Rhodiola

Rhodiola, česky rozchodnice růžová, je rostlina, která po staletí poutala pozornost po celém světě, zejména v Evropě a Asii. Její využití slibuje potenciální zvýšení fyzické vytrvalosti, duševní výkonnosti, odolnosti vůči různým stresorům i podporu zdravého spánku a nálady. Tento článek poskytuje komplexní přehled o rhodiole, jejích potenciálních přínosech a současném stavu vědeckého poznání.

 

  1. Co je rhodiola
  2. Historický přehled
  3. Účinky na zdraví
  4. Vědecké studie
  5. Doporučené dávkování
  6. Bezpečnost a vedlejší účinky
  7. Závěr
  8. Zdroje

 

 

 

Co je rhodiola

Rhodiola rosea je rostlina, která přirozeně roste v chladném, horském klimatu Evropy a Asie – proto se jí někdy přezdívá i arktický kořen. Roste i u nás na severu Moravy a Čech, zde však byla rostlina kvůli sběru téměř vyhubena a je tak chráněna zákonem.

 

Rhodiola je známá pro své adaptogenní vlastnosti, což znamená, že přispívá k odolnosti vůči různým formám stresu. Kořeny rostliny obsahují více než 140 aktivních složek, z nichž nejvýznamnější jsou rosavin a salidrosid. Tyto složky jsou považovány za hlavní zdroje jejích prospěšných vlastností a jsou často předmětem vědeckých studií.

 

Historický přehled

Historie používání rhodioly sahá více než tisíc let zpět, kdy byla ceněna především v tradiční čínské medicíně i v medicíně starých Vikingů. V tradiční čínské medicíně byla považována za cenný prostředek pro zlepšení fyzické a duševní vytrvalosti. Vikingové ji zřejmě využívali pro zvýšení fyzické síly. V 20. století začaly být její účinky podrobně zkoumány i v rámci moderní západní vědy, což vedlo k rozšíření jejího využití na celosvětové úrovni.

 

Možné účinky na zdraví

Rhodiola je známá svými potenciálními účinky na lidské zdraví. Jednou z hlavních výhod je její schopnost fungovat jako adaptogen, což znamená, že přispívá k lepšímu zvládání stresových situací, ať už fyzických nebo psychických. Mezi další účinky patří:

 

  • podpora kognitivních funkcí, 
  • potenciální vliv na zlepšení nálady a snížení únavy
  • podpora zlepšení fyzické vytrvalosti,
  • možné zkrácení doby regenerace svalů po tréninku.

 

Rhodiola také ukazuje slibné výsledky v kontextu podpory imunitního systému. Její složky mohou pomáhat stimulovat imunitní odpověď a zlepšovat odolnost organismu vůči různým patogenům. 

 

 

Doporučené dávkování

Dávkování Rhodioly se může lišit v závislosti na formě doplňku a konkrétním účelu užívání. Obecně se doporučuje začít s nižší dávkou a postupně ji zvyšovat, aby se zjistila individuální tolerance a účinnost. Standardní dávkování extraktu Rhodioly rosea se pohybuje od 200 do 600 mg denně, přičemž je důležité dbát na to, aby produkt obsahoval standardizovaný poměr rosavinu a salidrosidu, což jsou klíčové aktivní složky. Je doporučeno užívat Rhodiolu ráno, protože může mít stimulující účinky a užívání večer by mohlo narušit spánek.

 

Při výběru doplňku stravy s Rhodiolou je důležité zvolit kvalitní produkt od renomovaného výrobce. To zaručuje, že doplněk obsahuje přesné množství uvedených složek a je bez nežádoucích příměsí. Je důležité si uvědomit, že ačkoli Rhodiola nabízí mnoho potenciálních zdravotních přínosů, neměla by být považována za náhradu lékařské péče nebo léčby. Vždy by měla být používána jako součást celkového plánu péče o zdraví, který zahrnuje vyváženou stravu, dostatek pohybu a, pokud je to nutné, odborné lékařské vedení.

Pilulka odborník Ing. Kateřina Jakešová říká:

„Adaptogeny jsou skupinou bylinných látek, které pomáhají tělu přizpůsobit se různým stresovým podnětům. Zvyšují odolnost proti stresu a celkovou výkonnost. V současné době jsou předmětem mnoha výzkumů a diskusí, a tak se dá předpokládat, že se do budoucna jejich působení ještě rozšíří. Mezi nejpopulárnější zástupce patří Rozchodnice růžová, Ženšen pravý nebo Ashwagandha.“

Bezpečnost a vedlejší účinky

Bezpečnostní profil Rhodioly rosea je obecně považován za dobrý, avšak jako u každého doplňku stravy či léčiva, existují i zde potenciální vedlejší účinky a situace, kdy by se její užívání mělo omezit. Nejčastěji zmiňované vedlejší účinky zahrnují:

 

 

Lidé trpící bipolární poruchou nebo jinými psychiatrickými onemocněními by měli rhodiolu užívat pouze po konzultaci s lékařem, stejně jako těhotné a kojící ženy. Dále je důležité si uvědomit, že rhodiola může interagovat s některými léky, včetně antidepresiv a léků na ředění krve, což vyžaduje opatrnost při jejím současném užívání s těmito léky.

 

Závěr

Rhodiola rosea představuje fascinující rostlinu s bohatou historií a mnoha potenciálními zdravotními přínosy. Ačkoliv vědecké studie stále zkoumají rozsah jejích účinků a mechanismů působení, současné poznatky ji prezentují jako slibný prostředek pro podporu duševního a fyzického zdraví, zejména ve vztahu k adaptaci na stres a zlepšení výkonnosti. Je důležité přistupovat k užívání Rhodioly s opatrností, vědomi potenciálních vedlejších účinků a interakcí s jinými léky, a vždy se poradit s odborníkem v oblasti zdravotnictví.

 

Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.

 

Zdroje

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC9228­580/

https://www.web­md.com/vitamin­s/ai/ingredien­tmono-883/rhodiola

https://www.he­althline.com/nu­trition/rhodi­ola-rosea

https://www.nccih­.nih.gov/heal­th/rhodiola

https://www.ve­rywellmind.com/how-is-rhodiola-rosea-used-to-treat-anxiety-3024972

https://www.mha­national.org/rho­diola-rosea

https://www.ve­rywellhealth.com/rho­diola-everything-you-need-to-know-7561714

https://www.me­dicalnewstoda­y.com/articles/319619

Autor článku

Ing. Kateřina Jakešová

Vystudovala jsem obor Výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě v Praze. Rozumím tomu, jakým způsobem výživa ovlivňuje lidské zdraví a také trávicím procesům v lidském těle. Jsem převážně odborníkem na výživu dětí, kde čerpám mnohdy z osobních zkušeností. Absolvovala jsem také semestry anatomie a fyziologie, ve kterých se i nadále vzdělávám. Během studií jsem strávila rok v Itálii, kde jsem se naučila obstojně italsky a také to, v čem pro nás může být inspirací středomořská kuchyně. Když zrovna nepíšu články, tak cestuju, hraju volejbal a studuju marketing.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.