Bolest v podpaží: příčiny a léčba

Bolest v podpaží je nejen nepříjemná, ale také znepokojivá, neboť může signalizovat řadu zdravotních potíží. Tato oblast těla totiž obsahuje důležité lymfatické uzliny, nervy, svaly, kosti a krevní cévy, a proto jakákoli bolest v této oblasti vyžaduje naši pozornost.

 

Obsah

  1. Zduření lymfatických uzlin a infekce
  2. Zranění a svalové přetížení
  3. Onemocnění srdce a tepen
  4. Zánět a dermatologické problémy
  5. Rakovina prsu a jiné nádory
  6. Neurologické stavy a úzkost
  7. Závěr
  8. Zdroje
pilulka
pilulka

Zduření lymfatických uzlin a infekce

Zduření lymfatických uzlin v podpaží se může objevit během infekčních onemocnění, jako je chřipka nebo nachlazení. Zvětšení lymfatických uzlin mohou také způsobovat autoimunitní onemocnění, jako je revmatoidní dermatitida nebo systémový lupus erythema­todes.

Některé typy rakoviny – typicky Hodgkinův lymfom, rakovina prsu, rakovina plic nebo kožní melanom – se v některých ranných stádií může projevit bolestí, zduřelými uzlinami v podpaží nebo nahmatáním tvrdé bulky v podpaží či na prsou.

Pilulka odborník Bc. Marie Siatka říká:

„Podpaží je oblast, ve které se vyskytují lymfatické uzliny, krevní cévy, nervy, kosti a svaly. Bolest v této oblasti může být způsobena mnoha příčinami, od méně závažných, jako je namožení svalů, až po ty závažné, jako je rakovina. Pokud vás trápí bolest v podpaží, která přetrvává, navštivte lékaře."

Zranění a svalové přetížení

Poranění v oblasti paže nebo ramene často vedou k bolesti v podpaží. Pohmoždění, natažení svalů nebo dokonce zlomeniny a vykloubení ra­mene mohou vyvolat silné bolesti. 

Přetížení svalů, typické pro nadměrnou fyzickou aktivitu nebo neobvyklé pohyby, se typicky projevuje citlivostí, otokem a ztuhlostí. Přetížení svalů se totiž může projevit zvýšením laktátu (kyseliny mléčné) ve svalech, ke kterému dochází po velké svalové námaze. Toto okyselení svalů kyselinou mléčnou je zodpovědné za bolest svalů po cvičení. Ačkoliv se to na první pohled nezdá, přes podpaží  prochází několik svalů a šlach.

Léčba zranění zahrnuje odpočinek, aplikaci chladu pro zmírnění bolesti (přináší výsledky jen při krátkém používání) a v případě potřeby lékařský zásah. Při přetížení svalů jsou užitečné protahovací cviky a prvky z fyzioterapie pro obnovu svalové síly a flexibility.

Onemocnění srdce a tepen

Angina pectoris – typ bolesti na hrudi způsobené omezeným průtokem krve do srdce – může vyzařovat bolest až do podpaží, častěji doleva než doprava. Doprovázet ji mohou také dušnost a bušení srdce.  Léčba zahrnuje změnu životního stylu, léky, operace nebo angioplastiku.

Bolest v podpaží může být také příznakem onemocnění periferních tepen, které se projevuje zúžením tepen vedoucích k nedostatečnému průtoku krve. Včasná léčba a správný životní styl mohou pomoci předejít závažným komplikacím spojeným s těmito onemocněními.

 

Zánět a dermatologické problémy

Zánět v oblasti podpaží může nastat v důsledku bakteriálních nebo virových infekcí, příznaky obecně mohou zahrnovat citlivost, zarudnutí a otok. Pásový opar se zase specificky projevuje bolestivými puchýři a může vyvolat bolest v podpaží. Léčba zahrnuje lokální nebo systémové antimykotické léky a protizánětlivé krémy.

Některé dermatologické problémy, jako je kontaktní dermatitida, mohou být způsobeny alergickou reakcí na určité produkty nebo přímým kontaktem kůže s dráždivými látkami. Vyvolat jí může těsné oblečení či nešetrné holení, nevhodné prací prášky, deodorant aj.

Rakovina prsu a jiné nádory

Rakovina prsu může způsobovat bolest v podpaží, obzvláště pokud již nádor postoupil do oblasti podpažních uzlin. Nádory v této oblasti, ať už zhoubné nebo nezhoubné, mohou tlačit na nervy nebo cévy a vyvolávat tak bolest. Včasná diagnostika a léčba jsou klíčové pro úspěšné zvládnutí těchto stavů.

 

Neurologické stavy a úzkost

Neurologické problémy, například skříp­nutí nervů, mohou rovněž způsobovat bolest v podpaží, zdánlivě bez zjevné příčiny. Tato bolest může být doprovázena brněním, necitlivostí nebo slabostí. Léčba zahrnuje fyzikální terapii a protizánětlivé léky. Útlak nervů může být způsoben při úrazu. 

Úzkost je dalším stavem, který může mít fyzické příznaky, včetně bolesti na hrudi a v podpaží. Správné rozpoznání a léčba úzkosti jsou důležité pro zmírnění těchto symptomů.

Závěr

Bolest v podpaží mívá mnoho příčin, od relativně neškodných, jako jsou záněty nebo svalové přetížení, až po vážnější stavy, jako je rakovina prsu nebo srdeční onemocnění. Důležité je věnovat pozornost jakýmkoli doprovodným příznakům a neváhat s vyhledáním lékařské pomoci, pokud bolest přetrvává nebo je doprovázena jinými znepokojivými symptomy. Včasná diagnóza a správná léčba jsou klíčové pro účinné zvládnutí a předcházení možným komplikacím spojeným s bolestí v podpaží.

 

Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.

 

Zdroje

https://ufheal­th.org/conditi­ons-and-treatments/armpit-lump

https://www.bre­astcancer.org/tre­atment-side-effects/armpit-discomfort

https://neura­genex.com/sym­ptom/muscle-spasms-in-the-armpit/

https://www.nzip­.cz/clanek/959-angina-pectoris-priciny-a-priznaky

Autor článku

Bc. Marie Siatka

Vystudovala jsem obor Ochrany veřejného zdraví na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Témata zdraví a prevence jsou mi velmi blízká. V současnosti pracuji ve zdravotním ústavu na oddělení mikrobiologie vod, potravin a předmětů běžného užívání. S manželem máme masérský salón, kde se věnujeme nejen uvolňování svalů, ale i komplexní regeneraci těla a mysli. Ve svém volném čase ráda cestuji, chodím po horách nebo se věnuji józe.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.