Zpět do poradny
Dotaz z 7. 5. 2024

Dobrý den.
Prosím o radu,jak vyplachovst nos pomocí Vincentky a konvičky.
Děkuji.

Na dotaz odpovídá:

Mgr. Martina Macfeldová

Dobrý den,
ze všeho nejlepší, kromě Vincentky, je použít k výplachům nosu Vincentka Nasalis, což je koncentrát, který vlijete do konvičky a doplníte cca 230 ml vlažné nebo převařené vody (cca 37 °C). Používání Nasalisu má tyto výhody oproti proplachu Vincentkou. Neobsahuje oxid uhličitý, který je při proplachu nosních dutin velice nepříjemný. Připravený roztok je isotonický. Má upravené pH -> připravený roztok je lépe snášen nosní sliznicí. Obsahuje glycerol, který je mírným antiseptikem, zvlhčovačem sliznice a upravuje osmotický tlak roztoku.

Nebo se může použít samotná kuchyňská sůl a převařená teplá voda.
K výplachu nosu se standardně používá fyziologický roztok (0,9% NaCl), který se připraví pomocí přibalené odměrky. Do konvičky Rhino horn se přidá odměrka kuchyňské neochucené soli a konvičku zcela naplňte vlažnou vodou (zhruba 37°C) a promíchejte odměrkou. Voda musí být nezávadná a tedy pitná. Pokud chcete, je možnost si přímo koupit Rhino horn sůl v sáčku, kdy každý sáček obsahuje množství soli přesně odměřené pro jeden výplach nosu konvičkou Rhino Horn.

Výplach nosu se provádí tak, že se nad umyvadlem či vanou předkloníte, natočíte předkloněnou hlavu na jednu stranu a do horní dírky vléváte připravený roztok z konvičky. Druhou dírkou, spodní dírkou, vytéká roztok ven do umyvadla či vany. Totéž můžete zopakovat pro druhou stranu.
Jemným vysmrkáním odstraníte zbývající roztok a výsledkem bude uvolněný nos.
Usazeniny hlenu, pylu a prachu jsou pryč.

Výplachy nosu jsou vhodné v akutních stavech u pacientů se záněty horních cest dýchacích, akutních i chronických. U osob trpících alergickou rýmou (zejm. v důsledku alergie na pyl a prach) dojde při výplachu nosu k odstranění alergenů, a tím ke zmírnění obtíží. Výplach nosu se osvědčil také jako péče po chirurgických zásazích v oblasti nosu, u osob pobývajících v prašném prostředí i při nadměrném vysychání nosní sliznice.

S přáním pěkného dne Martina Macfeldová

Užitečné?

Doporučené produkty

Doporučené kategorie

Články

Všechny články

Nejhledanější témata

LékyNemoci a příznakyZdraví a prevenceBolestŽenské zdravíKůžeVýživaBylinkyZažíváníDermokosmetikaDuševní zdravíDětiImunitaKloubyAntikoncepceVitamíny a minerályAlergieVztahy a sexNervový systémTěhotenstvíPéče o těloOči a ušiChřipka a nachlazeníMočové cestyÚsta a zubyHomeopatieŽíly a cévyPéče o pleťErekceMužské zdravíSpánekKojeníCholesterol a krevní tlakDiabetesRegeneraceHubnutíReceptyMateřství a rodinaVlasy a nehtyCestování a výletyMazlíčciDýchací soustavaSportKrásaDětská výživaKoronavirusLékové interakceZácpaKosmetika pro mužeDomácnostPrvní pomocKašelInfekce

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.

Všechny dotazy