Studené ruce: Příčiny, léčba a prevence

Definice

Studené ruce jsou poměrně častý stav, kdy naše ruce zůstávají neobvykle chladné i za teplých nebo mírných podmínek. Tento jev může být spojen s řadou zdravotních problémů nebo může být jednoduše výsledkem expozice chladu.

 

Příčiny studených rukou

Existuje mnoho potenciálních příčin, proč mohou být ruce někoho chladné. Tyto příčiny zahrnují:

 

  • Raynaudův fenomén: Stav, kdy se tepénky v prstech dočasně zúží a tím dojde k nedostatečnému přívodu kyslíku (kůže zbledne). Po chvíli dojde k rozšíření tepének, kůže zčervená v důsledku překrvení.
  • Anémie (chudokrevnost): Lidé, kteří mají chudokrevnost způsobenou nedostatkem železa nebo vitamínu B12, mají problém se studenými končetinami.
  • Diabetes (cukrovka): Vysoká hladina cukru v krvi může poškodit krevní cévy, což může mít za následek i studené ruce.
  • Nízký energetický příjem: Je známo, že během redukční diety se mírně snižuje tělesná teplota. Čím méně přijmeme kalorií, tím nižší je tělesná teplota.
  • Nízká aktivita během dne: Typické jsou c ranních hodinách, kdy není organismus ještě nastartovaný, nebo pokud se během dne moc nehýbeme.
  • Nedostatek spánku a stresVaše tělo potřebuje odpočinek a dostatek spánku
  • Snížená funkce štítné žlázy: Při hypotyreóze dochází ke sníženému vyplavování hormonů štítné žlázy do krve. Tyto hormony jsou zodpovědné za látkovou výměnu a termoregulaci.
  • Nezdravý životní styl: Sedavé zaměstnání, kouření nebo vysoký cholesterol také může způsobit studené končetiny

Diagnostika

Pro správnou diagnózu studených rukou je důležité navštívit lékaře. Při diagnostice může lékař provést řadu testů. Krevní testy se často provádějí k určení případné anémie nebo jiných problémů s krví. 

 

Léčba studených rukou

Léčba studených rukou závisí na identifikované příčině tohoto jevu. V mnoha případech je možné přijmout preventivní kroky, aby se zabránilo opakovanému chladnutí rukou. U lidí, u nichž je studenost rukou spojena s konkrétními nemocemi, může být nutná specifická léčba. Například těm, kteří trpí Raynaudovým syndromem, může lékař doporučit léky, které pomáhají rozšiřovat krevní cévy a zlepšují průtok krve.

 

Prevence studených rukou

Prevence studených rukou je klíčovým krokem k zajištění pohodlí a zdraví vašich rukou, zejména v chladnějších měsících nebo pokud máte predispozici k chladným rukám kvůli zdravotním stavům. Zde jsou některá doporučená opatření:

 

Izolace a vrstvení

Izolace a vrstvení

Noste více vrstev oblečení a zejména rukavice.

Omezení expozice

Omezení expozice

Pokud je venku chladno, snažte se omezit dobu, kdy jsou vaše ruce vystaveny chladu. Pokud musíte být venku po delší dobu, pravidelně si dávejte přestávky a vracejte se do tepla.

Zlepšení krevního oběhu

Zlepšení krevního oběhu

Cvičení a pravidelná fyzická aktivita mohou zlepšit oběh v těle, což může pomoci udržet ruce teplé. Kromě toho můžete zkoušet masáže rukou nebo teplé koupele pro zlepšení průtoku krve.

Vyhněte se nikotinu

Vyhněte se nikotinu

Nikotin může zužovat krevní cévy a snižovat tak průtok krve do končetin. Vyvarování se kouření a výrobků s nikotinem může pomoci předcházet studeným rukám.

Odpočívejte

Odpočívejte

Dopřejte si dostatek odpočinku a nestresujte se.

Upravte jídelníček

Upravte jídelníček

Zvyšte konzumaci zahřívacích potravin (teplé polévky česnek, zázvor, skořice, …) a zvyšte příjem omega-3 mastných kyselin.

Kromě těchto běžných opatření je důležité poradit se svým lékařem, pokud máte pravidelně studené ruce, abyste zjistili, zda se náhodou nejedná o důsledek nějakého závažnějšího zdravotního stavu.

 

Komplikace

Studené ruce samy o sobě obvykle nejsou příznakem vážného zdravotního problému. Avšak v některých případech může být pravidelný nebo extrémní chlad v rukou spojen s komplikacemi. Jedná se především o poškození tkání, kdy extrémní chlad může způsobit omrzliny (vážné poškození tkání způsobené mrazem) a odpovídající ošetření je nezbytné k předcházení trvalému poškození. Dále se jedná o cirkulační problémy, kdy mohou být studené ruce známkou problémů s oběhem, což může vést k řadě dalších komplikací, včetně srdečních onemocnění.

 

Časté otázky

Proč mám stále studené ruce, i když je mi teplo?

Proč mám stále studené ruce, i když je mi teplo?

Studené ruce mohou být důsledkem řady faktorů, včetně špatného oběhu, lékařských stavů nebo reakce těla na chlad. Pokud máte trvale studené ruce, měli byste to konzultovat s lékařem.

Mohou studené ruce signalizovat vážný zdravotní problém?

Mohou studené ruce signalizovat vážný zdravotní problém?

V některých případech mohou být studené ruce příznakem špatného zdravotního stavu, jako je Raynaudův syndrom, chudokrevnost a diabetes.

Jak mohu zlepšit oběh v mých rukou?

Jak mohu zlepšit oběh v mých rukou?

Existuje řada způsobů, jak můžete zlepšit oběh, včetně cvičení, masáží, teplých koupelí a vyhýbání se nikotinu.

Jsou nějaké léky na studené ruce?

Jsou nějaké léky na studené ruce?

Ano, některé léky mohou pomoci zlepšit oběh a zmírnit symptomy studených rukou. Pokud máte trvale studené ruce, měli byste navštívit lékaře ohledně možných léčebných možností.

Závěr

Studené ruce mohou být nepříjemným jevem, mohou být jen dočasným jevem způsobeným vnějšími faktory, jako je chladné počasí. Také však mohou signalizovat řadu možných zdravotních problémů. Důležité je rozpoznat příčinu studených rukou a adekvátně na ni reagovat. Správná diagnostika a léčba může pomoci zmírnit příznaky a zlepšit celkovou kvalitu života.

 

Tento článek je pouze informační a neslouží jako náhrada konzultace s lékařem. V případě podezření na jakékoliv zdravotní problémy se obraťte na profesionální pomoc u lékaře.

Zdroje

https://www.he­alth.harvard.e­du/blog/cold-hands-raynauds-201412037567

https://my.cle­velandclinic.or­g/health/symptom­s/17861-cold-hands

https://www.he­althline.com/he­alth/cold-fingers

https://www.ve­rywellhealth.com/cold-hands-6503898

https://www.ma­yoclinic.org/sym­ptoms/cold-hands/basics/cau­ses/sym-20050648

https://www.he­alth.com/mind-body/why-your-hands-and-feet-are-always-cold-and-what-to-do-about-it

https://www.me­dicalnewstoda­y.com/articles/325571

Autor článku

Jana Nová, DiS.

Vystudovala jsem MILLS a už během studia jsem chodila do lékárny pomáhat a po studiu jsem začala i v lékárně pracovat. V práci poskytuji péči a potřebné informace. Ve volném čase vyrážím do přírody, včelařím a tancuji.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.