Sodík: zdroje, účinky na zdraví a dávkování

Sodík, často považovaný pouze za součást kuchyňské soli, je ve skutečnosti nepostradatelným prvkem pro naše zdraví. Co všechno v těle ovlivňuje, v jakých potravinách se nachází a kolik bychom ho měli konzumovat, abychom čerpali všechny jeho výhody? Kolik sodíku denně už je moc a jaké to může mít následky na zdraví?

Obsah článku

Účinky sodíku na zdraví

Sodík je klíčovým elektrolytem v těle, nezbytným pro řadu důležitých funkcí. Hraje zásadní roli v udržování rovnováhy tělních tekutin (home­ostázy) a regulaci krevního tlaku. Sodík je také nezbytný pro správnou funkci nervového systému a svalů, včetně srdce. Jeho přítomnost v těle umožňuje přenos nervových signálů a kontrakci svalových vláken.

Normální hladina sodíku v krvi je pro udržení zdravého těla zásadní. Příliš nízké nebo vysoké hodnoty mohou způsobit zdravotní problémy.

Zdroje sodíku

  • Kuchyňská sůl: Nejběžnějším zdrojem sodíku je stolní sůl, neboli chlorid sodný.
  • Přírodní zdroje: Sodík se nachází i v čerstvých potravinách, jako jsou mléčné výrobky, maso, některé druhy zeleniny a mořské ryby.
  • Voda: Některé minerální vody obsahují přirozeně vysoké množství sodíku.
  • Přídavné látky: Sodík se často používá jako konzervační látka nebo zlepšovadlo chuti v potravinářském průmyslu.

Doporučený denní příjem a dávkování

Správný příjem sodíku je klíčový pro udržení zdraví. Doporučená denní dávka sodíku se liší v závislosti na věku, pohlaví a zdravotním stavu. Pro dospělé a dospívající je obecně doporučeno přijímat mezi 1500 až 2300 mg sodíku denně (5,8 g soli), což odpovídá přibližně jedné čajové lžičce soli. Toto množství by mělo pokrýt fyziologické potřeby většiny zdravých dospělých i teenagerů. Děti od 4 do 8 let by měli přijmout 1000 mg/den a starší děti do 13 let 1200 mg/den.

Je důležité si uvědomit, že většina sodíku v moderní stravě pochází ze zpracovaných potravin, a ne ze soli přidané při vaření nebo stolování. Proto je důležité sledovat obsah sodíku ve zpracovaných potravinách a dávat přednost čerstvým nebo minimálně zpracovaným potravinám. Pro osoby s určitými zdravotními stavy, jako je vysoký krevní tlak, může být nutné snížit příjem sodíku ještě více. Sodík totiž zadržuje vodu v těle a tím se krevní tlak zvyšuje. 

Pilulka odborník Ing. Kateřina Jakešová říká:

„Sodík ve formě kuchyňské soli použité na dochucení pokrmu přijímáme asi v 15 % z celkového příjmu. Sůl, která se vyskytuje ve zpracovaných potravinách tvoří asi 75 % z celkového denního příjmu sodíku. V některých potravinách se sodík vyskytuje přirozeně. Průměrný Čech sní za den třikrát více soli, než je doporučené množství. Od roku 2016 se povinně musí uvádět množství obsažené soli na obalu výrobku. Doporučuji číst složení a kontrolovat množství přítomné soli ve výrobku, jejíž nadbytek je nežádoucí pro zachování dobrého zdravotního stavu.“

Nedostatek sodíku

Nedostatek sodíku v těle, známý jako hyponatrémie, je relativně vzácný, ale může být vážný. Může nastat v důsledku nadměrného pocení, dlouhodobého průjmu nebo zvracení, nadměrného užívání některých diuretik nebo nesprávné výživy. Hyponatrémie může vést k řadě symptomů, jako je:

Je důležité sledovat příjem sodíku, zejména u osob, které se intenzivně věnují sportu nebo mají zdravotní problémy spojené s regulací elektrolytů. U některých lidí může být nutné zvýšit příjem sodíku, aby se předešlo jeho nedostatku. Typicky je to v horkých letních dnech, kdy se přirozeně více potíte. Vždy je však důležité konzultovat jakékoli změny ve stravě nebo doplňcích stravy s lékařem nebo odborníkem na výživu.

Toxicita a vedlejší účinky

Nadbytek sodíku, běžně spojený s nadměrnou konzumací soli, může mít negativní dopady na vaše zdraví. Příliš vysoký příjem sodíku je spojen především s rizikem vysokého krevního tlaku, což je významný faktor pro vznik kardiovaskulárních onemocnění, jako jsou srdeční infarkt a mrtvice. Dlouhodobé zatěžování těla vysokým příjmem sodíku může také vést k dalším zdravotním problémům, jako jsou onemocnění ledvin a kostní demineralizace.

Mezi další potenciální negativní účinky nadměrného příjmu sodíku patří zadržování vody v těle, což může způsobit otoky a nadýmání. Je důležité udržovat příjem sodíku v mezích doporučených hodnot a dbát na rovnováhu v potravinách, které konzumujete. U lidí s určitými zdravotními stavy, jako je vysoký krevní tlak nebo onemocnění ledvin, může být nutné dále omezit příjem sodíku.

Závěr

Sodík je nezbytnou minerální látkou pro lidské tělo, hraje klíčovou roli v udržování rovnováhy tekutin, fungování nervového systému a svalových kontrakcí. Jak nedostatek, tak i nadbytek sodíku může mít závažné zdravotní důsledky. Je důležité udržovat vyvážený příjem sodíku prostřednictvím zdravé a vyvážené stravy. V dnešní době spíš než jeho nedostatek hrozí právě jeho nadbytek.

Zdroje

https://www.in­ternimedicina­.cz/pdfs/int/2015/03/09­.pdf

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC7318­881/

https://www.nzip­.cz/clanek/1144-sodik-a-chlorid

Autor článku

Ing. Kateřina Jakešová

Vystudovala jsem obor Výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě v Praze. Rozumím tomu, jakým způsobem výživa ovlivňuje lidské zdraví a také trávicím procesům v lidském těle. Jsem převážně odborníkem na výživu dětí, kde čerpám mnohdy z osobních zkušeností. Absolvovala jsem také semestry anatomie a fyziologie, ve kterých se i nadále vzdělávám. Během studií jsem strávila rok v Itálii, kde jsem se naučila obstojně italsky a také to, v čem pro nás může být inspirací středomořská kuchyně. Když zrovna nepíšu články, tak cestuju, hraju volejbal a studuju marketing.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.