně mění během dne, s nejvyššími hladinami ráno a postupným snižováním během dne.

 

Funkce kortizolu

Kortizol má široký rozsah funkcí v těle, které jsou nezbytné pro zachování zdraví a homeostázy. Některé z hlavních funkcí kortizolu zahrnují:

Metabolická regulace:

Kortizol pomáhá řídit, jak tělo využívá sacharidy, tuky a bílkoviny. Jeho úlohou je udržovat stabilní hladinu glukózy v krvi a podílet se na energetické bilanci těla. Když máte ale kortizolu hodně, může způsobit vyšší hodnoty glukózy v krvi, což potenciálně vede k cukrovce 2. typu.

Regulace imunitního systému:

Jako protizánětlivý hormon má kortizol schopnost tlumit imunitní reakce, což je důležité pro zabraňování nadměrného zánětu a autoimunitních reakcí. Při dlouhodobé zvýšené hladině kortizolu je to ale kontraproduktivní.

Stresová odpověď:

Kortizol je klíčovým hráčem ve stresové reakci těla. Jeho hodnoty se zvyšují v reakci na stres, což pomáhá tělu rychle reagovat na náročné situace.

Regulace krevního tlaku:

Má významný vliv na udržení krevního tlaku v normálních mezích, což je nezbytné pro správnou činnost kardiovaskulárního systému.

Tyto funkce ukazují, že kortizol není pouze „stresový hormon“, ale hraje mnohem komplexnější a nuancovanější roli v udržování zdraví a rovnováhy v těle.

 

Co dělá kortizol s vaším tělem?

Kortizol má významný dopad na různé funkce těla. Jeho vliv je široký a mnohostranný:

Metabolismus:

Kortizol reguluje využití glukózy, tuků a bílkovin. Pomáhá uvolňovat energii v stresových situacích zvyšováním produkce glukózy a rozkladem tuků.

Imunitní systém:

Působí jako protizánětlivý agent, což je užitečné pro řízení zánětlivých reakcí. Na druhou stranu, může zvyšovat náchylnost k infekcím.

Krevní tlak a kardiovaskulární funkce:

Kortizol hraje roli v regulaci krevního tlaku a podporuje kardiovaskulární zdraví.

Psychologické funkce:

Ovlivňuje náladu a vnímání stresu. Nerovnováha kortizolu může vést k psychickým poruchám jako je deprese nebo úzkost.

Pilulka odborník Bc. Marie Siatka říká:

„Kortizol je hormon řadící se do skupiny glukokortikoidů, vzniká v kůře nadledvin a z ní je uvolňován do krevního oběhu. Často bývá jmenován jako stresový hormon, jelikož se podílí na reakci těla během stresových reakcí a pomáhá je tělu zvládnout. Dále se podílí na metabolismu sacharidů, bílkovin a tuků, má protizánětlivé účinky a ovlivňuje krevní tlak. Zvýšené hladiny kortizolu jsou spojeny s Crohnovou chorobou, Cushingovou nemocí, obezitou, větší stresovou zátěží atd. Přirozeně zvýšené hladiny kortizolu se objevují v těhotenství či při estrogenové terapii. Nízké hladiny kortizolu mohou znamenat celkovou hypofunkci nadledvin, narušení metabolické cesty biosyntézy kortizolu, Addisonovou chorobu atd.“

 

Nerovnováha kortizolu

Nerovnováha hladin kortizolu může mít vážné následky pro zdraví. Jedná se hlavně o hyperkortizo­lismus (vysoké hladiny kortizolu) a hypokortizolismus (nízké hladiny kortizolu), a jejich dopady na tělo.

Hyperkortizolis­mus, známý také jako Cushingův syndrom, může vést k různým příznakům, jako jsou obezita, vysoký krevní tlak, zvýšená hladina glukózy v krvi, oslabení kostí, a psychické změny. Tento stav může být způsoben dlouhodobým nadměrným užíváním kortikosteroidů nebo nádory, které zvyšují produkci kortizolu.

Zvýšené hladiny kortizolu se dále objevují u popálenin, Crohnové choroby, při vyšší stresové zátěži, akutní pankreatitidě či schizofrenii. Při­rozeně se vyšší hladiny kortizolu objeví během těhotenství (v 3. trimestru mohou být hodnoty až 2,5× vyšší). 

Na druhé straně, hypokortizolis­mus, často spojený s Addisonovou chorobou, se projevuje únavou, nízkým krevním tlakem, ztrátou hmotnosti a chutí na slané potraviny. Tento stav je způsoben nedostatečnou produkcí kortizolu nadledvinami.

Diagnóza a léčba těchto stavů vyžadují pečlivý lékařský dohled, včetně laboratorních testů a přizpůsobení léčby individuálním potřebám pacienta. Správná diagnóza a léčba mohou výrazně zlepšit kvalitu života postižených.

 

Diagnostika a testování

Správná diagnostika hladiny kortizolu je klíčová pro identifikaci a léčbu poruch spojených s tímto hormonem. Existují různé metody testování, které lékaři používají k měření hladin kortizolu.

  1. Krevní testy: Běžně používaná metoda pro měření hladiny kortizolu v krvi. Mohou odhalit nadměrné nebo nedostatečné hladiny.
  2. Test ze slin: Měří hladinu volného kortizolu ve slinách, obvykle v ranních nebo večerních hodinách.
  3. Testy moči: Zaznamenávají množství kortizolu vylučovaného během 24 hodin. Poskytují přehled o celodenní produkci kortizolu.

Kromě těchto testů mohou lékaři provádět další vyšetření k určení příčiny abnormalit hladin kortizolu, jako jsou obrazové testy nadledvin a hypofýzy. V některých případech může být nutný dynamický test, který sleduje, jak tělo reaguje na určité stimuly nebo léky ovlivňující hladinu kortizolu.

 

Zajímavosti a fakta

Kortizol je obklopen mnoha zajímavostmi a fakty:

  • Ranní špička: Kortizol má přirozený denní rytmus, s nejvyššími hladinami po ránu. Tato „ranní špička“ vám pomáhá se vzbudit a připravit na další den. Pokud patříte k milovníkům kávy, vyčkejte aspoň hodinu po probuzení, aby se účinky kofeinu na kortizol nepraly s jeho už tak vysokými hladinami po ránu a vy jste nebyli příliš ve stresu.
  • Reakce na stres: Kortizol je klíčovým hráčem v tělesné reakci na stres. Zvyšuje se nejen při fyzickém, ale i psychickém stresu, pomáhá tělu rychle reagovat na náročné situace. Díky němu jste ve střehu a vaše tělo se nezabývá v tu chvíli nedůležitými procesy jako je trávení.
  • Krátkodobý vs. dlouhodobý stres: Zatímco krátkodobé zvýšení hladin kortizolu může být pro tělo prospěšné, dlouhodobé vysoké hladiny mohou vést k řadě zdravotních problémů.
  • Vliv na paměť: Kortizol má vliv na určité aspekty paměti. Zatímco krátkodobé zvýšení může zlepšit paměť, dlouhodobě vysoké hladiny mohou paměťové funkce poškozovat.
  • Zvýšení a snížení hladiny kortizolu: Kor­tizol je zvyšovaný kofeinem, stresovými reakcemi, nedostatkem spánku, ale i náročným cvičením. Jeho hladinu lze snížit pravidelným spánkovým režimem, zdravou stravou bohatou na potraviny s nízkým glykemickým indexem (méně zpracované a méně sladké potraviny), trávení času s blízkými a otužováním.

 

Závěr

Kortizol, známý jako „stresový hormon“, je zásadní pro mnoho tělesných funkcí, včetně metabolismu, imunitních reakcí a stresových odpovědí. Jeho nerovnováha může vést k zdravotním problémům, jako je Cushingův syndrom nebo Addisonova choroba. Efektivní diagnostika a léčba, spolu s vhodným životním stylem a technikami řízení stresu, jsou klíčové pro udržení optimální hladiny kortizolu a celkového zdraví.

 

Zdroje

https://www.sci­encedirect.com/sci­ence/article/pi­i/S0899900700004226

https://www.sci­encedirect.com/sci­ence/article/pi­i/030698779190212H?vi­a%3Dihub

https://www.sci­encedirect.com/sci­ence/article/pi­i/S0031938414006684

https://www.nzip­.cz/rejstriko­vy-pojem/1999

Autor článku

Bc. Marie Siatka

Vystudovala jsem obor Ochrany veřejného zdraví na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Témata zdraví a prevence jsou mi velmi blízká. V současnosti pracuji ve zdravotním ústavu na oddělení mikrobiologie vod, potravin a předmětů běžného užívání. S manželem máme masérský salón, kde se věnujeme nejen uvolňování svalů, ale i komplexní regeneraci těla a mysli. Ve svém volném čase ráda cestuji, chodím po horách nebo se věnuji józe.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.