Bolest mezi lopatkami: příčiny, příznaky a léčba

Bolest mezi lopatkami je často přehlíženým zdravotním problémem, který může mít mnoho příčin od jednoduchého svalového napětí až po vážnější zdravotní stavy. Je důležité rozpoznat příčiny a příznaky této bolesti, aby bylo možné zvolit správnou léčbu a předejít tak potenciálním komplikacím.
 

Obsah

  1. Příčiny bolesti mezi lopatkami
  2. Příznaky a doprovodné potíže
  3. Diagnostika a vyšetřovací metody
  4. Domácí léčba a sebepomoc
  5. Kdy navštívit lékaře
  6. Profesionální léčba a terapie
  7. Prevence a životní styl
  8. Závěr
  9. Zdroje
pilulka
pilulka

Příčiny bolesti mezi lopatkami

Některé z nejčastějších příčin bolesti mezi lopatkami zahrnují:

 

Pilulka odborník Bc. Marie Siatka říká:

„Bolest mezi lopatkami je poměrně častý problém. Může ji způsobovat několik faktorů: špatné držení těla, nevhodná ergonomie na pracovišti, dlouhodobé sezením, nadměrná zátěž, ale i úrazy nebo degenerativní onemocnění páteře.

Od bolesti vám může pomoct klidový režim, léčba chladem a teplem, lehké protažení, masáž, popř. volně prodejné léky od bolesti. Pokud se bolest několik dní nelepší nebo ji doprovází další symptomy, navštivte lékaře."

Příznaky a doprovodné potíže

Mezi běžné příznaky spojené s bolestí mezi lopatkami patří:
 

  • Pocit tlaku nebo stísněnosti v oblasti mezi lopatkami.
  • Svalová ztuhlost nebo křeče, zejména po dlouhém sezení nebo při fyzické námaze.
  • Bolest zhoršující se při hlubokém nádechu, kašli nebo při určitých pohybech.
  • Bolest, která může vyzařovat do ramen, rukou nebo dokonce do hrudníku.
  • Občasné brnění nebo slabost v ramenou nebo rukách.

Diagnostika a vyšetřovací metody

Diagnostika bolesti lokalizované mezi lopatkami začíná pečlivým vyšetřením a zjištěním anamnézy pacienta. Lékař se zaměří na možné příčiny bolesti, včetně zranění, životního stylu a historie dalších zdravotních problémů. Kromě fyzikálního vyšetření mohou být předepsány další testy, jako jsou je rentgen, magnetická rezonance (MRI) nebo počítačová tomografie (CT), aby se identifikovaly případné strukturální změny nebo poškození.

V případě podezření na problémy s vnitřními orgány může být vyžadováno další vyšetření, jako je ultrazvuk nebo EKG. Důležité je také vyloučení jiných zdravotních stavů, které by mohly způsobovat podobné symptomy, jako jsou srdeční problémy nebo onemocnění žlučníku.

Domácí léčba a svépomoc

Pro mnohé případy bolesti mezi lopatkami mohou být účinné metody domácí léčby a svépomoci. Základem je odpočinek a vyhýbání se aktivitám, které způsobují nebo zhoršují bolest. Použití tepla nebo chladu může pomoci zmírnit svalové napětí a snížit bolest. Chlad pomáhá od bolesti, protože snižuje průtok krve a tím může snížit otok, naopak teplo naopak podporuje průtok krve a tak navozuje uvolnění svalů. Jemné protáhnutí a cvičení, zaměřené na posílení svalů zad a zlepšení flexibility, mohou rovněž výrazně pomoci. Cvičení by mělo být jemné a hlavně nezapomínejte dýchat. 
 

Důležité je také správné držení těla a také ergonomie při sezení a práci. Pro mírnou bolest mohou pomoci volně prodejné protizánětlivé léky nebo analgetika. V případě stresu nebo psychického napětí mohou být zase užitečné relaxační techniky, jako je meditace, hluboké dýchání nebo jóga.

Kdy navštívit lékaře

Návštěva lékaře je doporučena v následujících případech, kdy bolest mezi lopatkami:
 

  • přetrvává déle než několik dní bez zlepšení
  • vyzařuje do jiných částí těla
  • souvisí se zraněním
  • je zvláště intenzivní
  • je doprovázena slabostí či brněním
  • objeví se dýchavičnost, potíže s polykáním nebo změny v srdečním rytmu
     

Lékař může na základě vyšetření a diagnostických testů poskytnout vhodnou léčbu nebo odkázat na specialistu, jako je ortoped, neurolog či kardiolog, v závislosti na příčině bolesti.

Profesionální léčba a terapie

Pro závažnější případy bolesti mezi lopatkami může být nutná lékařská léčba a terapie. Fyzikální terapie je často prvním krokem, který pomáhá posílit svaly, zlepšit flexibilitu a zmírnit bolest. Léčba může zahrnovat také manuální terapie, jako je masáž, trakce nebo chiropraktická úprava.

V některých případech mohou být předepsány léky na bolest, protizánětlivé léky nebo svalové relaxanty. V extrémních případech, kdy jiné léčebné metody nejsou účinné, může být zvážena chirurgická intervence, zejména pokud jsou přítomny strukturální problémy, jako jsou vyhřezlé ploténky nebo významné degenerativní změ­ny.

Prevence a životní styl

Prevence bolesti mezi lopatkami je zaměřena především na osvojení zdravého životního stylu a správného držení těla. Pravidelné cvičení, zaměřené na posílení svalů zad a zlepšení flexibility, je klíčové pro snížení rizika bolesti. Stejně důležité je udržování správného držení těla, zejména při sezení u počítače nebo při zvedání těžkých předmětů. Pravidelné pauzy a protahování během dlouhého sezení mohou pomoci předcházet napětí svalů.

Kromě fyzických opatření je důležité také zvládat stres a dodržovat vyváženou stravu bohatou na živiny, které podporují zdraví svalů a kostí. Dostatečný spánek a zdravé spánkové návyky také hrají důležitou roli v prevenci bolesti zad. Podrobnější informace a názory odborníků si můžete poslechnou v podcastu Životozprávy:
 

Závěr

Bolest mezi lopatkami je problém, který může významně ovlivnit kvalitu života. Správná diagnóza, efektivní léčba a prevence jsou klíčové pro řešení tohoto stavu. Ať už je příčina fyzická nebo spojená se stylem života, důležité je věnovat pozornost signálům těla a v případě potřeby vyhledat odbornou lékařskou pomoc. S vhodnými opatřeními a péčí lze bolest mezi lopatkami účinně léčit a dokonce i předcházet jejímu vzniku.

Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.

Zdroje

https://www.ve­rywellhealth.com/pa­in-between-shoulder-blades-2248950

https://www.spine-health.com/blog/7-possible-causes-pain-under-your-shoulder-blade

https://www.me­dicalnewstoda­y.com/articles/up­per-back-pain-between-shoulder-blades

https://www.he­althline.com/he­alth/shoulder-blade-pain

https://chiro­practicsportsca­re.com/conditi­ons/pain-between-shoulder-blades/

https://prohe­althclinic.co­.uk/blog/pain-between-shoulder-blades/

https://kheal­th.com/learn/back-pain/worry-about-upper-back-pain/

Autor článku

Bc. Marie Siatka

Vystudovala jsem obor Ochrany veřejného zdraví na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Témata zdraví a prevence jsou mi velmi blízká. V současnosti pracuji ve zdravotním ústavu na oddělení mikrobiologie vod, potravin a předmětů běžného užívání. S manželem máme masérský salón, kde se věnujeme nejen uvolňování svalů, ale i komplexní regeneraci těla a mysli. Ve svém volném čase ráda cestuji, chodím po horách nebo se věnuji józe.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.