Aronie: zdravotní přínosy a její využití

Aronie neboli černý jeřáb je v posledních letech středem pozornosti díky svým mimořádným výživovým a zdravotním přínosům. Malé tmavé ovoce, na první pohled nenápadné, je ve skutečnosti plné antioxidantů, vitamínů a minerálů, což z něj činí skutečnou pokladnici pro vaše zdraví.

Výživové hodnoty

Aronie je bohatá na řadu důležitých vitamínů a minerálů, které jsou zásadní pro udržení dobrého zdraví. Obsahuje vysoké množství vitamínu C, známého svými antioxidačními vlastnostmi a podpoře normální funkce imunitního systému. Dále je zdrojem vitaminů skupiny B, které přispívají k energeticky vyrovnanému metabolismu a fungování nervového systému.

Kromě toho aronie obsahuje významné množství minerálů, jako jsou železo, které je důležité pro tvorbu červených krvinek, a mangan, který se podílí na ochraně buněk před oxidativním stresem. Jednou z nejvýznamnějších látek obsažených v aronii jsou antokyany, což jsou pigmenty, které ovoce zbarvují do tmavě modré až černé barvy a mají silné antioxidační účinky.

Zdravotní přínosy

Aronie je známá pro své mnohostranné zdravotní přínosy, které mohou mít pozitivní vliv na různé aspekty našeho zdraví:

  • Podpora srdce a cév: Díky vysokému obsahu antokyanu a dalších antioxidantů může aronie pomáhat a podporovat správnou činnost srdce a udržovat pevnost krevních cév..
  • Posílení imunitního systému: Vysoký obsah vitamínu C a dalších imunostimulačních látek přispívá k vlastní obranyschopnosti organismu..
  • Podpora zdraví očí: Aronie napomáhá udržovat zrak zdravý.

Pilulka odborník Bc. Marie Siatka říká:

„Aronie, s jejími všestranným využitím v kuchyni, kosmetice a lidového léčitelství představuje cenný přírodní zdroj pro udržení zdraví. Aronie obsahuje mnoho antioxidantů, vitamínu a minerálu. Antokyany v ní obsažené se využívají jako přírodní barvivo. Je důležité přistupovat k její konzumaci s rozvahou a respektovat doporučené denní dávky.“

Přípravky z aronie

Pokud chcete využít síly koncentrované aronie, vyberte si doplněk stravy s extraktem z čerstvé aronie, při vaření a pečení oceníte aronii v podobě sirupu, vína nebo marmelád a jiných zavařenin, které se skvěle hodí třeba ke zvěřině.  

Využití v kosmetice

regenerace

Regenerace pokožky: Aroniový extrakt je často používán v produktech pro regeneraci pokožky, jako jsou krémy, séra a masky. Jeho antioxidační vlastnosti pomáhají chránit pokožku před škodlivými vlivy volných radikálů a podporují její regeneraci.

hydratace

Zlepšení hydratace: Výtažky z aronie mohou zlepšit hydrataci pokožky tím, že zvyšují její schopnost zadržovat vodu. To je zvláště prospěšné pro suchou a citlivou pokožku.

vlasy

Péče o vlasy: Aronie je také využívána v produktech pro péči o vlasy. Díky svým výživným vlastnostem pomůže posílit vlasové folikuly a podporovat zdravý růst vlasů.

barviva

Přírodní barviva: Kvůli své intenzivní tmavě modré až černé barvě jsou bobule aronie používány také jako přírodní barviva v některých kosmetických výrobcích, jako jsou rtěnky nebo líčidla.

Jak aronii dávkovat?

Aronie, přestože je známa pro své mnohostranné zdravotní přínosy, vyžaduje rozvážnou konzumaci. Je důležité si uvědomit, že jako u všech potravin, i zde platí zásada „všeho s mírou“. Ačkoli jsou bobule aronie bohaté na antioxidanty, vitamíny a minerály, je dobré dodržovat doporučené denní množství a způsoby jejich zařazení do jídelníčku.

Pro začlenění aronie do stravy je doporučená denní dávka přibližně 1/4 až 1/2 šálku čerstvých bobulí. Aronii můžete konzumovat nejen v čerstvé, ale i v sušené formě, nebo jako součást různých pokrmů a nápojů, jako jsou smoothie, müsli, jogurty či pečivo. Díky její specifické chuti a zdravotním benefitům představuje zajímavé oživení tradičního jídelníčku. Při konzumaci je však důležité vzít v úvahu individuální zdravotní stav.

Potenciální rizika

Ačkoliv je aronie ceněna pro své mnohostranné zdravotní přínosy, je důležité být si vědom možných rizik a nežádoucích účinků spojených s její nadměrnou konzumací. Jako u všech potravin a doplňků stravy, i zde platí pravidlo umírněnosti a individuálního přístupu.

Při konzumaci vysokých dávek aronie mohou někteří lidé zažívat gastrointestinální potíže, jako jsou nadýmání, průjem nebo žaludeční křeče, zvláště pokud nejsou zvyklí na vysoký příjem vlákniny.

Závěr

Aronie, s jejími všestrannými využitími v kuchyni, kosmetice a lidové léčebně, představuje cenný přírodní zdroj pro zlepšení zdraví a celkového well-being. Její vysoký obsah antioxidantů, vitamínů a minerálů ji řadí mezi superpotraviny, které při každodenní konzumaci přináší prospěch téměř každému. Je ale důležité přistupovat k její konzumaci s rozvahou, respektovat doporučené denní dávky a zohlednit individuální zdravotní stav a potřeby.

Zdroje

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC9696­386/

https://www.web­md.com/diet/he­alth-benefits-aronia-berries

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC8300­639/

https://www.web­md.com/vitamin­s/ai/ingredien­tmono-1558/chokeberry

https://exami­ne.com/supple­ments/black-chokeberry/

Autor článku

Bc. Marie Siatka

Vystudovala jsem obor Ochrany veřejného zdraví na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Témata zdraví a prevence jsou mi velmi blízká. V současnosti pracuji ve zdravotním ústavu na oddělení mikrobiologie vod, potravin a předmětů běžného užívání. S manželem máme masérský salón, kde se věnujeme nejen uvolňování svalů, ale i komplexní regeneraci těla a mysli. Ve svém volném čase ráda cestuji, chodím po horách nebo se věnuji józe.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.