Bolest hýždí: příčiny a léčba

Ať už je to kvůli nekonečným hodinám stráveným u počítače, nezvyklé fyzické aktivitě nebo nečekanému zdravotnímu stavu, bolest hýždí může zasáhnout kdykoliv. A to někdy i velmi nepříjemně. V tomto článku se dozvíte, proč vaše hýždě bolí, jaké jsou nejčastější příčiny a jak se s touto bolestí vypořádat.
 

Obsah

  1. Příčiny bolesti hýždí
  2. Příznaky
  3. Diagnostika
  4. Léčba bolesti hýždí
  5. Prevence
  6. Závěr
  7. Zdroje
pilulka
pilulka

Příčiny bolesti hýždí

Bolest hýždí má řadu příčin, od přetížení nebo natažení svalů po komplexní zdravotní stavy. V této sekci se podrobně zaměříme na různé faktory, které mohou vést k bolesti v této oblasti.

Svalové napětí

Jednou z častých příčin bolesti hýždí bývá svalové napětí nebo zranění svalů, které tvoří hýždě. To může být způsobeno nadměrným cvičením, nesprávnou technikou při cvičení nebo náhlým pohybem, který svaly přetíží.

Syndrom piriformis (hruškovitého svalu)

Tento syndrom zahrnuje podráždění svalu piriformis a šlach, které spojují hýždě s bederní páteří. Toto podráždění způsobí útlak nervu jdoucího do dolní končetiny. Častou příčinou je nadměrné cvičení nebo opakovaný tlak na hýždě, například při dlouhém sezení s nohou přes nohu.

Ischiatická neuralgie

Jde o podráždění nebo stlačení sedacího nervu následkem vyhřezlé ploténky, stlačení v páteři nebo jeho zanícením.

Artritida

Některé formy artritidy, jako je osteoartritida nebo revmatoidní artritida, mohou postihnout klouby v oblasti páteře a hýždí, což může vést k bolesti.

Bolesti pánve a bederní páteře

Někdy může bolest hýždí být odražená bolest oblasti z pánevních kostí, kyčlí nebo bederní páteře.

Zranění nebo pád

Náhlé zranění nebo pád může vést k modřinám nebo zraněním v oblasti hýždí, což způsobuje bolest.

Příznaky a projevy

Bolest hýždí se projevuje různě, v závislosti na příčině. Zde popíšeme typické symptomy a způsoby, jakými se bolest může projevit, abyste mohli lépe pochopit, co vaše tělo signalizuje.
 

  • Bolest v oblasti hýždí: Hlavním příznakem je bolest lokalizovaná v jedné nebo obou hýždích. Bolest může být ostrá, tupá, pálivá nebo pulzující.
  • Bolest v noze: Někdy může bolest z hýždí vyzařovat dolů do nohy, následkem čehož může docházet i k bolesti nohy, zvláště v oblasti stehen nebo lýtek.
  • K bolesti hýždí dochází při sezení: Mnoho jedinců zaznamenává zhoršení bolesti při dlouhém sezení nebo když ze sedu vstávají.
  • Omezená pohyblivost: Někteří lidé mohou pociťovat omezení při otáčení se, ohýbání nebo chůzi.
  • Křeče svalů: Může docházet ke svalovým křečím v oblasti hýždí a nohou.
  • Tuhost a nepohodlí: Pacienti často popisují pocit tuhosti nebo nepohodlí v oblasti hýždí, který může být trvalý nebo se zhoršovat při určitých aktivitách.

Pilulka odborník Bc. Marie Siatka říká:

„Bolest hýždí je symptom, který může nastat po cvičení, či pádu s následným hematomem. Při léčbě stačí dostatečná regenerace, odpočinek, popř. volně prodejné krémy či léky na bolesti. Ovšem bolest může znamenat i závažnější problém jako je syndrom piriformis, zánět sedacího nervu nebo artritidu. V takovém případě navštivte lékaře nebo fyzioterapeuta."

Diagnostika

Určení přesné příčiny bolesti hýždí je klíčové pro účinnou léčbu. Lékař nejspíš začne anamnézou, kde se bude zajímat o vaše aktuální i dosavadní problémy, následně provede několik testů na zkrácené a oslabené svaly.
 

Pokud je to třeba, pak se pro zobrazení stavu meziobratlových plotének a oblasti pánve používá rentgen, magnetická rezonance nebo CT.
 

Léčba bolesti hýždí

Léčba bolesti hýždí závisí na diagnóze. Rozhodně je nejlepší řešit příčinu, ne jen symptomy. V lehkých případech může stačit pouhý odpočinek­. Krátkodobě lze užívat léky proti bolesti, mějte ale na paměti, že to jen oddaluje čas, kdy s bolestí hýždí opravdu budete muset něco dělat. Pokud vás hýždě bolí několik dní (nebo dokonce týdnů), rozhodně neotálejte s návštěvou lékaře. Čím dřív to uděláte, tím dřív budete mít po starostech.
 

V případě potíží způsobených svaly, páteří nebo oblastí pánve a kyčlí je vhodné navštívit fyzioterapeuta. U nervových poruch jako je ischiatická neuralgie vám zase pomůžou na neurologii.
 

Prevence

Základní prevencí bolesti hýždí je správná ergonomie (správné nastavení pracovního místa, výšky židle, stolu, počítače, apod.) a pravidelný pohyb. Hýždě se totiž neskládají pouze z jednoho velkého svalu. Tím největším je gluteus maximus, nicméně jeho menší bratříčci gluteus medius a minimus bývají často opomíjení (například při syndromu piriformis) a je potřeba je posilovat. Slouží přitom hlavně ke stabilizaci kyčelního kloubu a tím ovlivňují i případné bolesti kyčlí a zad.

Závěr

Bolest hýždí je komplexní problém, který má široký rozsah příčin a ovlivňuje mnoho aspektů vašeho života. Důležitými kroky k úlevě od bolesti jsou pochopení příčin, efektivní diagnostika a přizpůsobení léčby vašim specifickým potřebám. Rozhodně nezapomínejte na význam prevence a pravidelného cvičení pro udržení síly a flexibility hýžďových svalů. Pokud bolest přetrvává nebo se zhoršuje, je důležité vyhledat odbornou lékařskou pomoc.
 

Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.
 

Zdroje

https://www.re­searchgate.net/pro­file/Andre-Van-Zundert-2/publication/253335936­_Brief_review_Pi­riformis_syndro­me_Etiology_di­agnosis_and_ma­nagement/links/55ff74d00­8aec948c4f9b2b­3/Brief-review-Piriformis-syndrome-Etiology-diagnosis-and-management.pdf

https://bmcmus­culoskeletdisor­d.biomedcentral­.com/articles/10­.1186/s12891–018–2147-y

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC2250­572/

https://www.sci­encedirect.com/sci­ence/article/pi­i/S0966636216306890

Autor článku

Bc. Marie Siatka

Vystudovala jsem obor Ochrany veřejného zdraví na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Témata zdraví a prevence jsou mi velmi blízká. V současnosti pracuji ve zdravotním ústavu na oddělení mikrobiologie vod, potravin a předmětů běžného užívání. S manželem máme masérský salón, kde se věnujeme nejen uvolňování svalů, ale i komplexní regeneraci těla a mysli. Ve svém volném čase ráda cestuji, chodím po horách nebo se věnuji józe.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.