Zpět do poradny
Dotaz z 10. 5. 2024

Príčina flakón na tvári a krku

Zdraví a prevence

Pri strese sa mi z červeneje tvar a krk flekate a svrbí. Ďakujem

Na dotaz odpovídá:

PharmDr. Pavel Horký, Ph.D.

Dobrý den,

jedná se o naprosto normální projev zvýšeného stresu a úzkosti. Při stresu obecně stoupá tlak, krev se přesunuje do svalů, naopak orgány v dutině břišní se mírně odkrvují (tímto vším se dá vysvětlit proč většina lidí při stresu uvádí, že jim není dobře od žaludku, že se jim mírně motá hlava), zrychluje se dýchání, zrychluje se srdeční tep. Dalším příznakem je právě červenání (někdy na obličeji, někdy na krku nebo na dalších místech). Jedná se o aktivaci specifické reakce imunitního systému, většinou po pominutí stresu do několika desítek minut mizí.

Zvýšený dlouhodobý stres se pak projevuje např. bolestí hlavy nebo nespavostí.

Za příznaky krátkodobého stresu stojí hormon adrenalin, za příznaky dlouhodobého stresu pak hormon kortizol.

Zpět k vašemu dotazu - Tedy takové reakce není třeba se obávat, ani se ji pokoušet nijak léčit. Rovněž není nutné ji nějak schovávat, lidé na stres reagují různě a samotný projev není nic za co by se měl člověk stydět, vzhledem k tomu že tuto reakci těla nemá (a z principu ani nemůže mít) člověk pod přímou kontrolou.

Samozřejmě míru stresu a jeho působení lze preventivně řešit. Dostatek fyzické aktivity v průběhu týdne, správná strava (dostatek ovoce a zeleniny), dechová cvičení, případně meditace mohou být při nadměrném stresu také vhodné.

Existuje i několik léčiv nebo doplňků stravy, které mohou pomoci stres lépe zvládat. Níže uvádím pár příkladů. Upozorňuji zároveň na obsah třezalky v některých přípravcích, která není vhodná do kombinace např. s antikoncepcí.

Lavekan
Novo-Passit
Persen

Užitečné?

Doporučené produkty

Doporučené kategorie

Podobné dotazy

Nejnovější dotazy

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.

Všechny dotazy