Arganový olej: účinky a využití

V srdci Maroka, mezi písečnými dunami Sahary a modrými vlnami Atlantiku, se skrývá poklad, který tisíce let uchovává tajemství krásy a zdraví. Arganový olej, často nazývaný tekutým zlatem nebo marockým zlatem, je dar přírody ceněný po celém světě pro své jedinečné vlastnosti. V čem spočívá jeho síla a jak z něj vytěžit maximum v péči o vlasy a pokožku?

pilulka

Původ arganového oleje

Arganový olej pochází z plodů arganovníku, endemického stromu, který je domovem pouze v několika oblastech jihozápadního Maroka. Tento strom, známý svou odolností vůči suchu a schopností růst v náročných podmínkách, je neocenitelnou součástí místního ekosystému a kultury. Berbeři, původní obyvatelé této oblasti, využívají arganový olej po staletí nejen pro jeho výživové a zdravotní vlastnosti, ale i v rámci svých tradičních jídel.

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová říká:

„Plody – arganové ořechy – jsou podobné olivám, jsou však větší a po dozrání žluté. Dozrávají v červnu a v červenci. Mají slupku a dužinu, uvnitř které se nachází velmi tvrdá skořepina. V ní se zase nachází jedno (maximálně tři) semínko tvaru mandle. Právě to je na arganovém stromě nejvýznamnější. Vyrábí se z něj totiž arganový olej.

 

 

Význam marockých koz se pojí právě s výrobou oleje. Kozy se totiž živí masitou částí plodů – slupkou a dužinou. Poté, co celý ořech projde jejich trávicím ústrojím, vyloučí skořápku se semínkem. Ty se pak sklízejí, skořepina se roztlouká a semínko je surovinou pro výrobu vzácného arganového oleje.“

 

Potenciální zdravotní účinky

benefity

Hlavní benefity arganového oleje

Vysoký obsah vitaminu E, antioxidantů a esenciálních mastných kyselin napomáhá v boji proti volným radikálům, podporuje regeneraci a hydrataci pokožky a také přispívá k udržení zdravého srdce a cév.

pokozka

Péče o pokožku

Arganový olej je účinný při zvládání kožních problémů, jako je suchá pokožka, ekzémy, lupénka a akné. Jeho vlastnosti pomáhají zmírňovat podráždění a urychlovat hojení, což z něj dělá skvělého pomocníka na bezpečné opalování.

 

Díky schopnosti regulovat produkci kožního mazu je arganový olej vhodný i pro mastnou a smíšenou pleť.

vlasy

Péče o vlasy

Arganový olej posiluje vlasové folikuly a podporuje růst zdravých a silných vlasů, čímž předchází jejich vypadávání a lámavosti. Je také efektivní v boji proti lupům a podporuje zdraví vlasové pokožky. Využijte ho buď ve formě šamponů nebo koncentrovaného vlasového oleje.

Maska na vlasy z arganového oleje

Pár kapek arganového oleje použijte ještě na vlhké konečky ihned po umytí nebo naopak před umytím na pokožku hlavy a nechte několik hodin (ideálně přes noc) působit.

nehty

Péče o nehty

Arganový olej najde své místo i v péči o nehty, kde pomáhá posílit křehké nehty a zjemnit okolní kůžičku, což vede k lesklejším nehtům a hedvábnější kůži.

Kuchyňské využití

Arganový olej je ideální pro přípravu salátových dresinků, marinád nebo jako dokonalá dochucovací složka pro zvýraznění chuti různých pokrmů. Je však důležité si uvědomit, že pro kulinářské účely je nutné vybírat olej určený přímo pro potravinářské využití, který se liší od arganového oleje určeného pro kosmetické účely.

 

Kromě své výrazné chuti je arganový olej vyhledáván i pro své výživové hodnoty, včetně vysokého obsahu vitamínu E a esenciálních mastných kyselin. Toto bohaté složení přináší nejen gastronomický zážitek, ale i prospěšné účinky pro zdraví.

Nezahřívat

Při používání arganového oleje v kuchyni je však důležité dbát na to, aby se nepoužíval při vysokých teplotách, které by mohly degradovat jeho cenné nutriční látky.
 

Závěr

Arganový olej je opravdu zázrakem přírody. Jeho bohaté složení esenciálních mastných kyselin, vitaminů a antioxidantů ho činí neocenitelným pomocníkem jak v kuchyni, tak v kosmetických přípravcích.  Po­máhá podpořit vaše zdraví a krásu zvenčí i zevnitř, ať už se jedná o vlasy, pokožku či nehty. Nezapomeňte však vybírat kvalitní a certifikované produkty, abyste si mohli být jisti jejich autenticitou a účinností.

 

Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.

Zdroje

https://www.web­md.com/diet/he­alth-benefits-argan-oil

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC5535­876/

https://online­library.wiley­.com/doi/abs/10­.1002/ejlt.200700220

https://altme­drev.com/wp-content/upload­s/2019/02/v16–3–275.pdf

Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová

Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od 90. let se nepřetržitě věnuji praktickému lékárenství, přičemž se také zajímám o novinky ve světě farmacie. Důkladně zjišťuji složení produktů, které jsou dostupné v zahraničí a u nás zatím ne. Volný čas především trávím s rodinou, se kterou velmi ráda chodím do přírody a po horách. Aktivně se také věnuji focení, volejbalu a posilovně.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.