Patní ostruha – rozpoznání, léčba a prevence

Patní ostruha, často spojovaná s bolestmi paty a nepohodlím, je poměrně běžným ortopedickým problémem. Jedná se v podstatě o tvorbu kostního výrůstku na patní kosti, tento stav může nepříjemně ovlivnit naše každodenní aktivity a kvalitu života. V tomto obsáhlém článku se podíváme na vše, co se s tímto problémem pojí.

 

Obsah

  1. Co je patní ostruha
  2. Příčiny vzniku ostruhy na patě
  3. Symptomy patní ostruhy
  4. Diagnostika patní ostruhy
  5. Možnosti léčby ostruhy na patě
  6. Domácí pomoc
  7. Prevence patní ostruhy
  8. Život s patní ostruhou
  9. Často kladené dotazy
  10. Závěr
  11. Zdroje
pilulka

Co je patní ostruha

Patní ostruha je kostní výrůstek, který se tvoří na patní kosti, nejčastěji na jejím spodním povrchu. Tento výrůstek může být neškodný a bez příznaků, ale v některých případech může způsobovat bolest a nepohodlí, zejména při chůzi nebo stání.

 

Patní ostruhy jsou často spojeny s plantární fasciitidou, což je zánět tkáně spojující patní kost s prsty na noze. Nejčastěji vzniká mezi 40. a 60. rokem života.

 

Příčiny vzniku ostruhy na patě

Různé faktory mohou dlouhodobě přispívat k mikrotrhlinám a zánětu plantární fascie, což následně může stimulovat růst kostního výrůstku. Může se jednat zejména o:

 

  • dlouhodobý tlak nebo zátěž na patu
  • časté nošení nevhodné obuvi
  • přetěžování nohou při sportu nebo práci
  • nadváha nebo obezita – zvyšuje zátěž na nohy
  • stáří – může vést k přirozené ztrátě pružnosti plantární fascie
  • strukturální problém nohy, například ploché nohy nebo vysoký klenutý nárt
  • úrazy chodidla nebo paty
  • revmatická onemocnění

Pilulka odborník Bc. Marie Siatka říká:

„Patní ostruha je deformita v oblasti patní kosti. Patní ostruha může vznikat po dlouhodobé a opakované zátěži nohy, po úrazu nebo při nošení nevhodné obuvi. V postiženém, zatěžovaném místě se začíná rozvíjet proces kalcifikace a vytvoří se kostěný výběžek.

 

Při léčbě je důležité se zaměřit na odlehčení paty, na trhu existují různé speciální podpatěnky. Poté se přechází na fyzikální terapii jako je laser nebo rázové vlny. V případě, že se stav nelepší, se volí operace patní ostruhy.“

 

Symptomy patní ostruhy

Problémy spojené s patní ostruhou bývají zpočátku mírné, ale mohou se zhoršovat s časem nebo po zátěži. Mezi běžné symptomy patní ostruhy patří bolest v patě, často popisovaná jako bodavá nebo pálivá a zhoršení bolesti po dlouhém období odpočinku nebo ráno po probuzení i po dlouhodobém stání. Mnohdy omezuje až znemožňuje chůzi.

Doprovázet ji může také ztuhlost a omezená schopnost ohybu paty nebo nohy či otok v oblasti paty.

Diagnostika patní ostruhy

Diagnostika patní ostruhy obvykle začíná fyzikálním vyšetřením a podrobnou anamnézou. Lékař může provést zejména palpační testy (prohmatání) na identifikaci bolestivých oblastí.

Dalšími diagnostickými metodami jsou pak také rentgen a ultrazvuk, které pomáhají identifikovat přítomnost kostního výrůstku a zhodnotit stav plantární fascie a okolních tkání.

Proč je odborná léčba důležitá

Neléčená patní ostruha má tendenci se časem zhoršovat – kostnatění pokračuje, čímž se zvyšuje bolest a uzavírají se možnosti budoucí neinvazivní léčby. Proto nepodceňujme ani počínající potíže, které nás zatím neomezují.

Možnosti léčby ostruhy na patě

Léčba patní ostruhy se zaměřuje na zmírnění bolesti a zánětu a na podporu hojení plantární fascie. Individuální léčebný plán závisí na závažnosti příznaků a celkovém zdravotním stavu pacienta. Mezi běžné léčebné metody patří:

 

  • Užívání protizánětlivých léků a analgetik
  • Obstřiky bolestivého místa
  • Fyzioterapie a cvičení na posílení svalů nohy a podpory flexibility
  • Aplikace chladivých obkladů na postiženou oblast k snížení otoku
  • Nošení ortopedických vložek nebo speciální obuvi pro zmírnění tlaku na patu
  • Procedury jako je ultrazvuková terapie nebo extrakorporální rázová vlnová terapie
  • V těžkých případech může být nutný chirurgický zákrok pro odstranění ostruhy

Domácí pomoc

Mezi babské rady na patní ostruhy patří bylinky jako pýr, lopuch nebo přípravky z pupenů jasanu či buku pro uvolnění. Od bolesti vám mohou pomoci konopné masti. Také aplikace jablečného octa na patní ostruhu může poskytnout úlevu.

 

Myslete ale na to, že veškeré alter­nativní metody jsou maximálně jen doplňkem výše zmíněných způsobů léčby patní ostruhy. V případě zdravotních potíží nebo užívání jiných léků je doporučeno konzultovat použití jakýchkoli alternativních postupů s kvalifikovaným zdravotním odborníkem.

Prevence patní ostruhy

Prevenci patní ostruhy lze podpořit několika způsoby. Důležité je udržovat zdravou tělesnou hmotnost, aby se snížila zátěž na nohy. O tématu obezity hovořil v našem podcastu Životoprávy klinický výzkumník Jan Novák. Inspirovat se také můžete povídáním klinické dietoložky Terezy Vágnerové o tom, jak si sestavit vyvážený jídelníček.

 

Pravidelné cvičení, zejména cviky zaměřené na posílení a zvýšení pružnosti svalů a tkání nohou, může být efektivní.

 

Vyberte si také správnou obuv, která poskytne dostatečnou podporu klenby nohy a pohodlí. V případě, že osoba již trpí potížemi s patou, může být užitečné nosit ortopedické vložky nebo používat podpůrné obvazy.

Život s patní ostruhou

Život s patní ostruhou může vyžadovat některé úpravy. Kromě léčby, kterou doporučil lékař, mohou pomoci i změny životního stylu. Důležité je vyhýbat se dlouhodobému stání nebo chůzi na tvrdých površích a pravidelně nechávat nohy odpočívat. V případě trvalých bolestí je důležité konzultovat stav s lékařem pro další možnosti léčby. 

 

Udržování flexibility nohou prostřednictvím jemných strečinkových cviků může také být přínosem. Měli byste myslet na uvolnění svalů v chodidle a lýtku. Proto je vhodné pravidelné protahování a cviky na patní ostruhu. S vhodnými cviky vám poradí na rehabilitaci nebo fyzioterapeut.

 

Často kladené dotazy

Je možné patní ostruhu vyléčit?

V mnoha případech lze patní ostruhu efektivně řídit konzervativními metodami, jako je fyzioterapie, změny životního stylu a ortopedická obuv. V těžkých případech může být potřebný chirurgický zákrok.

Jaký druh obuvi je nejlepší pro lidi s patní ostruhou?

Doporučuje se nosit obuv s dobrou podporou klenby, dostatečným polstrováním a pružnou, dobře tlumící podrážkou.

Může patní ostruha zmizet sama od sebe?

Ne, vždy je třeba navštívit odborníka. Ale i když kostní výrůstek sám o sobě zůstává, symptomy bolesti a nepohodlí mohou s časem a správnou péčí výrazně ustoupit.

Kde bolí patní ostruha?

Jediným stoprocentním způsobem, jak poznat patní ostruhu, je návštěva lékaře a použití ultrazvuku nebo rentgenu. Avšak i správná domácí lokalizace bolesti bývá pro včasné nasazení domácí léčby důležitá. Ostruhy se vyznačují bolestí jen v oblasti paty buď v samotné plosce, nebo na jejím vnitřním okraji. Od tohoto centra se nepříjemné pocity můžou šířit do okolí. 

Jak dlouho trvá zotavení po léčbě patní ostruhy?

Doba zotavení se může lišit v závislosti na závažnosti příznaků a zvolené léčbě. U některých lidí může dojít ke zlepšení během několika týdnů, zatímco u jiných to může trvat i několik měsíců. Po operaci patní ostruhy trvá zotavení delší dobu, minimálně 6 týdnů je nutné chodit s berlemi a návrat k běžnému zatížení a sportovním výkonům je možný až po 3 měsících.
 

Závěr

Patní ostruha je stav, který může způsobovat značné nepohodlí a omezovat běžné každodenní aktivity. Nicméně včasná a správná diagnóza, spolu s účinným léčebným plánem, může výrazně pomoci zmírnit příznaky a zlepšit kvalitu života. S vhodnou léčbou a dodržováním preventivních opatření je možné dosáhnout dobrých výsledků a minimalizovat riziko opakování problémů.

 

Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.

 

Zdroje

https://stanfor­dhealthcare.or­g/medical-conditions/bones-joints-and-muscles/heel-spurs.html

https://ortho­info.aaos.org/en/di­seases–conditions/plantar-fasciitis-and-bone-spurs

https://www.web­md.com/pain-management/heel-spurs-pain-causes-symptoms-treatments

https://my.cle­velandclinic.or­g/health/dise­ases/21965-heel-spurs

https://www.he­althline.com/he­alth/heel-spurs

https://www.me­dicalnewstoda­y.com/articles/320411

pilulka

Autor článku

Bc. Marie Siatka

Vystudovala jsem obor Ochrany veřejného zdraví na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Témata zdraví a prevence jsou mi velmi blízká. V současnosti pracuji ve zdravotním ústavu na oddělení mikrobiologie vod, potravin a předmětů běžného užívání. S manželem máme masérský salón, kde se věnujeme nejen uvolňování svalů, ale i komplexní regeneraci těla a mysli. Ve svém volném čase ráda cestuji, chodím po horách nebo se věnuji józe.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.