Alergická vyrážka

Alergická vyrážka je kožní reakce, která se vyvíjí jako reakce na expozici alergenům. Jedná se o obrannou reakci těla, která může být vyvolána různými vnějšími a vnitřními faktory. Kůže může zarudnout, svědit a vyrašit na ní různé typy vyrážky, od puchýřů po plošné skvrny.

 

Obsah

  1. Příčiny vzniku
  2. Symptomy a projevy
  3. Diagnostika alergické vyrážky
  4. Léčba
  5. Prevence
  6. Rizikové skupiny
  7. Kdy se mohou alergie projevit?
  8. Závěr

 


Příčiny vzniku

  • Potraviny: Někteří lidé mohou mít alergickou reakci na určité potraviny, nejčastěji ořechy, mléko nebo mořské plody.
  • Chemikálie: Některé chemikálie v čisticích prostředcích, kosmetice nebo detergenty mohou vyvolat alergickou reakci na kůži.
  • Pyly: Pyly z květin, stromů nebo trávy způsobují sezónní alergické reakce.
  • Zvířecí alergeny: Srst, lupy nebo sliny zvířat mohou u některých lidí způsobit alergickou reakci.
  • Léky: Některé léky vyvolávají alergické reakce v podobě vyrážky na kůži.


Symptomy a projevy

Symptomy alergické vyrážky se liší v závislosti na příčině a jednotlivci. Běžné příznaky zahrnují:

  • Červené, svědivé skvrny
  • Otok
  • Puchýře, které mohou vytékat a tvrdnout
  • Suchá kůže se sklony k odlupování
  • Bolest nebo pálení

Aktuální alergeny aneb co teď kvete?

Připravte se na alergickou rýmu včas a vybavte se vhodnými léky či doplňky. Každý měsíc květe jiná květina či dřevina, která nám může způsobit nepříjemné potíže. Prohlédněte si, kdy a co kvete, a podle toho se vybavte těmi správnými přípravky. Ať si jaro a léto užijete bez starostí!

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová říká:

„Příčinou alergií mohou být mýdla, chemikálie, prachy nebo dokonce i kovové šperky obsahující nikl. Dermatitida se může rozvinout u žen v domácnosti, které si často máčejí ruce ve vodě. Lehké alergické vyrážky nebo malá ložiska dermatitidy lze bezpečně léčit krémem s 1% hydrokortizonu, který je možné koupit v lékárně.“


Diagnostika alergické vyrážky

Pro správnou diagnostiku alergické vyrážky je často nutná návštěva dermatologa nebo alergologa. Lékař provádí podrobnou anamnézu, ve které ho zajímají symptomy, užívané léky a potraviny, které jste nedávno konzumovali. Dalším krokem jsou krevní a kožní testy. Pomocí biomikroskopie lze vyšetřit postiženou část kůže a identifikovat tak typ vyrážky.

 

Léčba

Léčba alergické vyrážky závisí na její příčině. Běžné léčebné metody zahrnují anti­histaminika a kor­tikosteroidy (o­bojí v podobě tabletek nebo mastí). Pokožku uklidní i kalamin s oxidem zinečnatým. Nejlepším řešením je ale odstranit alergen z vašeho okolí, nebudete se tak muset spoléhat na žádné léky.


Prevence

Prevence je klíčem k zabránění opakování alergické vyrážky. Vyhýbejte se stanoveným alergenům nebo před expozicí užívejte antihistaminika ke zmenšení alergické reakce. Pravidelně pečujte o kůži a hydratujte ji krémy určenými pro citlivou alergenní pleť.

 

Rizikové skupiny

Některé skupiny lidí jsou náchylnější k vývoji alergické vyrážky než ostatní. Mezi rizikové skupiny patří:

  • Lidé s rodinnou anamnézou alergií: Pokud v rodině máte někoho s alergií, je vyšší pravděpodobnost, že budete mít a alergii také.
  • Osoby s jinými zdravotními problémy: Lidé s astmatem, alergickou rýmou nebo atopickým ekzémem mohou být více náchylní k alergické vyrážce.
  • Děti: Dětský imunitní systém je stále ve vývoji, a proto jsou děti citlivější na alergeny.

Kdy se mohou alergie projevit?

Alergie mohou nastat kdykoliv v životě, dokonce i pokud jste dříve žádné alergické reakce nezpozorovali.

Závěr

Alergie se v dnešní moderní době vyskytují stále častěji. Ať už to jsou alergie na potraviny, léky nebo pyly, když je jedním z příznaků vyrážka, jedná se o velmi nepříjemný stav, který omezuje v každodenním životě. Vyhýbání se alergenům jak nejvíc je to možné a důsledná péče o pleť však pomáhají situaci i vaši pokožku zklidnit a umožní vám soustředit se na lepší a zábavnější věci.

Zdroje

https://www.wi­kiskripta.eu/w/A­lergické_kožní_pro­jevy

https://kpdpm­.lf1.cuni.cz/fi­le/151/alergo­logie-1lf.pdf

https://www.nzip­.cz/clanek/366-kontaktni-alergie-spoustece-a-prevence

https://www.der­matologiepropra­xi.cz/pdfs/der­/2019/02/05.pdf

Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová

Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od 90. let se nepřetržitě věnuji praktickému lékárenství, přičemž se také zajímám o novinky ve světě farmacie. Důkladně zjišťuji složení produktů, které jsou dostupné v zahraničí a u nás zatím ne. Volný čas především trávím s rodinou, se kterou velmi ráda chodím do přírody a po horách. Aktivně se také věnuji focení, volejbalu a posilovně.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.