Alergie na kočky

Mazlení s kočkou může být pro některé z nás nejen zdrojem radosti, ale také nepříjemných alergických reakcí. Alergie na kočky je jednou z nejčastějších forem alergie na domácí mazlíčky, která postihuje miliony lidí po celém světě. Podívejme se, co přesně způsobuje alergické reakce na tyto oblíbené čtyřnohé přátele, jaké jsou příznaky a jak alergii lépe zvládat, aby společné chvíle s vašimi kočičími společníky byly co nejpříjemnější a nejméně problematické.

 

Obsah

  1. Co je alergie?
  2. Příčiny alergie na kočky
  3. Příznaky alergie na kočky
  4. Diagnostika alergie na kočky
  5. Léčba alergie na kočky
  6. Prevence alergie na kočky
  7. Alternativní terapie alergie na kočky
  8. Závěr a doporučení pro alergiky
  9. Zdroje

 

Co je alergie?

Alergie obecně je přehnaná imunitní odpověď těla na látky, které jsou pro většinu ostatních lidí neškodné. Tyto látky se nazývají alergeny. Jestliže člověk, který je alergický na nějakou látku, přijde do kontaktu s tímto alergenem, jeho imunitní systém spustí řadu reakcí, které mohou zahrnovat zánět, svědění kůže, kýchání, ucpaný nos, zvýšenou produkci hlenu, dušnost a další příznaky.

 

Příčiny alergie na kočky

Alergie na kočky je jednou z nejběžnějších alergií na domácí zvířata. Nejčastějším alergenem způsobujícím alergické reakce je bílkovina označovaná jako „Fel d 1“ nalezená v kočičí slinách, moči a lupech z kůže. S tím jak se kočka olizuje, tato bílkovina se dostává i na její srst. Když pak kočičí srst vyschne, malé částečky alergenů se dostávají do vzduchu, kde je mohou alergičtí lidé vdechnout. Tudíž se jedná o alergeny kontaktní, ale i vzdušné.

 

Příznaky alergie na kočky

Příznaky alergie na kočky se mohou lišit dle konkrétního jedince. Příznaky se obvykle projeví velmi rychle. U některých lidí může být reakce mírná a projevuje se jen jako lehké svědění očí nebo kýchání. U jiných mohou být příznaky mnohem vážnější a zahrnovat:

 

 

Diagnostika alergie na kočky

Diagnóza alergie na kočky se obvykle zahajuje podrobným lékařským vyšetřením a anamnézou. Pokud má lékař podezření, že máte alergii na kočky, pak může doporučit specifické alergické testy:

Kožní prick test

Na kůži se aplikuje malé množství alergenu pomocí jemné jehly. Pokud se v místě vpichu objeví zarudnutí nebo výrazné svědění, může to znamenat, že jste alergičtí na danou látku.

Krevní test

Lékař může provést krevní test, aby zjistil, zda máte v krvi protilátky vůči kočičím alergenům. Tento test se využívá především u malých dětí, těhotných žen popřípadě k potvrzení nebo vyvrácení nejednoznačných kožních testů.

Aktuální alergeny aneb co teď kvete?

Připravte se na alergickou rýmu včas a vybavte se vhodnými léky či doplňky. Každý měsíc květe jiná květina či dřevina, která nám může způsobit nepříjemné potíže. Prohlédněte si, kdy a co kvete, a podle toho se vybavte těmi správnými přípravky. Ať si jaro a léto užijete bez starostí!

Pilulka odborník Bc. Marie Siatka říká:

„V případě podezření na alergii na kočky byste měli navštívit praktického lékaře, který vás odešle na alergologii. Pokud doma již kočku máte, je potřeba přijmout režimová opatření. Neléčené alergie se mohou zhoršovat a přerůst v astma.“

 

Léčba alergie na kočky

I když neexistuje lék, který by vyléčil alergii na kočky, existují léčebné metody, které mohou pomoci zmírnit příznaky.

 

  • Antihistaminika: Tyto léky na alergii mohou pomoci zmírnit mnoho příznaků alergie, včetně kýchání, svědění očí a rýmy.
  • Dezinfekční nosní spreje: Mohou pomoci udržovat nosní průchody otevřené a snižovat zánět.
  • Imunoterapie: Osobám s těžkými příznaky alergie může lékař doporučit imunoterapii, kdy se dlouhodobě podávají alergické injekce.

 

Prevence alergie na kočky

Pro osoby s alergií na kočky je důležité přijmout opatření k minimalizaci kontaktu s kočičími alergeny. Zejména udržujte svůj domov čistý a pravidelně vysávejte. Omezte přístup kočky do ložnice a jiných míst, kde trávíte nejvíce času. Pravidelně vyčesávejte svou kočku, aby se snížilo množství alergenů na její srsti. Také existuje možnost využít čističky vzduchu k odstranění alergenů z prostoru.

Alternativní terapie alergie na kočky

Kromě tradičních léčebných metod můžou někteří lidé vyhledat alternativní terapie pro léčbu příznaků alergie na kočky. Před zahájením jakékoli alternativní léčby je však důležité ji nejdříve konzultovat se svým lékařem. Mezi některé alternativní přístupy může patřit:

 

  • Bylinné doplňky: Některé byliny, jako je kopr a kvercetin, mohou pomoci zmírnit příznaky alergie.
  • Homeopatie: Někteří pacienti uvádějí, že homeopatické léky jim pomohly zmírnit alergické reakce.
  • Akupunktura: Tato tradiční čínská medicínská praxe může být užitečná pro některé osoby s alergiemi.

 

Závěr a doporučení pro alergiky

Alergie na kočky může být obtížná jak pro osoby, které vlastní kočky, tak pro ty, kteří s nimi často přicházejí do kontaktu. Klíčem ke zvládání alergie na kočky je pochopení vašich příznaků a nalezení správné kombinace léčebných metod a preventivních opatření, která pro vás konkrétně budou fungovat. Je také důležité pamatovat na to, že i když máte alergii na kočky, stále můžete mít kočku jako domácího mazlíčka, pokud budete dodržovat některá doporučená opatření, jako je pravidelný úklid, vyčesávání kočky a omezení kontaktu, pokud máte silné příznaky.

 

Tento článek je pouze informační a neslouží jako náhrada konzultace s lékařem. V případě podezření na jakékoliv zdravotní problémy se obraťte na profesionální pomoc u lékaře.

 

Zdroje

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC8721­530/

https://acaai­.org/allergies/a­llergic-conditions/pet-allergies/

https://www.web­md.com/allergi­es/cat-allergies

https://www.ma­yoclinic.org/di­seases-conditions/pet-allergy/symptoms-causes/syc-20352192

https://www.he­althline.com/he­alth/allergies/cats

https://www.nzip­.cz/clanek/370-alergie-na-zvireci-srst-spoustece

Autor článku

Bc. Marie Siatka

Vystudovala jsem obor Ochrany veřejného zdraví na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Témata zdraví a prevence jsou mi velmi blízká. V současnosti pracuji ve zdravotním ústavu na oddělení mikrobiologie vod, potravin a předmětů běžného užívání. S manželem máme masérský salón, kde se věnujeme nejen uvolňování svalů, ale i komplexní regeneraci těla a mysli. Ve svém volném čase ráda cestuji, chodím po horách nebo se věnuji józe.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.