Spondylóza: Komplexní průvodce

Přehled

Cervikální spondylóza je obecný termín pro stářím způsobené opotřebení krční páteře. Meziobratlové ploténky se dehydratují a zmenšují se, objevují se známky osteoartritidy, včetně kostních výrůstků podél okrajů kostí. Často dochází k útlaku nervů a míchy. Cervikální spondylóza je velmi běžná a s věkem se zhoršuje. Více než 85% lidí starších 60 let je postiženo cervikální spondylózou.


Symptomy

Většina lidí nemá žádné symptomy. Pokud se však symptomy objeví, obvykle zahrnují bolest a ztuhlost v krku. Někdy může cervikální spondylóza způsobit zužování páteřního kanálu v kostech páteře (vertebrae). Pokud jsou míšní nervy stlačeny, můžete zažít brnění, necitlivost a slabost v pažích, rukou nebo nohách, nedostatek koordinace a obtíže při chůzi nebo ztrátu kontroly nad močovým měchýřem či střevy.

 

Příčiny

Jak lidé stárnou, struktury tvořící páteř a krk postupně vykazují známky opotřebení. Tyto změny mohou zahrnovat:

  • Dehydratované meziobratlové ploténky: Ploténky působí jako polštáře mezi obratli páteře. Ve věku 40 let začnou většinou ploténky vysychat a zmenšovat se.
  • Herniované meziobratlové ploténky: Na vnější straně páteřních disků se objevují trhliny. Měkká vnitřní část disku může tlačit skrz tyto trhliny.
  • Kostní výrůstky: Jak se ploténky rozpadají, tělo může produkovat extra množství kosti v omylném pokusu posílit páteř.
  • Ztuhlé vazy: Vazy jsou jemné tkáně, které spojují kost s kostí. Páteřní vazy mohou s věkem ztuhnout, což činí krk méně flexibilním.


Rizikové faktory

Existuje několik faktorů, které mohou zvyšovat riziko vývoje cervikální spondylózy:

vek

Věk

Cervikální spondylóza se běžně vyskytuje jako součást stárnutí.

Profese

Profese

Zaměstnání, která zahrnují opakované pohyby krku, nepříjemné postavení nebo hodně práce nad hlavou, vyvíjejí na krk extra tlak.

Zranění krku

Zranění krku

Předchozí zranění krku zvyšují riziko cervikální spondylózy.

Kouření

Kouření

Kouření bylo spojeno s vyšší bolestí v krku.

Pilulka odborník Mgr. Dominika Zourková říká:

„Cervikální spondylóza patří mezi běžná onemocnění, které postihuje mnoho lidí, zejména v pokročilém věku. Ačkoli nemůžeme zastavit stárnutí, můžeme podniknout kroky k prevenci a léčbě tohoto onemocnění. Správná léčba a změny životního stylu mohou významně přispět k zlepšení kvality života lidí postižených tímto onemocněním. V případě samoléčby lze k úlevě od bolesti užívat léčivé přípravky s obsahem ibuprofenu nebo paracetamolu. Bolest svalů můžete zmírnit vyhřívací podložkou nebo studeným zábalem v oblasti krku. K pouze dočasné úlevě slouží krční límec, který by se neměl užívat dlouhodobě, aby nedošlo k oslabení svalů v oblasti krku.“ 

Komplikace

Pokud cervikální spondylóza silně stlačuje váš míšní nerv nebo kořeny nervů, může být poškození trvalé. Komplikace mohou zahrnovat chronickou bolest, trvalou necitlivost, slabost v končetinách a problémy s koordinací.


Prevence a léčba

Ačkoli stárnutí je nevyhnutelné, existují kroky, které můžete podniknout k prevenci nebo zpomalení vývoje cervikální spondylózy. Pravidelné cvičení, správná ergonomie při práci a udržování zdravé váhy mohou všechny přispět k zdraví vaší páteře. Pokud již máte symptomy spondylózy, léčba může zahrnovat léky proti bolesti, fyzikální terapii a v některých případech chirurgii.


Život s spondylózou

Život s cervikální spondylózou může být výzvou, ale s vhodnou léčbou a změnami životního stylu můžete dosáhnout úlevy od bolesti a zlepšit kvalitu svého života. Doporučuje se pravidelná fyzická aktivita, která může pomoci posílit svaly kolem páteře a zlepšit flexibilitu. Relaxační techniky, jako je meditace a hluboké dýchání, mohou také pomoci zmírnit napětí a bolest v krku.


Doplňková terapie

Kromě tradiční léčby může být užitečné zvážit doplňkovou terapii, která může pomoci zmírnit symptomy cervikální spondylózy. Akupunktura, masáže a chiropraktická péče mohou nabídnout úlevu od bolesti pro některé osoby. Vždy konzultujte svého lékaře před zahájením jakékoli nové terapie.


Prevence opětovného výskytu

Aby se předešlo opětovnému výskytu cervikální spondylózy nebo zhoršení stávajících symptomů, je důležité dodržovat doporučení lékaře, pravidelně cvičit a udržovat správnou ergonomii při sezení a práci. Správná poloha hlavy a krku může snížit tlak na páteř a pomoci předcházet dalším problémům.


Kdy vyhledat lékařskou pomoc

Pokud máte chronickou bolest v krku, necitlivost nebo slabost v končetinách, nebo pokud máte potíže s koordinací, měli byste vyhledat lékařskou pomoc. Akutní symptomy, jako je náhlá ztráta kontroly nad močovým měchýřem nebo střevy, vyžadují okamžitou lékařskou péči.

Zdroje

https://www.ma­yoclinic.org/di­seases-conditions/cervical-spondylosis/sym­ptoms-causes/syc-20370787

https://www.pa­inguru.cz/guru­pedia/spondylo­za-co-to-vlastne-je/

https://www.wi­kiskripta.eu/w/Cer­vik%C3%A1ln%C3%AD_spon­dyl%C3%B3za

Autor článku

Mgr. Dominika Zourková

Po absolvování Farmaceutické fakulty Masarykovy univerzity jsem se připojila k profesionálům ve zdravotnickém odvětví jako lékárnice. S nabytými zkušenostmi z renomované nemocnice IKEM a práce v řetězové lékárně se snažím poskytnout péči a informace na míru. Kromě toho se rovněž věnuji psaní článků, které mají za cíl přiblížit a řešit vaše zdravotní otázky. Mimo pracovní dobu mě najdete často v horách, kde zdolávání vrcholů udržuje mou mysl v kondici a připravenou na zodpovězení vašich otázek.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.