Zpět do poradny
Dotaz z 1. 5. 2024

Dobrý den
Prosím o radu. Již delší dobu mě trápí občasný průjem asi tak 2-3 krát týdně Časte bolesti břicha nadýmání a někdy pocit na zvracení. Mám pocit zda se nejedna o přemnožení kvasinek v těle. Gyn. výtok nemam ale asi tak 14 dni se mi objevili červené fleky v obliceji které svedi a jedine co mi pomuze je kožní mast prave na candidu od nepříjemných pocitu.Mívám občas i šílenou chuť na sladký Pokud by se jednalo o kvasinky jaké preparáty na léčbu mi doporucite Dekuji Janíková Erika

Na dotaz odpovídá:

PharmDr. Pavel Horký, Ph.D.

Dobrý den,

příčin Vámi popisovaných potíží může být celá řada. Co se týče celkového mykotického onemocnění, je pravdou že u zdravého člověka může způsobovat kožní, případně gynekologické obtíže, nicméně systémové mykotické onemocnění u jinak zdravého člověka (s výrazně neoslabenou imunitou) není příliš pravděpodobné.

Kandidóza je totiž infekční onemocnění sliznice nebo kůže vyvolané kvasinkou rodu Candida a v drtivé většině případů nebývá kvasinková infekce závažným onemocněním, spíše nepříjemným onemocněním, projevující se především jako gynekologické obtíže.

Vysvětlení zmiňovaných příznaků svědčí spíše pro hormonální nerovnováhu (zejména hladin estrogenu a progesteronu). Dalo by se tedy říct, že malé změny stolice a mírný střevní diskomfort může být přirozenou součástí. Avšak výraznější nadýmání a průjmy či nepříjemné bolesti jsou častým důsledkem hormonální nerovnováhy.

Určitý vliv může hrát i stres, případně nevhodné stravovací návyky.

Vhodný postup by byl: Úprava životosprávy, zařazení ovoce a zeleniny do stravy, zařazení vlákniny (zde ale pozor, pokud nesprávně používána s nedostatkem tekutin, může podobný střevní diskomfort sama způsobovat). A v neposlední řadě s gynekologem upravit případnou hormonální nerovnováhu.

Pomoci může právě zmiňovaná vláknina, např. Allnature Psyllium.

Dále rovněž užívání kvalitních probiotik Linex.

Dále bude třeba s lékařem probrat i případnou jinou příčinu obtíží (např. žaludeční reflux nebo jiné potíže).

Děkuji za dotaz,
Pavel Horký

Užitečné?

Doporučené produkty

Doporučené kategorie

Články

Všechny články

Nejhledanější témata

LékyNemoci a příznakyZdravíBolestŽenské zdravíBylinkyKůžeVýživaDuševní zdravíZažíváníDermokosmetikaImunitaDětiNervová soustavaVztahy a sexVitamíny a minerályKloubyTěhotenstvíPéče o těloAntikoncepceAlergieChřipka a nachlazeníÚsta a zubyOči a ušiHomeopatieMočové cestyŽíly a cévyPéče o pleťSpánekKojeníErekce a prostataRegeneraceHubnutí a detoxikaceReceptyMateřství a rodinaCholesterol a krevní tlakDiabetesVlasy a nehtyMužské zdravíMazlíčciCestování a výletyKrásaKoronavirusSportKosmetika pro mužeDomácnostDětská výživaPrvní pomocDýchací soustava

Podobné dotazy

Nejnovější dotazy

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.

Všechny dotazy