Zpět do poradny
Dotaz z 16. 5. 2024

Dobrý den, chtěl bych se zeptat,již delší dobu mě přijde že mám jedno varle jakoby pootočené,že je v šourku umístěno podlouhlou stranou směrem ven,a při pohledu na šourek jedno varle jakoby trčí hodně dopředu. Když varle pootočím zase se vrátí do polohy kolmo k tělu .
Děkuji za odpověď

Na dotaz odpovídá:

PharmDr. Pavel Horký, Ph.D.

Dobrý den,

uvedu několik případů, při kterých se mohou takové potíže objevit.

Při tomto problému je ještě dále nutné specifikovat příznaky. Pokud se vyskytuje tupá bolest ve varleti, případně v podbřišku, pak by se mohlo jednat o varikokélu nebo o torzi varlete.

V případě torze varlete se jedná se o akutní příhodu, kdy při prudkém stažení svalu vedoucího k a kolem varlete dojde k otočení varlete kolem své osy a zaškrcení semenného provazce. Jedná se o závažný stav a je nutné jeho akutní řešení.

Jinou možností může být výše zmíněná varikokéla, což je rozšíření žil žilní pleteně, která odvádí odkysličenou krev z varlat do břicha. Při rozšíření žil často dochází k
oddálení žilních chlopní a tím k zpětnému toku krve, jedná se o podobný stav, jako jsou křečové žíly na nohou. Není známo proč varikokéla vzniká. Předpokládá se spojitost s rychlým růstem pohlavních orgánu v období puberty.

Varikokéla je častá u mladých mužů. Obvykle se vyskytuje na levé straně.


O tom zda se jedná o jednu z výše uvedených diagnóz, či zda se jedná o něco jiného a zda bude třeba nějak řešit by měl rozhodnout ideálně lékař (urolog). Při popsání příznaků lze u lékaře čekat ultrazvukové vyšetření varlat + pohmatové vyšetření.

S pozdravem,
Pavel Horký

Užitečné?

Podobné dotazy

Nejnovější dotazy

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.

Všechny dotazy