Zpět do poradny
Dotaz z 2. 5. 2024

Vitamín D a ještě něco?

Nemoci a příznaky

Dobrý den,
prosím o radu ohledně nedostatku vit. D. Hodnoty v krvi 10 (meze 75-200), takže prakticky mám 7x méně vit D, než normální člověk. Beru už po dobu dvou let (třetí zimu) v období od listopadu do března kapky vigantol. Aktuálně náběry ukázaly opět pokles. Jsem po sedmi operacích. Je možné, že toto způsobí srůsty tenkého střeva (Laparoskopie, císařské řezy, apendektomie)? Jsem odeslána na CT? Je to správná volba? Co ještě mohu udělat pro zlepšení a jaké vyšetření by bylo vhodné doplnit? 7 let kolabuju, 6 let mám trávicí potíže, kolonoskopie čistá (kromě zjištěné alergie na mléko), gastroskopie čistá, náběry občas nižší urea a kreatinin. Za sebou 2 selhání ledvin, utz čistý. Dg prozatím synkopy neznámého původu. Poradíte prosím? Moc děkuji.

Na dotaz odpovídá:

Mgr. Martina Macfeldová

Dobrý den,
zajisté jste v péči lékařů, proto doporučím, ať se řídíte jejich radami. Pokud máte diagnostikovaný nedostatek vitaminu D, určitě dejte přednost léčivým přípravkům před doplňky stravy. Léčivé přípravky před svým uvedením na trh procházejí registračním řízením, v jehož rámci je hodnocena jakost, bezpečnost a účinnost přípravku v daných léčebných a preventivních indikacích. Účinnost léčivého přípravku je vždy nutné doložit příslušnými klinickými studiemi. Naproti tomu u doplňků stravy, nejsou účinky deklarované výrobcem ověřovány, protože u doplňků není posuzována jejich účinnost.

Dávkování vitamínu D se odvíjí od jeho nedostatku a určuje jej lékař. Vigantol lze užívat pravidelně, jednou denně či jednou týdně týdenní množství. Při týdenním dávkování se uloží vitamín D v tkáni a organismus odtud postupně čerpá potřebné množství. Nebo další receptový lék jako Vitamin D3 Axonia 7 000 IU v týdenní či Vitamin D3 Axonia 30 000 IU v měsíční dávce.

Nedostatek vitamínu D může být způsoben, nedostatečnou expozicí slunečnímu záření (vitamín D je částečně syntetizován v kůži pod vlivem slunečního záření). Dále může být způsoben nedostatečným příjmem potravy obsahující vitamín D. Vitamin D se nachází v některých potravinách, jako jsou ryby (například losos, makrela, sledě), žloutek, játra. Vliv může mít také stav kůže a stáří. Pokud máte poruchu trávení, může být ovlivněna schopnost těla absorbovat vitamín D z potravy. Některé zdravotní stavy nebo léky mohou omezit schopnost těla vstřebávat vitamin D. Mezi tyto stavy patří celiakie, Crohnova nemoc, cystická fibróza nebo obezita.

O dalších vyšetřeních musí rozhodnout lékař na základě vašeho zdravotního stavu.

S přáním zlepšení stavu Martina Macfeldová

Užitečné?

Podobné dotazy

Nejnovější dotazy

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.

Všechny dotazy