Lékořice: co byste měli vědět

Od starověkého Egypta, přes tradiční čínskou medicínu, až po moderní farmakologii, lékořice zaujímá v tomto směru zajímavé místo. Tento článek poskytuje detailní pohled na historii, potenciální lékařské využití a bezpečnost lékořice, a zároveň zdůrazňuje její význam v současném výzkumu.

 

Obsah článku

  1. Botanická klasifikace
  2. Zdravotnické využití
  3. Vedlejší účinky a bezpečnost
  4. Klinické studie
  5. Závěr
  6. Zdroje

 

 

Botanická klasifikace

Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra) je součástí čeledi bobovitých a je tak možná poněkud překvapivě příbuzná třeba s fazolemi nebo arašídy. Jedná se o vytrvalou bylinu, která dorůstá výšky 1 až 1,5 metru s rovným silným stonkem a dlouhými kořeny. Jejími plody jsou lusky.

 

Lékořice má mnoho druhů, které jsou rozšířeny v různých částech světa, včetně Evropy, Asie a dokonce i Severní Ameriky. U nás se jí daří zejména v teplejších oblastech jižní Moravy. Tato rostlina je známá svým kořenovým systémem, který je schopen pronikat do velkých hloubek, což ji umožňuje přežívat v různých podmínkách.

 

Zdravotnické využití

V moderní době se lékořice využívá v řadě lékařských a farmaceutických aplikací. Její kořeny obsahují sladkou látku zvanou glycyrrhizin, která je až 50krát sladší než cukr a má potenciální pro­tizánětlivé účinky. Glycy­rrhizin i další složky lékořice také přispívají k podpoře normálního trávení.

 

Pilulka odborník Ing. Kateřina Jakešová říká:

„Lékořice je zajímavá a mnohostranná rostlina, která je známá po celém světě díky svým specifickým chuťovým vlastnostem a podpůrným účinkům. Kromě farmacie se lékořice běžně používá jako přírodní sladidlo a aroma v potravinách, sladkostech a nápojích. Jednou z hlavních aktivních složek lékořice je glycyrrhizin, který je až 50krát sladší než cukr.“

Vedlejší účinky a bezpečnost

Lékořice může mít v některých případech nežádoucí vedlejší účinky. Jedním z hlavních složek lékořice je glycyrrhizová kyselina, která může mít významný vliv na tělesné systémy, zejména při nadměrné konzumaci. Zvýšený krevní tlak, snížená hladina draslíku v těle a svalová slabost jsou některé z hlavních vedlejších účinků, které mohou nastat. Tyto účinky mohou být zvláště problematické pro osoby trpící hypertenzí nebo srdečními či ledvinovými chorobami.

 

Je rovněž důležité zdůraznit, že těhotné ženy by se měly vyvarovat nadměrné konzumace lékořice, jelikož by mohlo dojít k předčasnému porodu a zdravotním problémům u dítěte. Lékořice s odstraněnou glycyrrhizovou kyselinou (lékořice DGL) může mít menší vedlejší účinky, ale stále je potřeba být opatrný při jejím používání.

 

Závěr

Lékořice, známá svými sladkými kořeny a širokým využitím v tradiční medicíně, zůstává předmětem zájmu i pro současné vědecké studie. Její historie použití sahá do starověkého Egypta, Číny, Indie a je doložena i v tradičních medicínských textech. Moderní věda zkoumá lékořici v kontextu trávicích problémů, menopauzálních symptomů, kašle a kožních onemocnění. Přestože je lékořice obecně považována za bezpečnou, je důležité si být vědom potenciálních rizik spojených s jejím nadměrným užíváním, včetně vlivu na krevní tlak a hladinu draslíku v těle.

 

Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.
 

 

Zdroje

https://www.sci­encedirect.com/to­pics/pharmaco­logy-toxicology-and-pharmaceutical-science/liquorice

https://www.nccih­.nih.gov/heal­th/licorice-root

https://www.web­md.com/vitamin­s/ai/ingredien­tmono-881/licorice

https://www.he­althline.com/nu­trition/licori­ce-root

https://www.me­dicalnewstoda­y.com/articles/323761

https://www.ve­rywellhealth.com/the-benefits-of-licorice-root-89727

https://www.he­alth.com/condi­tion/heart-disease/black-licorice-bad-for-you

https://froem­kelab.med.nyu­.edu/surgery/con­tent?ChunkIID=21674

Autor článku

Ing. Kateřina Jakešová

Vystudovala jsem obor Výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě v Praze. Rozumím tomu, jakým způsobem výživa ovlivňuje lidské zdraví a také trávicím procesům v lidském těle. Jsem převážně odborníkem na výživu dětí, kde čerpám mnohdy z osobních zkušeností. Absolvovala jsem také semestry anatomie a fyziologie, ve kterých se i nadále vzdělávám. Během studií jsem strávila rok v Itálii, kde jsem se naučila obstojně italsky a také to, v čem pro nás může být inspirací středomořská kuchyně. Když zrovna nepíšu články, tak cestuju, hraju volejbal a studuju marketing.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.