Schizandra: co byste měli vědět

Schizandra je rostlina, která zaujímá významné místo v tradiční čínské medicíně. Plody schizandry jsou ceněny pro své potenciální vlastnosti a možnou širokou škálu účinků. Tato adaptogenní bylina je známá především svým pozitivním vlivem na celkovou vitalitu a vytrvalost.

 

Obsah článku

  1. Původ a historie
  2. Botanická charakteristika
  3. Vlastnosti
  4. Možné vedlejší účinky a interakce
  5. Závěr
  6. Zdroje

 

Původ a historie

Schizandra má bohatou historii používání v asijských kulturách, zejména v Číně, kde je považována za rostlinu harmonizující pět základních chutí: sladkou, kyselou, hořkou, slanou a pálivou. Historicky se používala jako posilující a omlazující elixír. Její užití je zaznamenáno již v raných textech, kde je považována za pomocníka pro dosažení dlouhověkosti a klidu mysli.

 

Botanická charakteristika

Schizandra je opadavý keř, který patří do čeledi Schisandraceae. Tato rostlina, dorůstající výšky až 9 metrů, je známá svými červenými nebo purpurovými bobulemi. Bobule schizandry jsou sklízeny a sušeny nebo zpracovány pro medicínské účely. Rostlina kvete od dubna do května, zatímco plody dozrávají od srpna do října.

 

Vlastnosti

  • Schizandra chinensis je známá pro své mnohostranné vlastnosti, které vycházejí z jejího komplexního chemického složení. Hlavní aktivní složky zahrnují lignany, zejména schizandrin, gomisin a wuweizisu C, které mají významné antioxidační a protizánětlivé účinky
  • Schizandra také působí jako adaptogen, což znamená, že může pomáhát tělu lépe reagovat na stres a zmírňovat únavu
  • V sexuální oblasti může být schizandra považována za afrodiziakum zvyšující sexuální výdrž a libido. 

 

Pilulka odborník Ing. Kateřina Jakešová říká:

„Schizandra je ceněna za své detoxikační účinky, zejména pro podporu jater. Kromě medicínského využití se schizandra používá také v potravinářství jako přísada do nápojů a jiných potravin pro její zajímavý chuťový profil.“

Možné vedlejší účinky a interakce

Navzdory širokému spektru pozitivních účinků schizandry, je důležité brát v úvahu i možná rizika. Nejčastějšími vedlejšími účinky jsou:

  • gastrointestinální problémy,
  • žaludeční nevolnost,
  • průjem.

 

Dále je schizandra kontraindikována u těhotných žen a osob s epilepsií nebo vysokým krevním tlakem. Z těchto důvodů je důležité konzultovat užívání schizandry se zdravotnickým odborníkem, zejména pokud užíváte pravidelnou medikaci nebo máte existující zdravotní problémy.

 

Závěr

Zkoumání schizandry odhaluje fascinující příběh rostliny, která má hluboké kořeny v tradiční čínské medicíně a stále více upoutává pozornost moderního výzkumu. Schizandra je unikátní v tom, jak kombinuje široké spektrum účinků s relativně bezpečným profilem, pokud je užívána správně a s ohledem na potenciální interakce a kontraindikace. 

 

Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.

 

Zdroje

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC6412­213/

https://pubmed­.ncbi.nlm.nih­.gov/18515024/

https://www.sci­encedirect.com/to­pics/biochemis­try-genetics-and-molecular-biology/schisandra

https://www.web­md.com/vitamin­s/ai/ingredien­tmono-376/schisandra

https://www.he­althline.com/he­alth/schisandra

https://www.me­dicinenet.com/schi­sandra_schisan­dra_sp_oral/ar­ticle.htm

https://healthnew­s.com/nutriti­on/vitamins-and-supplements/schi­sandra-potential-health-benefits-and-risks/

Autor článku

Ing. Kateřina Jakešová

Vystudovala jsem obor Výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě v Praze. Rozumím tomu, jakým způsobem výživa ovlivňuje lidské zdraví a také trávicím procesům v lidském těle. Jsem převážně odborníkem na výživu dětí, kde čerpám mnohdy z osobních zkušeností. Absolvovala jsem také semestry anatomie a fyziologie, ve kterých se i nadále vzdělávám. Během studií jsem strávila rok v Itálii, kde jsem se naučila obstojně italsky a také to, v čem pro nás může být inspirací středomořská kuchyně. Když zrovna nepíšu články, tak cestuju, hraju volejbal a studuju marketing.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.