Zpět do poradny
Dotaz z 19. 4. 2024

Dobrý den, vnuk má na obličeji hnisající akné pupínky. Mohu mu poradit tekutý pudr?

Na dotaz odpovídá:

PharmDr. Pavel Horký, Ph.D.

Dobrý den,

Tekutý pudr je jedna z variant, jak řešit akné, nicméně existují vhodnější přípravky.

Jednou z nich je např. krém Skinoren. Skinoren obsahuje kyselinu azelovou, která je známá svým antibakteriálním a antifungálním působením. Měl by být nanášen na postižená místa dvakrát denně (ráno a večer) a jemně vetřen. Je třeba ho nanášet v dostatečném množství, ale ne nadbytečně (přibližně 2,5 cm krému vytlačeného z tuby je dostatečné pro ošetření celého obličeje).

Pro léčbu těžší formy akné se velmi často využívá Akneroxid gel. Postižená místa se potírají tímto gelem ve slabé vrstvě 1-2x denně po důkladném předchozím omytí postižených partií vodou a nedráždivým mýdlem.

Dále je vhodné při výskytu akné používat šetrné čistící gely, např. Cerave čistící gel. Jedná se o gel proti nedokonalostem pro pleť a pokožku náchylnou k tvorbě pupínků, černých teček a mazu, které bývají předstupněm k tvorbě akné.

Pokud je třeba nedokonalosti překrýt a sjednotit s pletí, lze využít AC Color Neo, který je určen pro každodenní ošetřování aknózní a citlivé pleti se sklonem k zarudnutí a vyrážkám. Nezatěžuje pokožku.

Akné zdá se má velkou souvislost s hladinou krevního cukru. Obecně se dá říci, že strava s vysokým obsahem cukru (sladké nápoje, bílý chléb, rýže, sladkosti) obecně zhoršuje pleť a zvyšuje pravděpodobnost vzniku akné. Na druhé straně, strava bohatá na vlákninu (ovoce, zelenina), omega-3 mastné kyseliny (ryby, ořechy a další) pleť zlepšují.

Mějte hezký den,
Pavel Horký



Užitečné?

Články

Všechny články

Nejhledanější témata

LékyNemoci a příznakyZdraví a prevenceBolestŽenské zdravíKůžeVýživaBylinkyZažíváníDermokosmetikaDuševní zdravíDětiImunitaKloubyAntikoncepceVitamíny a minerályAlergieVztahy a sexNervový systémTěhotenstvíPéče o těloOči a ušiChřipka a nachlazeníMočové cestyÚsta a zubyHomeopatieŽíly a cévyPéče o pleťErekceMužské zdravíSpánekKojeníCholesterol a krevní tlakDiabetesRegeneraceHubnutíReceptyMateřství a rodinaVlasy a nehtyCestování a výletyMazlíčciDýchací soustavaLékové interakceSportKrásaDětská výživaKoronavirusZácpaKosmetika pro mužeDomácnostPrvní pomocKašelInfekce

Podobné dotazy

Nejnovější dotazy

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.

Všechny dotazy