Meniskus a jeho poranění: příčiny, příznaky a léčba

Meniskus je zásadní součástí kolenního kloubu, jehož poranění patří mezi nejčastější zranění, s nimiž se setkáte ve sportu i běžném životě. Tento článek vám poskytne komplexní pohled na anatomii menisku, jeho funkci, běžné příčiny poranění, příznaky, které mohou naznačovat problém, a dostupné metody léčby a rehabilitace. Čím můžete svým meniskům pomoci a jak se k nim chovat po zranění?

Anatomie menisku

Meniskus je klíčovou součástí kolenního kloubu, skládající se z dvou poloměsíčitých vazivovových chrupavek umístěných mezi stehenní a holenní kostí. V kolenním kloubu se nachází dva menisky – mediální (vnitřní) a laterální (vnější). Působí jako tlumiče nárazů, rozkládají tlak a zajišťují stabilitu kloubu během pohybu.

Menisky jsou složeny z husté a pružné chrupavky, která umožňuje kloubu pohybovat se hladce a snižuje tření mezi kostmi. Díky své poloze a funkci jsou menisky náchylné k poraněním, zejména při sportovních aktivitách nebo náhlých pohybech.

Funkce menisku

tlumeni narazu

Tlumení nárazů

Menisky působí jako tlumiče, absorbují nárazy a zátěže, ke kterým dochází při chůzi, běhu, skákání nebo jakémkoliv jiném zatížení kolene.

stabilizace kolene

Stabilizace kolene

Pomáhají udržovat stabilitu kolenního kloubu tím, že zajišťují rovnoměrné rozložení tělesné hmotnosti a snižují riziko posunu nebo vykloubení kolene.

snizeni treni

Snížení tření

Menisky zabraňují přímému tření mezi kostmi kolenního kloubu, čímž umožňují plynulý a bezbolestný pohyb. Snížením tření chrání chrupavku před poškozením. 

Příčiny poranění menisku

Poranění menisku nastává z různých důvodů, často souvisejících s fyzickou aktivitou nebo úrazy. Některé z nejběžnějších příčin zahrnují:

  • Náhlé pohyby: Rychlé a nečekané změny směru nebo prudké pohyby jsou častou příčinou poranění menisku, obzvláště pokud nejsou svaly kolem kolene dostatečně silné.
  • Fyzická zátěž: Sporty, které zahrnují skákání, běh nebo kontaktní sporty, jako je fotbal nebo basketbal, zvyšují riziko poranění menisku.
  • Stárnutí: S věkem se menisky stávají méně pružné a více náchylné k poškození, což znamená, že vyšší věk je rizikový pro poranění menisku.
  • Opakované činnosti: Práce nebo aktivity, které zahrnují opakované ohýbání a narovnávání kolena, mohou vést k opotřebení a poškození menisku. A tím víc, čím je technika pohybů provedená chybně.

Rozpoznání těchto rizikových faktorů může pomoci v prevenci poranění menisku a včasném zásahu při prvních příznacích problému.

Pilulka odborník Bc. Marie Siatka říká:

„Meniskus je vazivová chrupavka chránící kolenní kloub. Poranění menisku patří mezi nejčastější úrazy kolenního kloubu. Poranění často bývá způsobeno náhlým rotačním pohybem kolene, při němž dojde k natržení nebo utržení menisku. Léčba poranění zahrnuje odpočinek, rehabilitace, popř. chirurgický zákrok, nejčastěji se volí artroskopie při níž dochází nejprve k diagnostice rozsahu poranění a následně se opravují poškozené části menisku.“

Symptomy poranění menisku

Při poranění menisku mohou nastat různé symptomy, které signalizují poškození v kolenním kloubu. Tyto symptomy zahrnují:

  • Bolest v koleni: Jedním z nejběžnějších příznaků je bolest v oblasti kolene, která se může zhoršovat při ohybu nebo propnutí nohy.
  • Otok a ztuhlost: Postižené koleno může otéct a ztuhnout, což omezuje rozsah pohybu.
  • Pocit přeskakování nebo blokády: Může se objevit pocit, že je koleno „zablokované“ nebo že v něm něco přeskakuje, zejména při pohybu.
  • Problémy s plným narovnáním nohy: Poškozený meniskus může způsobit, že je obtížné nebo bolestivé úplně propnout nohu.

Je důležité nepodceňovat tyto symptomy a vyhledat lékařskou pomoc, protože některé formy poškození menisku vyžadují specifickou léčbu pro obnovení plné funkce kolenního kloubu. Ne vždy se však v případě poranění kolenního kloubu jedná o menisky, často také dochází k natržení nebo úplnému přetržení vazů. Z oblasti sportu je nejznámější přetržený křížový vaz.

Diagnostika poranění menisku

Pro správnou diagnózu je potřeba podrobné lékařské vyšetření a často i použití specifických diagnostických nástrojů. Začíná se fyzikálním vyšetřením, kdy lékař vyšetří koleno, prozkoumá otoky, bolest a omezení pohyblivosti. K vyloučení poranění kostních struktur se používá rentgen, pro zobrazení měkkých tkání (menisků, vazů a šlach) vás lékař odešle na magnetickou rezonanci, která je ale poměrně nákladná. Častější bývá artroskopie, což je drobný invazivní zákrok, který umožňuje lékařům prohlédnout kamerou vnitřek kolenního kloubu, popřípadě rovnou odstranit přebytečné tkáně a sešít roztržené struktury.

Léčba poranění menisku

Neoperativní léčba

Mírnější poranění menisku mohou být léčena odpočinkem, kompresí a elevací postižené končetiny. Poslední studie ukazují, že pro rychlejší hojení mírných poranění je vhodné co nejdříve začít s minimálně bolestivým cvičením, aby došlo k lepšímu prokrvení. Fyzikální terapie a rehabilitace mohou také pomoci obnovit pohyblivost a posílit svaly kolem kolene.

Léčba bolesti

Analgetika a protizánětlivé léky mohou být předepsány k úlevě od bolesti a snížení zánětu.

Chirurgická léčba

U vážnějších nebo komplikovaných poranění menisku může být nutná operace. Artroskopická chirurgie je běžnou metodou, při které se odstraňují nebo opravují poškozené části menisku.

Rehabilitace po poranění menisku

Rehabilitace je klíčovou součástí léčby poranění menisku a hraje důležitou roli v obnově plné funkce kolenního kloubu. Rehabilitační program zahrnuje fyzikální terapie jako je magnetoterapie, ultrazvuk nebo laser. Současně je vhodné pomocí cvičebních programů pod dohledem fyzioterapeuta pracovat na obnově rozsahu pohybu, posílení okolních svalů a zlepšení celkové stability kloubu. Tím zároveň minimalizujete riziko dalšího zranění.

Úspěšná rehabilitace vyžaduje čas, píli a trpělivost, a je důležité, abyste pečlivě dodržovali doporučení svých lékařů a fyzioterapeutů pro nejlepší možné výsledky.

 

Prevence poranění menisku

Prevence poranění menisku je důležitá pro udržení zdraví kolenního kloubu, zejména pro sportovce a jedince s aktivním životním stylem. Některá preventivní opatření zahrnují:

  • Posilování a flexibilita: Pravidelné cvičení zaměřené na posilování svalů kolem kolene a zlepšení flexibility může snížit riziko poranění menisku.
  • Technika a postupy v tréninku: Správná technika při sportovních aktivitách a tréninku může pomoci předcházet náhlým pohybům, které vedou k poranění menisku.
  • Použití ochranných pomůcek: Použití ortézy nebo tejpů může být užitečné pro snížení zátěže na meniskus při určitých aktivitách.
  • Adekvátní rozehřátí: Důkladné rozehřátí před sportovní aktivitou pomáhá připravit svaly a klouby a snižuje riziko zranění, nejen kolenního kloubu.
  • Míra aktivit: Vyhněte se přetěžování kolene a dodržujte rozumnou míru fyzické aktivity, abyste předešli přetížení nebo přetrénování.

Pravidelné lékařské kontroly a konzultace s fyzioterapeuty mohou být prospěšné pro identifikaci jakýchkoli nedostatků nebo potenciálních rizik a pro vytvoření přizpůsobeného tréninkového plánu zaměřeného na prevenci poranění.

 

Závěr

Poranění menisku je běžné zranění, které může mít významný dopad na kvalitu života. Je důležité rozpoznat jeho příznaky, pochopit různé možnosti léčby a věnovat pozornost důkladné rehabilitaci. Prevence, včetně posilování svalů, správné techniky při fyzické aktivitě a používání ochranných pomůcek, je klíčová pro minimalizaci rizika poranění menisku.

Správné pochopení funkce menisku a opatření, která můžete podniknout k jeho ochraně, vám pomůže udržet zdravá kolena a umožní pokračovat v aktivním životním stylu. Při jakýchkoli známkách problémů je vždy důležité vyhledat lékařskou pomoc pro správnou diagnózu a léčbu.

 

Zdroje

https://bonean­djoint.org.uk/ar­ticle/10.1302/0301–620X.101B6.BJJ-2019–0126.R1

https://ortho­info.aaos.org/en/di­seases–conditions/meniscus-tears/

https://online­library.wiley­.com/doi/full/10­.1002/ca.22456

Autor článku

Bc. Marie Siatka

Vystudovala jsem obor Ochrany veřejného zdraví na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Témata zdraví a prevence jsou mi velmi blízká. V současnosti pracuji ve zdravotním ústavu na oddělení mikrobiologie vod, potravin a předmětů běžného užívání. S manželem máme masérský salón, kde se věnujeme nejen uvolňování svalů, ale i komplexní regeneraci těla a mysli. Ve svém volném čase ráda cestuji, chodím po horách nebo se věnuji józe.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.