Zpět do poradny
Dotaz z 5. 5. 2024

Dobrý den chci se zeptat asi už měsíc mám bolesti žaludku.Kořeněné jídlo nejím smažené jednou za sto let.Bolestli mám při každém jídle i když se napiji čeho občas se to dá vydržet někdo je to hrozná bolest.
Děkuji za radu

Na dotaz odpovídá:

PharmDr. Pavel Horký, Ph.D.

Dobrý den,

bolest žaludku může mít mnoho příčin. Od banální, kdy se jedná o dietní chybu a do pár dní se zklidní a odezní, anebo jde o vážnější přetrvávající zdravotní problém typu zánětu žaludku anebo žaludečních vředů a dalších onemocnění.

Přejídání se a nezdravá strava vede k těmto obtížím velmi často, ale většinou se jedná o krátkodobý problém, který člověk vyřeší sám a to úpravou stravy a dietou.

K tomuto stavu dochází také po léčbě antibiotiky, kdy je narušena mikroflóra a žaludek bolí. Tady je nutné nasadit probiotika alespoň na týden.

Někdy je bolest až svíravý pocit způsoben dlouhodobým stresem a vzniká tzv. žaludeční neuróza a tento problém patří již do rukou odborníků. Stejně tak jako
bolesti spojené s požitím jídla. Problémy nalačno anebo hned po pozření jídla v danou chvíli, mohou značit zdravotní problém typu těžké dyspepsie, zánětu žaludku anebo žaludeční vředy.

Tyto problémy se nesmí podceňovat a je třeba je řešit včas. Mohou se zhoršovat a způsobovat velmi vážné zdravotní komplikace.

Pokud problém přetrvává již měsíc a bolest je chvílemi velmi silná, je na místě navštívit lékaře. Už jen proto, že je to bolestivé a nepříjemné, neměl by člověk v tomto stavu setrvávat dlouho.

Ulevit vám mohou následující přípravky dostupné v lékárně, ale vyšetření neodkládejte. Je možné použít bylinné Iberogast. Z probiotik pak např. Linex. Pokud jsou potíže způsobeny překyselením žaludku, pak pomůže Omeprazol.

S pozdravem,
Pavel Horký

Užitečné?

Doporučené produkty

Doporučené kategorie

Články

Všechny články

Nejhledanější témata

LékyNemoci a příznakyZdraví a prevenceBolestŽenské zdravíKůžeVýživaBylinkyZažíváníDermokosmetikaDuševní zdravíDětiImunitaKloubyAntikoncepceVitamíny a minerályAlergieVztahy a sexNervový systémTěhotenstvíPéče o těloOči a ušiChřipka a nachlazeníMočové cestyÚsta a zubyHomeopatieŽíly a cévyPéče o pleťErekceMužské zdravíSpánekKojeníCholesterol a krevní tlakDiabetesRegeneraceHubnutíReceptyMateřství a rodinaVlasy a nehtyCestování a výletyMazlíčciDýchací soustavaSportKrásaDětská výživaKoronavirusLékové interakceZácpaKosmetika pro mužeDomácnostPrvní pomocKašelInfekce

Podobné dotazy

Nejnovější dotazy

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.

Všechny dotazy