Bolest a pálení kůže: příčiny a léčba

Každý určitě někdy zažil nepříjemný pocit bolesti nebo pálení kůže. Kůže je totiž takovým prvním štítem, který nás chrání proti vnějším vlivům, a zároveň hlásným systémem informujícím o problémech uvnitř těla. Příčiny se mohou lišit od jednoduchých popálenin od slunce až po komplexní neurologické stavy, proto je důležité se těmto signálům věnovat pozornost.
 

Obsah

  1. Příčiny bolesti a pálení kůže
  2. Příznaky a projevy
  3. Diagnostika
  4. Možnosti léčby
  5. Prevence kožních potíží
  6. Kdy navštívit lékaře
  7. Závěr
  8. Zdroje
pilulka
pilulka

Příčiny bolesti a pálení kůže

Porozumění příčinám bolesti a pálení kůže je klíčové pro jejich správnou léčbu a prevenci. Tyto symptomy mohou být způsobeny celou řadou faktorů, od povrchových poškození kůže po hlubší zdravotní problémy. Nejčastější příčiny zahrnují:

Mechanické podráždění

Běžná zranění jako jsou odřeniny, řezné rány nebo popáleniny často vedou k bolesti a pálení kůže.

Chemické expozice

Reakce na kosmetiku, mýdla, čisticí prostředky nebo jiné chemické látky mohou vyvolat podráždění kůže.

Sluneční spálení

Dlouhodobé vystavení UV záření může způsobit bolestivé popáleniny a následné pálení kůže.

Kožní onemocnění

Stavy jako ekzém, lupénka nebo infekce kůže často vedou k bolesti a pálení.

Neurologické příčiny

Některé neurologické poruchy mohou způsobit změny v citlivosti kůže, včetně pocitů pálení nebo bolesti.

Reakce na léky

Některé léky mívají vedlejší účinky v podobě podráždění kůže. Přečtěte si jejich příbalové letáky.

Alergie

Alergie se projevují různě, někdy alergickou vyrážkou nebo pálením kůže, jindy problémy s dýcháním nebo trávením.

Pilulka odborník Bc. Marie Siatka říká:

„Kůže je největší orgán na těle, který tvoří ochranný kryt před vnějšími vlivy. Bolest či pálení kůže je pouze příznak mnoha onemocnění, syndromů či poranění kůže. Kůže může pálit po použití nevhodné kosmetiky, působení chemických látek nebo po působení UV záření ze slunce. Ale může se také jednat o řadu dermatologických onemocnění nebo o alergii.
 

Věnujte své kůži dostatečnou péči používáním hydratačních krému a používáním opalovacích krému s UV faktorem. Pokud máte kožní onemocnění, je důležitá pravidelná návštěva dermatologa."

Příznaky a projevy

Bolest a pálení kůže se projevuje různými způsoby, které se mohou lišit podle příčiny a závažnosti stavu.
 

  • Pocit pálení nebo štípání: Tento pocit může být mírný až silný a často je spojen s podrážděním nebo infekcí kůže.
  • Zčervenání a zvýšená teplota kůže: Zánět často způsobuje zčervenání a pocit tepla v postižené oblasti.
  • Otoky a vyrážky: Některé stavy, jako jsou alergické reakce nebo infekce, způsobují otoky a vyrážky na kůži.
  • Suchá kůže: Chronická bolest a pálení se vyskytují u suché a praskající kůže.
  • Citlivost na dotek: V některých případech může být kůže velmi citlivá, dokonce i na mírný dotek.
     

Je důležité si uvědomit, že tyto symptomy mohou být i projevem širšího zdravotního problému. Pokud se například pálení kůže objevuje spolu s jinými symptomy, jako je únava, bolesti hlavy, nebo změny v chuti, je vhodné navštívit lékaře.
 

Diagnostika

Diagnostika bolesti a pálení kůže je klíčová pro určení příčiny a výběr vhodné léčby. Lékaři obvykle začínají detailním dotazováním o symptomech, historii onemocnění a možných spouštěčích. Následuje fyzi­kální vyšetření, kdy lékař pečlivě vyšetří postiženou oblast kůže, aby zjistil případné známky infekce, zánětu nebo jiných kožních onemocnění. Následně se může rozhodnout pro další postupy.
 

Krevní testy pomáhají identifikovat zánětlivé procesy nebo infekce v těle. V některých případech se odebírá malý vzorek kůže pro laboratorní analýzu, aby se vyloučily nebo potvrdily určité kožní nemoci. Pokud panuje podezření na alergickou reakci, je vhodné provést testy na alergie u alergologa. Při podezření na neurologické příčiny vám zase může být doporučena návštěva neurologa.

Možnosti léčby

Efektivní léčba bolesti a pálení kůže závisí na přesné diagnóze a rozpoznání příčiny. Léčebné metody se liší od jednoduchých domácích prostředků po komplexní lékařské zákroky. 
 

  • Topické krémy a masti: Pro mírnění podráždění a zánětu se často používají protizánětlivé nebo hydratační krémy.
  • Medikace: V případě silnější bolesti mohou být předepsány léky proti bolesti nebo protizánětlivé lé­ky.
  • Vyvarování se agresivním látkám: Vyvarování se spouštěčům, jako jsou určité chemické látky nebo alergeny, pomáhá předcházet podráždění kůže.
  • Domácí prostředky: Chladivé obklady, užívání ovesných koupelí nebo aloe vera mohou poskytnout okamžitou úlevu.
  • Léčba základního onemocnění: Pokud je bolest nebo pálení kůže symptomem jiného zdravotního problému, je nutné nejdříve vyřešit primární onemocnění.
     

Je důležité konzultovat s lékařem nejvhodnější léčebnou strategii, zvláště v případech, kdy se příznaky nelepší nebo se zhoršují.

Jak na ovesnou koupel?

Vezmeme zhruba 1 hrnek ovesných vloček a zabalíme je do plátna nebo utěrky. Plátěný sáček s vločkami bezpečně zavážeme a během koupele ponoříme do vody. Občas promáčkneme pro uvolnění prospěšných látek.

Jednodušší možností je zakoupit v lékárně nebo v našem eshopu přísadu do koupele „Ovesná koupel“, který stačí pouze odměřit a rozpustit ve vodě.

Prevence kožních potíží

Pravidelné používání hydratačních krémů pomáhá chránit kůži před vysušením a chránit ji před vnějšími vlivy. Používání opalovacích krémů a omezení expozice slunci během poledne pomáhá předcházet spálení a dalšímu poškození kůže. Pravidelná návštěva dermatologa je důležitá, pokud máte dlouhodobé kožní problémy. Při úklidu používejte jemné, přírodní čisticí prostředky, které nevysušují kůži.
 

Velký význam má i dodržování zdravého životního stylu. Zdravá a vyvážená strava bohatá na vitamíny a minerály podporuje celkové zdraví kůže. Chronický stres může zhoršovat mnoho kožních problémů, takže je důležité najít efektivní způsoby, jak se s ním vypořádat.

Kdy navštívit lékaře

Rozpoznat, kdy je nutné vyhledat lékařskou pomoc při bolesti a pálení kůže, je zásadní. Vzácné nebo závažné případy mohou vyžadovat specializovanou péči, proto je vždy lepší být opatrný a v případě pochybností vyhledat odbornou pomoc. Varovat by vás měly především tyto indikátory:
 

  • Přetrvávající nebo zhoršující se příznaky
  • Náhlé změny ve stavu kůže
  • Doprovodné symptomy jako horečka nebo únava
  • Známky infekce jako zarudnutí nebo otoky
  • Dlouhodobé problémy s kůží

    Závěr

    Bolest a pálení kůže jsou velmi časté symptomy, které mohou být způsobeny různými faktory, od povrchových poškození až po vážnější zdravotní stavy. Správná diagnóza a efektivní léčba jsou klíčové pro úlevu od těchto nepříjemných pocitů. Prevence hraje důležitou roli ve zdraví kůže, stejně jako včasná lékařská pomoc v případě závažných nebo dlouhotrvajících příznaků. Je důležité pamatovat na to, že péče o vaši kůži, jakožto o největší lidský orgán, je nezbytným krokem k udržení celkového zdraví a pohody.
     

    Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.
     

    Zdroje

    https://acaai­.org/allergies/a­llergic-conditions/skin-allergy/

    https://www.cdc­.gov/niosh/to­pics/sunexposu­re/sunburn.html

    https://www.web­md.com/skin-problems-and-treatments/me­dications-skin-conditions

    https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC9609­987/

    https://my.cle­velandclinic.or­g/health/symptom­s/21570-allodynia

    https://www.ve­rywellhealth.com/pa­inful-to-touch-fibromyalgia-tactile-allodynia-3972954

    https://www.me­dicalnewstoda­y.com/articles/318867

    Autor článku

    Bc. Marie Siatka

    Vystudovala jsem obor Ochrany veřejného zdraví na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Témata zdraví a prevence jsou mi velmi blízká. V současnosti pracuji ve zdravotním ústavu na oddělení mikrobiologie vod, potravin a předmětů běžného užívání. S manželem máme masérský salón, kde se věnujeme nejen uvolňování svalů, ale i komplexní regeneraci těla a mysli. Ve svém volném čase ráda cestuji, chodím po horách nebo se věnuji józe.

    Všechny články od autora

    Zeptejte se lékárníka

    Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.