Zánět předkožky: příčiny, příznaky a léčba

Jste-li mužem nebo chlapcem, pak jste se už možná setkali s pojmem zánět předkožky, nebo dokonce i zažili jeho nepříjemné symptomy. Tento poměrně alarmující problém však naštěstí bývá dobře léčitelný. V tomto článku se dozvíte, o co se jedná, proč k zánětu dochází, jak se léčí a jak mu ideálně lze do budoucna předcházet. 

 

Obsah

  1. Definice a obecný přehled
  2. Příčiny zánětu předkožky
  3. Příznaky zánětu předkožky
  4. Diagnostické postupy
  5. Prevence a osobní hygiena
  6. Léčba zánětu předkožky
  7. Možné komplikace
  8. Závěr
  9. Zdroje
pilulka

Definice a obecný přehled

Zánět předkožky, v odborné terminologii označovaný jako balanitida, správněji jako balanopos­titida, je zánět postihující předkožkový vak. Postitida je zánět ohraničený pouze na předkožku, balanitida je zánět pouze žaludu. Nejčastěji se ale setkáváme s postižením jak předkožky, tak i žaludu.

 

Tento stav může nastat v jakémkoliv věku a má řadu potenciálních příčin. V některých případech může být zánět předkožky příznakem zcela jiného zdravotního problému, což jen zdůrazňuje význam odborné diagnózy a léčby.

Příčiny zánětu předkožky

Odhalení příčiny zánětu předkožky je klíčové pro jeho prevenci a efektivní léčbu. Tento stav přitom může být způsoben celou řadou faktorů:

Infekce

Bakteriální, virové nebo kvasinkové infekce jsou častými původci zánětu. Kvasinka Candida spp. bývá označována za nejčastější příčinu balanitidy.

Špatná hygiena

Nedostatečná nebo nevhodná hygiena intimních oblastí může vést k hromadění bakterií a dalších patogenů.

Neinfekční záněty

Záněty mohou být také důsledkem podráždění bez infekčního základu.

Pohlavně přenosné nemoci

Některé pohlavně přenosné nemoci, jako je genitální opar nebo syfilis, mohou způsobit zánět předkožky.

Alergické reakce

Někteří jedinci mohou mít alergické reakce na určité látky, jako jsou latexové kondomy nebo určité složky mýdel.

Chronické zdravotní stavy

Některá chronická onemocnění mohou zvyšovat riziko zánětu předkožky. U di­abetu je to zejména kvůli zvýšené hladině glukózy v moči, která může podporovat růst bakterií a kvasinek. Toto onemocnění se také častěji objevuje u lidí s onemocněním AIDS a se sníženou imunitou.

Je důležité si uvědomit, že každý případ je jedinečný a že příčiny zánětu mohou být často kombinací několika faktorů. Rozpoznání specifických příčin je klíčové pro zvolení správné léčebné strategie.

Pilulka odborník Bc. Marie Siatka říká:

„Zánět předkožky je onemocnění postihující děti i dospělé. Častou vyvolávající příčinou je špatná hygiena nebo infekce. Infekční příčina je nejčastěji způsobena kvasinkou Candida spp. většinou na základě onemocnění diabetes mellitus. V případě problému se neváhejte obrátit na praktického lékaře nebo urologa, který provede diagnostiku a nasadí správnou a efektivní léčbu.“ 

 

Příznaky zánětu předkožky

Příznaky beningitidy mohou být různorodé a závisí na konkrétní příčině zánětu. Mezi běžné symptomy patří:

 

  • Bolest, zarudnutí a otok předkožky, případně i žaludu
  • Svědění nebo pálení v oblasti předkožky
  • Zapáchající výtok z předkožkového vaku
  • Problémy se stáhnutím předkožky přes žalud (fimóza)
  • Bolest či pálení při močení nebo pohlavním styku
  • Zvýšená teplota na podkladě zánětu

 

Diagnostické postupy

Diagnostika zánětu předkožky obvykle začíná vyšetřením u lékaře, který může zahrnovat vizuální kontrolu a dotazování ohledně příznaků. V některých případech může být potřeba provést laboratorní testy, jako jsou stěry, k určení přesné příčiny zánětu, zejména pokud je podezření na infekci nebo pohlavně přenosnou nemoc. Při podezření na alergickou reakci se zase provádí epikutánní test (kožní náplasťový test, kterým se hledá konkrétní alergen).

 

Důležitou součástí diagnostiky je také rozlišení mezi infekčním a neinfekčním zánětem, což má významný dopad na výběr léčebné strategie. V případě nejasností nebo komplikací může lékař doporučit konzultaci s urologem či dermatologem.

 

Prevence a osobní hygiena

V prevenci zánětu předkožky je klíčová především správná osobní hygiena. Následující tipy mohou pomoci snížit riziko vzniku či návratu zánětu:

1

Důkladné čištění

Pravidelné a důkladné mytí intimních oblastí vhodnými mycími prostředky může pomoci zabránit hromadění bakterií a patogenů.

2

Vyhýbání se dráždivým látkám

Vyhněte se používání silně parfémovaných mýdel nebo jiných potenciálně dráždivých produktů v intimní oblasti. Nahradit je můžete mýdly určenými přímo pro intimní hygienu.

3

Správný výběr oblečení

Nošení volného, prodyšného spodního prádla, ideálně z přírodních materiálů, může snížit riziko neinfekčního podráždění.

4

Hygiena po pohlavním styku

Důkladné umytí intimních oblastí po pohlavním styku může snížit riziko infekcí.

5

Prevence pohlavně přenosných nemocí

Používání kondomů při pohlavním styku s novými nebo nepravidelnými partnery může předcházet pohlavně přenosným infekcím.

Je také důležité zdůraznit, že při prvních příznacích zánětu bychom měli vyhledat lékařskou pomoc, aby se zabránilo možným komplikacím a zahájila se vhodná léčba.

 

Léčba zánětu předkožky

Léčba zánětu předkožky se liší v závislosti na jeho příčině a závažnosti. Mezi různorodé léčebné metody proto patří:

Topické krémy a masti

Antimykotické nebo antibakteriální krémy mohou být předepsány pro léčbu infekčního zánětu.

Koupele

Často se při léčbě využívají koupele nebo obklady s antimykotickými nebo antibakteriálními prostředky.

Hygienické postupy

Zlepšení intimní hygieny může pomoci v léčbě i prevenci zánětu.

Steroidní krémy

V některých případech mohou být použity mírné steroidní krémy k redukci zánětu a svědění.

Orální léky

V případě závažnějších infekcí nebo pohlavně přenosných nemocí může lékař předepsat orální antibiotika nebo antimykotika.

Chirurgický zákrok

V případech extrémního zúžení předkožky (fimózy) nebo přetrvávajících problémů může být nutný chirurgický zákrok, jako je obřízka. K tomuto ovšem dochází velmi výjimečně.

Jakékoli léčebné postupy by měly být vždy konzultovány s lékařem, který na základě individuální diagnózy doporučí nejvhodnější léčbu.

 

Možné komplikace

Přestože je zánět předkožky často dobře léčitelný, neřešený může vést k řadě komplikací. Mezi tyto možné komplikace patří:

 

  • Chronická infekce: Nedostatečná léčba může vést k přechodu akutního zánětu v chronický stav.
  • Fimóza: Zánět může způsobit zúžení předkožky, což může vést k obtížnostem při odhalování žaludu a bolesti.
  • Parafimóza: Je-li předkožka uvězněna za žaludem a nemůže být vrácena do původní polohy, může dojít k vážnému stavu nazývanému parafimóza, který vyžaduje okamžitou lékařskou péči.
  • Šíření infekce: Infekce může postoupit a šířit se do dalších oblastí, včetně močového traktu. Může způsobit záněty prostaty, močového měchýře nebo ledvin.
  • Narušení sexuálního a močového zdraví: Zánět a jeho komplikace mohou ovlivnit sexuální funkci a komfort, stejně jako schopnost normálně močit.

 

Právě kvůli riziku možných komplikací je důležité vyhledat lékařskou pomoc při prvních příznacích zánětu a pravidelně se podrobovat lékařským kontrolám, zejména pokud jsou přítomny faktory zvyšující riziko.

 

Závěr

Zánět předkožky je relativně běžný zdravotní problém, který může postihnout muže a chlapce v jakémkoliv věku. Má mnoho potenciálních příčin a může vést k řadě nepříjemných symptomů. Klíčem k úspěšné léčbě je včasná diagnostika a vhodný léčebný plán, přičemž je důležité vzít v úvahu individuální okolnosti každého pacienta. Prevence, včetně správné intimní hygieny a vhodných životních návyků, hraje důležitou roli v snižování rizika vzniku zánětu předkožky. V případě jakýchkoliv příznaků je důležité neváhat a vyhledat lékařskou pomoc, aby se předešlo možným komplikacím.

 

Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.

 

Zdroje

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/bo­oks/NBK553050/

https://www.re­searchgate.net/pu­blication/339755643­_Posthitis_an­d_Balanoposthi­tis

https://pubmed­.ncbi.nlm.nih­.gov/3752023/

pilulka

Autor článku

Bc. Marie Siatka

Vystudovala jsem obor Ochrany veřejného zdraví na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Témata zdraví a prevence jsou mi velmi blízká. V současnosti pracuji ve zdravotním ústavu na oddělení mikrobiologie vod, potravin a předmětů běžného užívání. S manželem máme masérský salón, kde se věnujeme nejen uvolňování svalů, ale i komplexní regeneraci těla a mysli. Ve svém volném čase ráda cestuji, chodím po horách nebo se věnuji józe.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.