Zpět do poradny
Dotaz z 2. 5. 2024

svrab

Mohu použít ichtoxyl na svrab?

Na dotaz odpovídá:

PharmDr. Pavel Horký, Ph.D.

Dobrý den,

léčba Zákošky svrabové (svrabu) patří do rukou lékaře, který zpravidla nasadí jednu z těchto dvou možností - Infectoscab (v současnosti častější varianta) nebo sirnou mast.

Krém Infectoscab je potřeba nanést na celé tělo a nevynechat ani prostor mezi prsty, vnitřní stranu stehen a další místa. Krém se nechává působit až 14 hod., popřípadě déle pokud určí lékař. I po aplikaci krému a dodržení zvýše zmíněných instrukcí může svědění přetrvávat. Pokud se objeví na kůži nové chodbičky, lze po 14 dnech léčbu Infectoscabem zopakovat.

Dále je třeba důsledně dodržovat hygienická opatření. Veškeré oblečení, ručníky i lůžkoviny vyperte nad 60°C, případně jej na několik zavázat do plastových pytlů a nepoužívat. Matrace, sedací soupravu, židle lze postříkat Sanytol sprejem a následně vysát. Platí zásada, že Zákoška nepřežije bez hostitele déle než 2 dny.

Na svědění je možné nasadit např. Fenistil kapky pro vnitřní užití. Je třeba upozornit na to, že mohou mít mírný sedativní (uklidňující, uspávající) účinek, protože je dávkování vhodné spíše večer (výhodné i vzhledem k večernímu svědění).

Za použití těchto opatření nebude používání přípravku Ichtoxyl nutné.

Děkuji za dotaz,
Pavel Horký

Užitečné?

Doporučené produkty

Doporučené kategorie

Podobné dotazy

Nejnovější dotazy

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.

Všechny dotazy