Barva stolice a její význam

Barva stolice je významným indikátorem stavu trávicího systému a může poskytnout klíčové informace o celkovém zdraví jedince. Přestože se barva stolice může lišit v závislosti na stravě a životním stylu, určité změny v barvě mohou signalizovat zdravotní problémy. Tento článek prozkoumá různé barvy stolice a jejich potenciální příčiny.

 

Obsah

  1. Normální barva stolice
  2. Změny barvy a jejich příčiny
  3. Červená a růžová stolice
  4. Černá a tmavá stolice
  5. Zelená a žlutá stolice
  6. Diagnostika a léčba
  7. Prevence a zdravý životní styl
  8. Závěr
  9. Zdroje
pilulka

Normální barva stolice

Normální barva stolice se pohybuje od světle hnědé až po tmavě hnědou, což je výsledkem trávení potravy a přítomnosti bilirubinu, žlučového pigmentu, který vzniká při rozkladu červených krvinek v játrech. Konzistence a barva stolice může být ovlivněna různými faktory, včetně stravy, hydratace a celkového zdravotního stavu. Potraviny bohaté na vlákninu obvykle vedou k tvorbě měkčí a pravidelnější stolice, zatímco určité potraviny, jako jsou červené maso nebo tmavě zelená zelenina, mohou ovlivnit její barvu.

 

Změny barvy a jejich příčiny

Změny v barvě stolice mohou být způsobeny řadou faktorů, včetně stravovacích návyků, léků a určitých zdravotních stavů. Například konzumace potravin s vysokým obsahem tuků nebo barviv může dočasně změnit barvu stolice. Léky, jako jsou antacida obsahující hliník, mohou způsobit světlejší stolici, zatímco některé železové doplňky mohou naopak vést k tmavší barvě. Důležité je věnovat pozornost jakékoli trvalé změně v barvě stolice, která by mohla naznačovat zdravotní problém, jako je onemocnění jater nebo žlučových cest.

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová říká:

„Žlučové soli ve střevech dodávají stolici její obvyklou nahnědlou barvu. Pokud jsou výkaly bledé, bílé, šedé nebo zbarvené jako hlína, může to znamenat, že žlučové kameny blokují žlučové cesty nebo nejsou v pořádku žlučník, játra nebo slinivka. Takový výkal, který má bledší barvu, je mastný, plave a je páchnoucí, znamená, že tuk ve vašem jídle není správně tráven. A to může být příznak rakoviny slinivky břišní nebo celiakie.


Ani žlutá barva nemusí věštit něco dobrého, pokud nejde jen o jednorázovou záležitost. Může totiž naznačovat zánět střev včetně vzniku obávané Crohnovy choroby. Taktéž žlutá barva může být příznakem celiakie. Pokud jde o občasnou záležitost, žlutou barvu mohou způsobit potraviny jako jsou batáty, mrkev či kurkuma.

Červená a růžová stolice

Červená nebo růžová barva stolice může být alarmující, jelikož často signalizuje přítomnost krve. To může být způsobeno řadou stavů, od relativně neškodných, jako jsou hemoroidy nebo trhlinky v anální oblasti, po vážnější příčiny, jako jsou záněty střev, polypy nebo dokonce rakovina tlustého střeva.

 

Důležité je nepřehlížet takové změny a v případě podezření na krvácení konzultovat lékaře. Nicméně stravovací faktory, jako je konzumace červené řepy nebo jiných červeně barvených potravin, mohou také dočasně změnit barvu stolice.

 

Černá a tmavá stolice

Černá nebo velmi tmavá stolice může být známkou krvácení v horní části trávicího traktu, například v žaludku nebo tenkém střevě. Tento typ krvácení může být způsoben žaludečními vředy nebo gastritidou. Stejně jako u červené stolice, je důležité neignorovat přetrvávající tmavou barvu stolice a vyhledat lékařskou pomoc pro správnou diagnózu a léčbu. 

 

Černá stolice může být také jen vedlejším účinkem některých léků, jako jsou doplňky stravy se železem nebo některé druhy antacid.

 

Zelená a žlutá stolice

Zelená barva stolice může být způsobena konzumací velkého množství zelené zeleniny nebo potravin s určitými barvivy. Může také signalizovat rychlý průchod potravy trávicím traktem, kde žluč, která se normálně rozkládá a ztrácí svou zelenou barvu, nebyla plně zpracována.

 

Žlutá stolice může být známkou snížené funkce slinivky břišní, problémů s trávením tuků nebo dokonce přítomnosti určitých parazitů ve střevech. V obou případech může být změna barvy stolice dočasná a neškodná, ale přetrvávající změny by už měly být probrány s lékařem.

 

Diagnostika a léčba

Diagnostika problémů souvisejících s barvou stolice obvykle začíná důkladným lékařským vyšetřením a revizí stravovacích návyků. Lékař může doporučit laboratorní testy, jako je test na okultní krev ve stolici, který může detekovat skryté krvácení. V závislosti na symptomech a podezření mohou být potřebné další vyšetření pro podrobnější pohled na trávicí trakt.

Kolonoskopie – vyšetření konečníku a tlustého střeva

V některých případech může být doporučeno další vyšetření, jako je kolonoskopie, zejména pokud existuje podezření na závažnější onemocnění trávicího traktu. O tom, jak takové vyšetření probíhá a jak se na něj pacient připravuje už několik dní dopředu, si můžete přečíst ZDE.

Léčba se pak zaměřuje na konkrétní příčinu změny barvy stolice, která může zahrnovat změny v stravě, léky nebo v případě vážnějších onemocnění další specializované léčebné postupy.

 

Prevence a zdravý životní styl

Prevence problémů se stolicí zahrnuje udržení zdravého životního stylu a stravovacích návyků. Konzumace vyvážené stravy bohaté na vlákninu, dostatečný příjem tekutin a pravidelné cvičení mohou podporovat zdravou funkci trávicího systému a předcházet mnoha běžným problémům. Jak si sestavit vyvážený jídelníček hovořila v podcastu Životozprávy klinická dietoložka Tereza Vágnerová. Také se můžete motivovat a inspirovat články jak začít cvičit nebo jak začít běhat.

Dále jsou důležité pravidelné lékařské kontroly a včasné řešení jakýchkoli zdravotních problémů. Znalost vlastního těla a schopnost rozpoznat neobvyklé změny mohou být klíčové pro rychlou diagnózu a účinnou léčbu.

 

Závěr

Barva stolice může být významným indikátorem zdraví trávicího systému stejně jako celkového zdraví. Zatímco mnohé změny jsou dočasné a zcela neškodné, například po konzumaci výrazně barevných potravin, trvalé nebo výrazné změny by už měly být brány vážně a konzultovány s lékařem. Správná diagnóza a přístup k léčbě mohou předcházet vážným zdravotním komplikacím a zlepšit kvalitu života.

 

Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.

 

Zdroje

https://www.ma­yoclinic.org/sto­ol-color/expert-answers/faq-20058080

https://www.web­md.com/digesti­ve-disorders/what-do-different-poop-colors-mean

https://www.me­dicalnewstoda­y.com/articles/320938

https://www.e­medicinehealth­.com/stool_co­lor_changes/ar­ticle_em.htm

https://www.me­dicinenet.com/sto­ol_color_chan­ges/article.htm

https://www.he­althline.com/he­alth/digestive-health/types-of-poop

https://www.hop­kinsmedicine.or­g/health/condi­tions-and-diseases/stool-color-guide

Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová

Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od 90. let se nepřetržitě věnuji praktickému lékárenství, přičemž se také zajímám o novinky ve světě farmacie. Důkladně zjišťuji složení produktů, které jsou dostupné v zahraničí a u nás zatím ne. Volný čas především trávím s rodinou, se kterou velmi ráda chodím do přírody a po horách. Aktivně se také věnuji focení, volejbalu a posilovně.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.