Zpět do poradny
Dotaz z 1. 5. 2024

Sucha kuze

Kůže

Dobry den
Mám ještě jeden dotaz.
Už několik let mě trápí sucha kuze na rukách a nohách .Pouzivam výhradně sprchové oleje a telove mléka z lékárny.Bohužel mám ale pocit ze tohle už nestaci Moje kuze je daleko víc sucha až supinata a i když promazavam každý den ráno i večer začala mi i dost svědit. Po přejetí rukou po holeni vypadávají jakési bílé šupinky kůže . Dá se ještě něčím tomu to zabránit
Dekuji

Na dotaz odpovídá:

Mgr. Martina Macfeldová

Dobrý den,
ano, děláte vše správně a je potřeba u toho vydržet. Doporučuji návštěvu dermatologa, který může určit o jaký zdravotní problém se jedná např. dermatitida atopická, seborrhoická, kontaktně alergická, dyshidrotická, mikrobiální atd. Je nutné zjistit závažnost stavu, fázi, lokalizaci a rozsah. Je možné, že máte jen velmi suchou kůži, tzv. xerózu. I tak je nutné udržovat hydrolipidovou rovnováhu v pokožce. Kůže, která je přirozeně suchá, má nedostatek cenných lipidů, které ji chrání před jejím vysoušením. Dehydratované kůži naopak chybí pouze vlhkost.

Mezi příznaky atopické dermatitidy patří suchá šupinatá kůže, svědivost zejména v noci, červené až hnědošedé skvrny na kůži, popraskaná, citlivá pokožka, mohou být i pupínky, z kterých vytéká čirá tekutina. Cílem léčby je tlumení zánětu, obnova, zlepšení kožní bariéry, odstranění infekce, snížení svědivosti.

Pro mytí pokožky je důležité používat olejová mycí emoliencia a tzv. syntetické detergenty – syndety. La Roche Lipikar olej chrání kůži před vysušením způsobeným tvrdou vodou. Dodává pokožce lipidy potřebné pro obnovu kožní bariéry.
Linola-Fett koupel je tekutá koupelová přísada, olejová koupel, která pokrývá pokožku olejovým filtrem, a tím pomáhá obnovení přirozeného mastného povrchu kůže.
La Roche Lipikar syndet, jemný krémový čistící gel bez mýdla a parfému.

Po mytí je vhodné pokožku ošetřovat emolienciemi, přes den aplikovat mléka a krém, na noc oleokrémy či masti. Parfémované prostředky jsou nevhodné. Emoliencia se aplikují nejen jako doplňující péče, ale i preventivní v období bez zjevných příznaků jako udržovací léčba. U chronické fáze doporučuji emoliencia jako Excipial U lipolotio, lotio s obsahem 4 % močoviny pro velkoplošné použití. Substituuje chybějící hydratační faktor – ureu a tuky, jejichž deficit je jednou z příčin vzniku atopického ekzému a všech typů xeróz (suché a citlivé pokožky). Belobaza regeneruje a pomáhá udržovat fyziologickou rovnováhu pokožky – chrání, hydratuje, zjemňuje a zklidňuje pokožku. La Roche Lipikar AP balzám regenerační balzám pro velmi suchou pokožku a pokožku se sklonem k ekzému a alergiím. Vyživuje a okamžitě zklidňuje. Má posílené složení proti svědění. Nebo receptový Lipobase krém, je dermatologický zvláčňující krém, který vrací pokožce její fyziologickou rovnováhu, zvyšuje stupeň vlhkosti, snižuje suchost, zamezuje tvorbě šupin a chrání pokožku před poškozením.

Pro výživu a hydrataci pokožky je vhodné užívat i omega mastné kyseliny- Omega 3-rybí olej a Selen a Zinek , který blahodárně působí na stav kůže.

S přáním pěkného dne Martina Macfeldová

Užitečné?

Podobné dotazy

Dotaz z 12. 5. 2024

Atopický ekzém

AlergieKůže

Dobrý den. Chtěl bych se prosím s Vámi poradit ohledně mého atopického ekzému. Drobné projevy
ekzémů jsem měl už dříve - suchá kůže v obličeji, ruce, dlaně, ale nikdy v takové míře jako mám nyní (celá záda, nohy, část hrudníku), projevy - začervenání, hrubá kůže, hlavně svědění. Prozatím nevím co mi stav ekzémů takto zhoršilo, nevím příčinu ani spouštěče. Mám prosím několik dotazů:
1) Od podzimu (od zhoršení ekzému) se mi tvoří po celém těle dost modřin, vždy po čase zmizí, byl jsem na vyšetření krve, vše v pořádku... mohou modřiny souviset s tím ekzémem? Nemám je, že by se mi tvořily po škrábání, to jsem si ověřil. Zakoupil jsem si volně prodejný lék ASCORUTIN 100mg/20mg, který je na podporu cév a krevních vlásečnic, ale píše se tam, že se smí brát týden, někde jsem se dočetl, že lze užívat i dlouhodobě, nevíte prosím, zda by tyto léky mohli na výskyt modřin zabrat a zda je bezpečné je užívat dlouhodobě?
2) může být za zhoršením stavu kůže např. laktózová intolerance? Může pomoci např. jíst bezlaktózové potraviny? Lze nějak zjistit histaminová intolerance?
Moc děkuji. M. B.

zobrazit odpověď

Nejnovější dotazy

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.

Všechny dotazy