Bradykardie: pomalý srdeční rytmus

pilulka

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová říká:

„Pokud bradykardii doprovází další nepříjemné potíže nebo je na vině závažnější zdravotní problém, je samozřejmě nutné situaci urychleně řešit. Jaká je u bradykardie léčba, ovšem vždy závisí na tom, co tento stav u pacienta vyvolalo. V akutním případě se například intravenózně podávají léky zrychlující srdeční činnost, jako je Adrenalin nebo Atropin, ale jejich efekt je pouze krátkodobý.“

Definice bradykardie

Bradykardie je lékařský termín používaný k označení abnormálně pomalé srdeční frekvence, konkrétně méně než 60 úderů za minutu. Zatímco normální srdeční frekvence se pohybuje mezi 60 až 100 údery za minutu, bradykardie je stav, kdy srdce bije mnohem pomaleji. Pro některé lidi může být bradykardie normálním stavem, například u sportovců, ale v jiných případech může signalizovat problém se srdeční stimulací.

 

Příčiny bradykardie

  • Vrozené srdeční vady: Některé osoby se mohou již narodit s abnormálnostmi v srdečním systému, což může vést k bradykardii.
  • Stárnutí: S věkem může dojít k poškození srdečního systému, včetně sinoatriálního uzlu, který reguluje srdeční frekvenci.
  • Infekční onemocnění: Nemoci jako lymeská borelióza mohou postihnout srdce a způsobit bradykardii.
  • Léky: Některé léky, zejména beta-blokátory a digoxin, mohou zpomalit srdeční frekvenci.
  • Elektrolytová nerovnováha: Nerovnováha minerálů v krvi, například draslíku, může ovlivnit srdeční frekvenci.

 

Příznaky

Bradykardie může být u některých lidí asymptomatická, což znamená, že neprojevuje žádné viditelné příznaky. U jiných může způsobit řadu symptomů v důsledku sníženého průtoku krve do mozku a ostatních částí těla. K běžným příznakům patří: závratě, únava, slabost, ztráta vědomí nebo zmatenost. Dále může dojít k bolestem na hrudi, dušnosti nebo k nepravidelným srdečním rytmům. V některých případech může být bradykardie tak vážná, že může způsobit srdeční zástavu.

 

Diagnostika

Stanovení diagnózy bradykardie obvykle vyžaduje komplexní lékařské vyšetření. Prvním krokem je fyzikální vyšetření a zhodnocení symptomů pacienta. Lékař může také pokládat otázky o lékařské historii pacienta, včetně užívání léků, které by mohly způsobovat bradykardii. Následně může lékař využít některé z následujících me­tod:

 

  • EKG (elektrokardi­ogram): Nejběžnější diagnostický nástroj pro bradykardii. Měří elektrickou aktivitu srdce a může identifikovat abnormality v srdečním rytmu.
  • Holterův monitor: Jde o přenosné zařízení, které pacient nosí zpravidla 24 hodin a zaznamenává srdeční rytmus po celou tuto dobu.
  • Zátěžový test: Během tohoto testu je pacientovi monitorován srdeční rytmus, zatímco je podroben fyzické námaze, obvykle na běhacím páse.
  • Elektrofyziolo­gický test: Pomocí tohoto testu lékař vede dráty s elektrodami skrze cévy do srdce, aby přímo měřil elektrickou aktivitu.

 

Léčba bradykardie

Léčba bradykardie závisí na její příčině, závažnosti symptomů a celkovém zdravotním stavu pacienta. U některých lidí, kteří nemají žádné symptomy, může lékař rozhodnout, že léčba není nutná. Pokud je bradykardie způsobena léky na nějaký jiný zdravotní problém, může být potřeba změnit dávkování nebo předepsat jiný lék.

 

V některých případech se využívá kardiostimulá­tor. Jedná se o malé zařízení implantované pod kůží, které monitoruje srdeční rytmus a při potřebě stimuluje srdce, aby udržovalo správnou frekvenci.

 

Lékař také může předepsat léky k regulaci srdečního rytmu nebo ke zvýšení srdeční frekvence. Přínosná je i změna životosprávy. U­držování zdravého životního stylu, včetně vyvážené stravy, pravidelného cvičení a vyhýbání se kouření, může pomoci prevenci bradykardie.

 

Komplikace bradykardie

Pokud bradykardie není léčena nebo je závažná, může vést k různým komplikacím. Ty mohou zahrnovat chronickou únavu, slabost, závratě nebo mdloby. V extrémních případech může dojít k srdečnímu selhání, kde srdce není schopno pumpovat dostatečný objem krve potřebný pro tělo. Velmi závažnou komplikací je srdeční zástava, což je stav, kdy srdce zcela zastaví činnost a o přežití rozhodují vteřiny. Proto je důležité je konzultovat se s lékařem a řídit se jeho doporučeními k léčbě.

 

Prevence

Prevence bradykardie zahrnuje několik klíčových doporučení a kroků. Především je důležité udržovat zdravý životní styl, což zahrnuje pravidelné cvičení, vyváženou stravu a omezení konzumace alkoholu a kouření. Rovněž je důležité chodit pravidel­ně na lékařské vyšetření, zejména pokud máte v anamnéze nějaké srdeční onemocnění nebo jiné rizikové faktory. Pokud užíváte léky, které mohou ovlivnit srdeční rytmus, měli byste pečlivě sledovat případné vedlejší účinky a poradit se s lékařem o možných alternativách.

 

Často kladené dotazy

Je bradykardie nebezpečná? 

Bradykardie může být nebezpečná, pokud vede k nedostatečnému zásobení těla krví. V některých případech však nemusí způsobovat žádné problémy.

 

Jaké jsou příznaky bradykardie? 

Příznaky mohou zahrnovat závratě, mdloby, únava, slabost nebo krátký dech.

 

Může cvičení způsobit bradykardii? 

U vysoce trénovaných sportovců může být mírná bradykardie normální a nezpůsobuje problémy. Vždy byste se však měli poradit s lékařem.

 

Je možné bradykardii léčit? 

Ano, léčba závisí na příčině a závažnosti stavu. Mohou to být léky, kardiostimulátor nebo změna životosprávy.

 

Závěr

Bradykardie, ačkoli může znít znepokojivě, je stavem, který je často léčitelný a může být spravován vhodnou lékařskou péčí. Důležité je být dobře informován, udržovat se v dobré fyzické kondici a pravidelně konzultovat svůj zdravotní stav s lékařem. Pokud máte podezření na bradykardii nebo jste v rizikové skupině, neváhejte vyhledat lékařskou pomoc.

 

Tento článek je pouze informační a neslouží jako náhrada konzultace s lékařem.

Zdroje

https://www.he­alth.harvard.e­du/a_to_z/bra­dycardia-a-to-z

https://www.bhf­.org.uk/infor­mationsupport/how-a-healthy-heart-works/your-heart-rate

https://www.he­althdirect.gov­.au/bradycardi­a#:~:text=Resou­rces%20and%20sup­port-,What%20is%20­bradycardia%3F,nor­mal%20when%20y­ou're%20sleepin­g.

https://www.he­art.org/en/he­alth-topics/arrhyt­hmia/about-arrhythmia/bra­dycardia–slow-heart-rate

https://www.ma­yoclinic.org/di­seases-conditions/bra­dycardia/symptoms-causes/syc-20355474

https://www.web­md.com/heart-disease/atrial-fibrillation/bra­dycardia

https://www.hop­kinsmedicine.or­g/health/condi­tions-and-diseases/brady­cardia

https://www.he­althline.com/he­alth/slow-heart-rate

https://my.cle­velandclinic.or­g/health/dise­ases/17841-bradycardia

https://www.me­dicalnewstoda­y.com/articles/324264

Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová

Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od 90. let se nepřetržitě věnuji praktickému lékárenství, přičemž se také zajímám o novinky ve světě farmacie. Důkladně zjišťuji složení produktů, které jsou dostupné v zahraničí a u nás zatím ne. Volný čas především trávím s rodinou, se kterou velmi ráda chodím do přírody a po horách. Aktivně se také věnuji focení, volejbalu a posilovně.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.