Bambus: zdravotní účinky a využití v domácnosti

Bambus je často považován za symbol Asie, jeho přítomnost a využití je ale globální. S více než 1 400 druhy, které se vyskytují v různých ekosystémech od chladných horských oblastí po horké tropické lesy, představuje úžasnou adaptabilitu a rozmanitost. Tato rostlina je ceněna nejen pro svou estetickou hodnotu v zahradách a parcích, ale také pro vysoký obsah vitaminů a minerálů.

Historie a původ

Historie bambusu sahá tisíce let zpět, kdy byl využíván v různých aspektech lidského života, zejména v Asii. V mnoha kulturách má symbolický význam; v Číně je považován za symbol dlouhověkosti a odolnosti, zatímco v Indii je spojován s přátelstvím. Jeho historie je tak bohatá jako samotná rostlina a odhaluje hluboké vztahy mezi člověkem a přírodou.

Využití bambusu

Bambus se využívá v mnoha různých oblastech, od funkčních textilií až po rozložitelné jednorázové příbory. V posledních letech popularita bambusu roste z důvodu lepší udržitelnosti. Dětské bambusové pleny, které jsou pratelné a jako bonus jsou většinou pestrobarevné, takže z přebalování udělají jak pro rodiče, tak pro děti nevšední zážitek. Pokud máte snahu ulevit planetě, vyzkoušejte bambusové zubní kartáčky.

Bambus a zdraví

Čerstvé bambusové výhonky obsahují vitamin B1, B3 a B6 pro zdraví nervové soustavy, vitamin A k udržení normálního stavu zraku, pokožky a imunitního systémuvitamin E chránící před volnými radikály a zvyšující obranyschopnosti organismu.

Výtažky z bambusu se používají v tradiční čínské medicíně pro své protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Bambusová vlákna jsou zase vhodná při použití v textilním průmyslu pro osoby s citlivou pokožkou se sklony k alergickým vyrážkám.

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová říká:

„Z bambusu je možné udělat skoro vše; byly z něj například zhotoveny hudební nástroje, jízdní kola a dokonce automobil. Bambus je díky rychlosti růstu zapsán v Guinnessově knize rekordů jako nejrychleji rostoucí rostlina světa. Dokáže vyrůst až o 91 centimetrů za den, což je rychlost 0,00003 km/h. Ve středověku se v Číně z bambusu vyráběly zbraně (novodobě také ve Vietnamu) a mnohé jiné nástroje.“

Bambus v kuchyni

Výhonky bambusu jsou ceněnou surovinou v mnoha asijských kuchyních. Mladé výhonky se vyznačují jemnou texturou a mírně sladkou chutí, která připomíná kukuřici. Jsou bohaté na vitamíny a minerály a dají se použít v široké škále jídel – od salátů přes hlavní chody až po polévky.

Bambus se v kuchyni nemusí používat jen na vaření, ale také na servírování. Od prvního dětského nádobí a přes krájecí prkénka až po jednorázové příbory.

Závěr

Bambus, s jeho neuvěřitelnou adaptabilitou, různorodostí a širokým spektrem využití, je více než jen rostlina; je to symbol udržitelnosti a harmonie s přírodou. Jeho význam se v moderním světě neustále zvyšuje, od stavebnictví přes ekologičtější textilie, po výtažky z bambusu a jeho výhonky. 

Zdroje

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC4897­250/

https://www.web­md.com/diet/he­alth-benefits-bamboo

https://www.web­md.com/vitamin­s/ai/ingredien­tmono-585/bamboo

https://www.sci­encedirect.com/sci­ence/article/ab­s/pii/S092422441­7305198

Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová

Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od 90. let se nepřetržitě věnuji praktickému lékárenství, přičemž se také zajímám o novinky ve světě farmacie. Důkladně zjišťuji složení produktů, které jsou dostupné v zahraničí a u nás zatím ne. Volný čas především trávím s rodinou, se kterou velmi ráda chodím do přírody a po horách. Aktivně se také věnuji focení, volejbalu a posilovně.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.