Bolest klenby

Bolest nožní klenby je běžným problémem, který může výrazně ovlivnit kvalitu života a každodenní činnosti. Tento článek poskytne komplexní přehled o tom, co nožní klenba je, jaké jsou příčiny její bolesti, jaké symptomy můžete očekávat, jak se stanovuje diagnóza, a jakými způsoby lze bolest léčit a předcházet jí.

Obsah článku

Co je nožní klenba?

Nožní klenba je anatomická struktura chodidla, která hraje klíčovou roli v absorpci nárazů a distribuci tělesné hmotnosti při chůzi. V noze se nachází dvě hlavní klenby: podélná klenba, která se táhne od paty k prstům, a příčná klenba, která prochází napříč chodidlem. Tyto klenby umožňují chodidlu pružně reagovat na různé druhy povrchů a chránit kosti, šlachy, svaly nohy a ostatní klouby v těle před nadměrným zatížením.

Příčiny bolesti klenby

Bolest nožní klenby může mít různé příčiny. Ty nejčastější jsou:

  • Plochá noha: Plochá noha, známá také jako pes planus, může způsobit snížení podpory nožní klenby a následně bolest.
  • Přetížení: Nadměrné zatížení nohou, zejména při dlouhodobém stání nebo chůzi, může způsobit bolest klenby.
  • Artritida: Některé formy artritidy, jako je revmatoidní artritida, mohou postihovat i klouby nohy a způsobit bolest.
  • Šlachové problémy: Zánět šlach v noze může být spojen s bolestí klenby. Dalším případem je plantární fascitida, která může přerůst až do patních ostruh.

Pilulka odborník Ing. Kateřina Jakešová říká:

„Vyvážená strava a vhodné doplňky stravy pomáhají předcházet obezitě a nadměrnému zatěžování nožní klenby. Klíčové jsou především vitamíny a minerální látky, jako je vitamin D, vitamin C a hořčík, které podporují zdraví kostí, svalů a pojivové tkáně a mohou přispívat k celkové podpoře struktur nožní klenby. Doplnění stravy o kolagen může poskytnout další podporu při léčbě bolesti klenby, protože tato látka je základní stavební jednotkou kloubní chrupavky a dalších tkání.“

Příznaky bolesti klenby

Bolest klenby může být doprovázena různými symptomy, které pak dále ovlivňují chůzi a pohyblivost. Tyto symptomy zahrnují:

  • Bolest při chůzi: Bolest nožní klenby se obvykle zhoršuje během chůze nebo stání.
  • Otok: Postižená oblast může být oteklá a citlivá na dotek.
  • Omezená pohyblivost: Někdy může bolest nožní klenby omezit schopnost pohybu nohy.

Diagnostika

Diagnostika bolesti nožní klenby začíná důkladným fyzikálním vyšetřením lékařem nebo ortopedem. Lékař se zaměří na posouzení symptomů, anamnézu a provede testy, které mohou pomoci určit příčinu bolesti.

Kromě toho může být zapotřebí provést další diagnostické metody, jako jsou rentgenové snímky nohy, ultrazvukové vyšetření nebo magnetická rezonance (MRI). Tyto testy pomáhají lékaři získat detailní obraz struktury nohy a zjistit případné abnormality.

Léčba bolesti klenby

Léčba bolesti nožní klenby závisí na příčině a závažnosti potíží. Některé obecné léčebné metody zahrnují:

  • Odpočinek a zmírnění zátěže: Omezení aktivity a nošení ortopedické obuvi může pomoci zmírnit bolest.
  • Fyzioterapie: Cvičení a terapie zaměřené na posílení nohy a korekci chůze jsou stěžejní částí léčby s dlouhodobými výsledky.
  • Léky na bolest: Předepisované léky na bolest mohou pomoci zvládnout akutní symptomy.
  • Ortopedická vložka: Pro některé pacienty může být doporučena ortopedická vložka do obuvi, která pomáhá udržet nožní klenbu v optimální poloze, což je vhodné hlavně při velké a dlouhotrvající zátěži.

Prevence bolesti klenby

Prevence bolesti nožní klenby hraje klíčovou roli v udržení zdraví nohou. Několik opatření, která můžete přijmout k prevenci bolesti klenby, zahrnuje:

  • Výběr vhodné obuvi: Nosíte-li často nevhodnou obuv, měli byste přezkoumat svůj výběr obuvi a dbát na pohodlí a podporu nožní klenby. Ne vždy znamená vyšší a měkčí podrážka botu vhodnou pro vaše chodidlo.
  • Posilování nohy: Pravidelné cvičení a posilování svalů nohy pomohou udržet nožní klenbu v dobré kondici.
  • Omezení přetížení: Snažte se omezit nadměrné zatížení nohou, zejména při dlouhém stání nebo chůzi.
  • Pravidelná kontrola: Nezapomeňte na pravidelnou kontrolu u lékaře nebo ortopeda, aby bylo možné odhalit potenciální problémy včas.

Životní styl a bolest klenby

Životní styl může hrát významnou roli v rozvoji bolesti nožní klenby. Například obezita může zvýšit zátěž na nohy a zhoršit problémy s klenbou. Důležité je dbát na vyváženou stravu a udržovat zdravou váhu. Dále je třeba dbát na správný postoj a ergonomii při chůzi a stání, což může snížit riziko bolesti klenby.

Závěr

Bolest nožní klenby je nepříjemným problémem, který ovlivňuje pohyblivost a kvalitu života. Je důležité brát tuto bolest vážně a konzultovat ji s lékařem nebo ortopedem. Diagnóza a léčba bolesti nožní klenby je individuální a závisí na příčině a závažnosti problému. Prevence hraje klíčovou roli v udržení zdravých nohou, a proto je důležité dbát na správnou obuv, posilování nohy a zdravý životní styl.

Zdroje

https://medli­neplus.gov/en­cy/article/003183­.htm

https://www.he­alth.harvard.e­du/healthbeat/7-ways-to-fix-foot-pain

https://www.ni­direct.gov.uk/con­ditions/foot-pain

Autor článku

Ing. Kateřina Jakešová

Vystudovala jsem obor Výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě v Praze. Rozumím tomu, jakým způsobem výživa ovlivňuje lidské zdraví a také trávicím procesům v lidském těle. Jsem převážně odborníkem na výživu dětí, kde čerpám mnohdy z osobních zkušeností. Absolvovala jsem také semestry anatomie a fyziologie, ve kterých se i nadále vzdělávám. Během studií jsem strávila rok v Itálii, kde jsem se naučila obstojně italsky a také to, v čem pro nás může být inspirací středomořská kuchyně. Když zrovna nepíšu články, tak cestuju, hraju volejbal a studuju marketing.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.