Zpět do poradny
Dotaz z 26. 4. 2024

Absence krvaceni pri uzivani HA

AntikoncepceŽenské zdraví

Dobry den,nekolik let uzivam HA Mercilon,behem 7denni pauzy v uzivani tabletek (schema 21+7) se vzdy objevilo krvaceni.Nyni se mi dva mesice po sobe stalo,ze se krvaceni nedostavilo.Tehotna nejsem.Moje doktorka mi po telefonu sdelila,ze pri uzivani HA se menstruace sleduje jen na zacatku a ze vlivem slabe delozni sliznice krvacet nemusim.Mne to preci jen trochu znervoznuje a rada bych mela dalsi nazor.Na internetu se nekde uvadi,ze absence krvaceni muze nastat,nekde je zase nazor,ze to uplne v poradku neni.Muzete mi prosim poradit?

Na dotaz odpovídá:

Mgr. Martina Macfeldová

Dobrý den,
ano, je to tak, je možné, že užívání antikoncepce může vést k absenci krvácení u některých žen. To je běžný jev, který se může vyskytnout u mnoha typů hormonální antikoncepce.

Kombinované hormonální antikoncepce mohou měnit menstruační cyklus, často ho zkracují, zmenšují nebo dokonce úplně eliminují krvácení z dělohy během období pauzy mezi baleními tablet. To není nebezpečné nebo patologické, ale spíše je to důsledek regulace hormonálního systému těla.

Pokud byste zapomněla užít několik tablet ze současného blistru a během období bez tablet by se nedostavilo krvácení, nelze vyloučit možnost těhotenství. Zde je na místě těhotenský test. Absence krvácení může být také v důsledku váhového úbytku, stresu, nemoci.

Pokud byste měla i jiné vážnější nežádoucí účinky nebo by se to opakovalo každý měsíc, určitě vyhledejte gynekologa.

S přáním pěkného dne Martina Macfeldová

Užitečné?

Podobné dotazy

Nejnovější dotazy

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.

Všechny dotazy