Očista jater: jak na detox a regeneraci jater

Konec roku se blíží a vy máte pocit, že alkoholu a ne úplně zdravého životního stylu už bylo dost a chcete nový rok zahájit s lepší životosprávou? Možná byste mohli začít u svých jater. Postaráte-li se správně o tenhle důležitý orgán, bude vám vděčné celé tělo.

Podpořte svá játra

pilulka

Jaká je funkce jater v těle?

Játra jsou složená ze čtyř laloků a zjednodušeně si je můžete představit jako velký filtr škodlivých látek, který tělu zajišťuje, že se do něj dostanou pouze ty prospěšné látky (bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerály atd.) a naopak odfiltruje toxiny a další nebezpečné látky z těla pryč. Játra zajišťují tvorbu žluči, která nám zjednodušuje trávení, produkují některé hormony a mají spoustu dalších důležitých úloh.

Kde jsou játra?

Játra jsou uložena pod bránicí na pravé straně těla uvnitř hrudního koše. Je to nejtěžší orgán v těle – váží 1,5 kilogramu a protéká jimi ohromné množství krve, více než litr za minutu.

Co nejvíce škodí játrům?

Játra nejvíce zatěžuje alkohol, drogy, nadměrné užívání léků, toxiny z životního prostředí nebo velké množství cukrů a tuků. Nicméně, dokážou se opravdu pozoruhodně samy regenerovat – když je při operaci odstraněn celý jeden lalok, během několika týdnů ho tělo umí nahradit.

 

 I přesto jsou regenerační schopnosti jater omezené; pokud bychom je neustále zatěžovali, neměla by na regeneraci dostatek času a postupně by docházelo k nevratnému poškození. Jsou významným kolečkem ve stroji zvaném lidské tělo, proto bychom si je měli hýčkat zdravým životním stylem.

Přetížená nebo oslabená játra - příznaky

To, že s játry není něco v pořádku, nemusíme poznat hned, protože příznaky jsou opravdu široké:

 

  • zápach z úst
  • nadměrné pocení
  • svědění kůže po těle
  • zvýšená únava
  • bolesti břicha
  • potíže s trávením
  • nevolnost
  • zvracení
  • bolestivý tlak na pravé straně pod žebry
  • tmavá moč
  • otoky nohou
  • nažloutlé bělmo očí a kůže

 

Tyto příznaky jsou typické v případě přetížení nebo také akutních onemocnění jater (mononukleóza, žloutenka a další). Onemocnění jater ale může být i chronické, v tom případě je dlouhou dobu bez příznaků, ty nastanou, až když je opravdu zle a jedná se o fibrózu či cirhózu jater.

Steatóza jater, nebo-li ztučnělá játra

Steatóza jater může být způsobena nadměrnou konzumací alkoholu, ale také nadváhou či cukrovkou. Někteří nemocní nemají s alkoholem žádný problém, v tom případě se jedná o nealkoholové ztučnění jater. V současné době je to jedno z nejčastějších onemocnění jater. Hromadění tuku v játrech často nemá žádné příznaky a tento problém se zpravidla zjistí náhodně při vyšetření u lékaře. Někdy ho ale doprovází bolest břicha a nevolnost.

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová říká:

„Při tzv. jarních očistných kůrách je vhodné zaměřit se na posílení funkce jater změnou skladby jídelníčku, omezit konzumaci alkoholu a dodržovat pitný režim. Velkou zátěží jsou jídla příliš mastná, smažená nebo grilovaná. Ideální je konzumace dušených potravin, listové a hořké zeleniny. 

 

 

Přijímané sacharidy by měly mít nízký glykemický index. Při jarní očistě je vhodná konzumace lehce stravitelných bílkovin – obsažených především v rybách, zvěřině, luštěninách, semíncích a obilovinách. Na detoxikaci organizmu se kromě jater podílejí také ledviny, střeva, plíce a lymfatický systém. Nezanedbatelnou úlohu sehrává i největší orgán lidského těla – kůže.“

 

Bolest jater po alkoholu

Alkohol je pro játra přímo devastující. Pokud nemáte žádné zdravotní problémy a příležitostně si dáte malé množství alkoholu, játra se rychle zregenerují. Jestliže ale popíjíte každý den nebo vaše potřeba alkoholu hraničí se závislostí, nečeká vás nic příjemného.

 

Když se zúčastníte večírku, kde alkohol teče proudem, mějte na paměti, že pouhých 10 % dokáží odbourat ledviny a plíce, ale se zbývajícím množstvím si musí poradit játra. Takovouto jednorázovou akci ještě zpracují, ale musíte jim potom dát čas na zotavenou. Pokud je této zátěži vystavujete pravidelně, játra se ničí, na tkáni se postupně vytvářejí jizvy, což může vyústit nejprve v hepatitidu (žloutenku) a poté cirhózu. Játra alkoholika tvoří zjizvená tkáň, která nedokáže správně plnit svou funkci.

 

Jedním z počátečních příznaků, že s játry je něco v nepořádku, může být bolestivý tlak na pravé straně břicha pod žebry. Je to způsobeno tím, že jsou játra zvětšená vlivem ztučnění a v takovém případě už bychom měli navštívit lékaře a řešit s ním problém s alkoholem a životosprávou.

Jak pročistit játra a podpořit jejich regeneraci?

Naše játra ovlivňuje nejen to, co jíme, ale také naše celková životospráva a to, v jakém prostředí se pohybujeme. Protože jsou jakousi čističkou našeho těla, měli bychom myslet také na jejich regeneraci a čištění.

Jaké potraviny jsou vhodné pro čištění jater?

Měli bychom jíst co nejméně průmyslově zpracovaných potravin, ideálně v BIO kvalitě (neobsahují totiž pesticidy) s vyšším obsahem vlákniny a nižším obsahem cukru. Zapomeňte na fastfood a raději si dopřejte listovou a brukvovitou zeleninu, vlašské ořechy, potraviny s dostatkem bílkovin a hlavně dostatek tekutin. 


Velmi účinnou zeleninou pro zdravá játra je artyčok. V našich končinách se dá sehnat mražený nebo konzervovaný, čímž se trochu sníží obsah vitamínů, ale důležitá látka cynarin, která podporuje čištění a detox jater, zůstává ve stejném množství.

Jak podpořit játra přírodní cestou?

Kromě výše zmíněných potravin vyzkoušejte také hořké bylinky a zeleninu, např. čekanku, rukolu, pampelišku a další, které údajně stimulují trávení a produkci žluči. Jako antioxidanty působí ostropestřec mariánský a také kurkuma a zázvor.

Čemu se vyhnout?

Játrům kromě alkoholu rozhodně nesvědčí nadměrné užívání léků a samozřejmě drogy. Nedostatek pohybu a nadváha jsou dalšími rizikovými faktory pro onemocnění jater. Snažte se tedy hodně pohybovat na čerstvém vzduchu, jíst vyváženou stravu a s játry byste neměli pociťovat žádné problémy.

Jaterní dieta

Jaterní dietu doporučí lékař při zjištění zvýšených jaterních testů. Samozřejmě ji můžete také vyzkoušet, pokud máte pocit, že vaše játra dostávají hodně zabrat. Ale musíte počítat s tím, že kvůli vynechání velkého množství potravin může hrozit nedostatek některých vitamínů a dalších potřebných látek.

Jaká je podstata jaterní diety?

Nejedná se o dietu, při které byste měli hubnout, ale o potravinová omezení, která pomáhají játrům se pořádně regenerovat. Hubnutí samozřejmě může probíhat jako vedlejší účinek diety. Jaterní dieta může trvat měsíce, roky, ale může být i doživotní. Lékař ji doporučuje po prodělané mononukleóze, žloutence, kvůli cirhóze jater nebo jiným onemocněním.

Co můžete a nemůžete jíst při jaterní dietě?

Při jaterní dietě je naprosto zásadní vysazení alkoholu. Měli byste zařadit potraviny s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem tuku, dopřávat si hodně zeleniny a ovoce, ale pozor na nadýmavé potraviny (zelí, kapusta, květák, luštěniny a další). Zaměřte se i na přípravu jídel – vaření v páře, dušení, pečení bez tuku. Obloukem se vyhýbejte smaženým a tučným jídlům a také čerstvému pečivu.

Léky na játra

Následující léky se užívají většinou při chronických potížích. Protože játra úzce souvisí se žlučníkem, bývají léky na játra vhodné také na problémy se žlučníkem.

Doplňky stravy a vitamíny na játra

Pro podporu správného fungování jater můžete využít doplňky stravy obsahující látky s antioxidačním účinkem, které tak přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem.

Čaje a bylinky na játra

Chcete-li játrům pomoci s regenerací a snadnější detoxikací, můžete sáhnout po některém z čajů na játra. Velmi známé je například využívání ostropestrce mariánského, který díky látce silymarin přispívá k normální funkci jater a žlučníku. Vyzkoušejte také chlorellu, zelenou řasu ve formě prášku, která obsahuje mnoho aktivních látek a antioxidantů.

Zdroje

https://www.so­len.cz/pdfs/lek­/2007/05/15.pdf
https://www.solen.cz/…15/03/08.pdf

Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová

Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od 90. let se nepřetržitě věnuji praktickému lékárenství, přičemž se také zajímám o novinky ve světě farmacie. Důkladně zjišťuji složení produktů, které jsou dostupné v zahraničí a u nás zatím ne. Volný čas především trávím s rodinou, se kterou velmi ráda chodím do přírody a po horách. Aktivně se také věnuji focení, volejbalu a posilovně.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.