Bolest celého těla: co za ní stojí a jak se jí zbavit

Bolest celého těla může být frustrující a zároveň náročná na odhalení jejího původu. Tento článek vás provede různými příčinami, které mohou za touto bolestí stát, možnostmi léčby a preventivními kroky, které můžete podniknout, aby se bolest nevrátila nebo vůbec neobjevila.
 

Obsah

  1. Příčiny bolesti
  2. Doprovodné příznaky bolesti
  3. Typy bolesti
  4. Diagnostika
  5. Léčba
  6. Prevence
  7. Závěr
  8. Zdroje
pilulka
pilulka

Příčiny bolesti

Mezi nejčastější příčiny bolesti celého těla patří:

Fyzické přetížení, námaha

Zde je příčina většinou zřejmá. Bolest by měla odeznít sama po náležitém odpočinku a regeneraci.

Infekce

Zejména virová onemocnění jako chřipka nebo COVID-19. Mezi běžné projevy chřipky patří kromě horečky a únavy právě silné bolesti svalů a kloubů.

Fibromyalgie

Fibromyalgie se projevuje celkovou bolestí svalů a jejich ztuhlostí, chronickou únavou, vyčerpaností, poruchami spánku a bolestmi hlavy. Bolesti se objevují hlavně ráno a večer, zhoršují se při stresu.

Chronický únavový syndrom

Skupina příznaků, které se objevují déle než 6 měsíců – silná únava, trvalé bolesti svalů a kloubů, poruchy paměti a další. Začátek nemoci je postupný a průběh je kolísavý s občasným zlepšením.

Další příčiny a rizikové faktory

Obezita, nedostatek spánku, stres, chudokrevnost, systémový lupus erythematodes, problémy se štítnou žlázou, otrava krve (sepse).

Pilulka odborník Bc. Marie Siatka říká:

„Bolest celého těla se může objevit po náročném cvičení, ale může se jednat i o symptom závažnějších obtíží – infekční onemocnění, autoimunitní onemocnění nebo o chronická onemocnění jako je fibromyalgie nebo chronický únavový syndrom.
 

V případě dlouhotrvajících obtíží navštivte lékaře. Prevence spočívá ve zdravém životním stylu, dostatečném pohybu a správné spánkové hygieně."

Doprovodné příznaky bolesti

Příznaky spojené s bolestí celého těla zahrnují:
 

Typy bolesti

Bolest celého těla se může projevovat různě. Například bolest svalů po cvičení je obvykle lokalizovaná a víte, že vás bolí přesně ty partie, které jste cvičili, zatímco systémová bolest, jako je ta při virových infekcích, postihuje celé tělo.
 

Je důležité rozpoznat, zda je bolest akutní nebo chronická, a zda je doprovázena dalšími příznaky, jako je únava nebo horečka.
 

Diagnostika

Diagnostika bolesti celého těla zahrnuje sérii vyšetření, která pomáhají určit příčinu. Lékaři mohou použít krevní testy pro kontrolu hladin enzymů, vitamínů, hormonů, elektrolytů a přítomnosti infekce. 
 

Někdy se přistupuje i dalším metodám jako je obrazové vyšetření magnetickou rezonancí (MR) pro zjištění svalového zranění nebo poškození, nebo elektromy­ografie (EMG) k měření elektrické aktivity ve svalech.
 

Léčba

Léčba bolesti celého těla závisí na její příčině. V případě bolestí způsobených fyzickým přetížením či mírnými zraněními pomáhá odpočinek, strečink, relaxační cvičení a teplé koupele.
 

Pro bolesti spojené s infekcemi nebo autoimunitními onemocněními je nutná specializovaná léčba pomocí léků proti bolesti a horečce, antirevmatik, kortikosteroidů, nebo dokonce biologických léčiv.

Prevence

Prevence bolesti celého těla zahrnuje udržení aktivního životního stylu s pravidelným cvičením, zdravou stravou, dostatkem spánku a regenerace a také správným držením těla při práci a běžných činnostech. Inspirovat se můžete radami odborníků v našem podcastu Životozprávy:
 

Důležité je také se rozcvičit a rozehřát před každou náročnější fyzickou aktivitou, správně provádět cviky a vyhýbat se přetěžování svalů.
 

Závěr

Bolest celého těla může mít mnoho příčin a projevů, od mírného nepohodlí až po závažné zdravotní stavy. Pochopení příčin a symptomů je klíčové pro efektivní léčbu a prevenci. V případě přetrvávající nebo závažné bolesti je důležité vyhledat lékařskou pomoc pro správnou diagnostiku a léčbu. Dodržování zdravého životního stylu a přiměřené fyzické aktivity pomáhá předcházet mnoha příčinám bolesti celého těla.

Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.
 

Zdroje

https://www.sci­encedirect.com/sci­ence/article/ab­s/pii/S109038010­6000905

https://fibro­myalgie-lecba.cz/fibro­myalgie-jak-mirnit-bolest

https://ejnpn­.springeropen­.com/counter/pdf/10­.1186/s41983–020–00238–4.pdf

https://www.nzip­.cz/rejstriko­vy-pojem/702

https://www.ne­urologiepropra­xi.cz/pdfs/ne­u/2013/03/11.pdf

https://www.he­althline.com/he­alth/body-aches#sepsis

Autor článku

Bc. Marie Siatka

Vystudovala jsem obor Ochrany veřejného zdraví na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Témata zdraví a prevence jsou mi velmi blízká. V současnosti pracuji ve zdravotním ústavu na oddělení mikrobiologie vod, potravin a předmětů běžného užívání. S manželem máme masérský salón, kde se věnujeme nejen uvolňování svalů, ale i komplexní regeneraci těla a mysli. Ve svém volném čase ráda cestuji, chodím po horách nebo se věnuji józe.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.