Bulka na hlavě

Bulky na hlavě jsou relativně běžným jevem, který může být způsoben širokou škálou faktorů. Tyto bulky bývají většinou neškodné, nějakou tu „bouli“ už ostatně zažil patrně každý z nás. Avšak v některých případech mohou bulky na hlavě či ve vlasech signalizovat vážnější zdravotní problémy. Je důležité porozumět možným příčinám a zejména pak tomu, kdy už je třeba vyhledat lékařskou pomoc.

 

Obsah

  1. Co je bulka na hlavě
  2. Možné příčiny
  3. Symptomy, kterých si všimnout
  4. Diagnostika a vyšetření
  5. Standardní metody léčby
  6. Prevence a opatrnost
  7. Závěr
  8. Zdroje
pilulka

Co je bulka na hlavě

Bulka na hlavě se může objevit v důsledku různých příčin. Pokud se boule objeví po nárazu nebo třeba pádu, pak je příčina jasná. Pokud se však taková bulka objeví zdánlivě bez příčiny, může poukazovat na závažnější zdravotní stavy. Na ty se podrobněji podíváme v následující kapitole.

 

Tyto bulky mohou být měkké nebo tvrdé, bolestivé nebo bezbolestné, a mohou se vyskytnout u dětí i dospělých. Rovněž se mohou vyskytnout na odlišných částech hlavy, ať už je to vzadu na týle, nahoře na temeni nebo dokonce i vepředu na čele. Některé bulky jsou dočasné a zmizí samy, zatímco jiné mohou vyžadovat lékařskou péči.

 

Možné příčiny

  • Úrazy: Nejčastější příčinou bulky na hlavě jsou úrazy, jako jsou pády nebo nárazy, které vedou k většinou neškodnému nahromadění krve nebo tekutiny pod pokožkou hlavy.
  • Cystické útvary: Cysty mohou být příčinou bulky na hlavě, zvláště pokud jsou benigní a pomalu rostoucí.
  • Lipomy: Tyto benigní (nezhoubné) tukové nádory jsou měkké na dotek a obvykle bezbolestné.
  • Osteomy: Tvrdé a nehybné bulky mohou být způsobeny těmito benigními kostními nádory.
  • Kožní infekce: Infekce, jako jsou folikulitida nebo abscesy, mohou způsobit bolestivé bulky na hlavě.
  • Zánětlivé onemocnění: Stavy jako lupénka nebo seboroická dermatitida mohou způsobit vyrážku a bulky na hlavě.

Zhoubné nádory

Ačkoli je to spíše vzácnější příčina, některé bulky mohou být rakovinného původu, což vyžaduje okamžitou lékařskou péči.

Symptomy, kterých si všimnout

Identifikace symptomů, které doprovázejí bulku na hlavě, je klíčová pro určení její závažnosti a potřeby lékařského zásahu. Bulka na hlavě, která je bolestivá, rychle roste, je tvrdá nebo má nepravidelné okraje, může signalizovat vážnější problém. To platí i v případě, že je boule doprovázena dalšími příznaky, jako jsou:

 

  • změny v zraku
  • bolesti hlavy
  • záchvaty
  • změny v chování
  • trvalé krvácení, výtok hnisu nebo přetrvávající zarudnutí a otok v okolí bulky

 

U dětí může být důvodem k obavám bulka, která se objeví bez zjevného úrazu, zejména pokud je přítomná horečka nebo se objeví jiné známky nemoci. V těchto případech je důležité, aby rodiče pečlivě sledovali stav dítěte a navštívili lékaře, aby vyloučili vážnější onemocnění.

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová říká:

„Když se dítě uhodilo do hlavičky, můžete udělat několik věcí pro posouzení závažnosti poranění. Nechte dítě alespoň dvě hodiny odpočívat a bedlivě jej během této doby sledujte. Po dobu pozorování mu podávejte pouze čiré tekutiny a žádné léky proti bolesti. Pokud skutečně potřebuje ulevit od bolesti, pak musí být prohlédnuto lékařem. Pokud se na pokožce hlavy nebo na čele objeví boule, přiložte na 20 minut sáček s ledem nebo se sypkou mraženou zeleninou, či rozdrcený led zavázaný v žínce. 

 

Během první noci po zranění zkontrolujte vaše dítě dvakrát, nebo přibližně každé tři až čtyři hodiny. Poté, co jej probudíte, se ujistěte, zda nemá závratě, není zmatené nebo nemluví nesouvisle. Zkontrolujte, jestli jsou zornice jeho očí stejně velké.“

Diagnostika a vyšetření

Diagnostika bulky na hlavě začíná pečlivým fyzikálním vyšetřením lékařem. Lékař může požadovat detailní anamnézu pacienta, včetně informací o nedávných úrazech, změnách ve zdravotním stavu nebo rodinné anamnéze. Kromě fyzikálního vyšetření může lékař doporučit další diagnostické testy, jako jsou rentgenové snímky, ultrazvuk nebo v případě podezření na maligní nádor biopsii. V některých případech může být potřebná magnetická rezonance (MRI) nebo počítačová tomografie (CT), aby se získal detailnější pohled na strukturu bulky a okolních tkání.

 

Standardní metody léčby

Léčba bulky na hlavě závisí na její příčině a závažnosti. Nezhoubné bulky, jako jsou lipomy nebo cysty, mohou být odstraněny chirurgicky, pokud způsobují nepohodlí nebo estetické problémy. Abscesy zase vyžadují drenáž a léčbu antibiotiky k eliminaci infekce. V případě zranění a otoků může lékař doporučit chladné obklady a klid. Maligní bulky vyžadují komplexnější přístup, včetně chirurgie, radioterapie nebo chemoterapie, v závislosti na typu a stadiu nádoru.

Sledování

Je důležité sledovat jakoukoliv bulku na hlavě, i když byla již léčena nebo chirurgicky odstraněna, aby se předešlo recidivám. Totéž platí o kontrole změn velikosti nebo charakteru dosud neodstraněných nezhoubných bulek. Preventivní opatření a pravidelná lékařská kontrola jsou rovněž klíčové pro udržení dobrého zdraví a včasné odhalení případných problémů.

Prevence a opatrnost

Prevence je důležitá část péče o zdraví hlavy hlavy. Opatření jako nošení ochranné přilby při jízdě na kole nebo motocyklu, opatrnost při sportovních a rekreačních aktivitách a bezpečnostní opatření v domácnosti mohou významně snížit riziko úrazů vedoucích ke vzniku boulí a bulek na hlavě. Důležitou roli hraje také udržování zdravého životního stylu, včetně vyvážené výživy a pravidelného cvičení, které podporují celkové zdraví a snižují riziko určitých zdravotních problémů.

 

Pro ty, kteří mají predispozici k vývoji cyst nebo lipomů, je důležité pravidelné sledování a případné konzultace s lékařem. I když tyto stavy nejsou většinou závažné, mohou vyžadovat lékařský dohled, zejména pokud dojde k rychlé změně velikosti nebo textury.

 

Závěr

Bulka na hlavě může být způsobena řadou různých faktorů a nemusí být vždy důvodem k obavám. Avšak vzhledem k možným závažným příčinám je důležité být si vědom příznaků a v případě potřeby vyhledat lékařskou pomoc. Pravidelné kontroly a preventivní opatření mohou pomoci minimalizovat rizika a udržet zdraví hlavy.

 

Tento článek je určen pouze pro vzdělávací účely a nenahrazuje odbornou lékařskou radu. Pro konkrétní doporučení se vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem.

 

Zdroje

https://plush­care.com/blog/bump-on-head-causes/

https://www.he­althline.com/he­alth/bump-on-back-of-head

https://www.mof­fitt.org/taking-care-of-your-health/taking-care-of-your-health-story-archive/can-a-lump-on-your-head-be-cancer/

https://www.me­dicalnewstoda­y.com/articles/325138

https://kheal­th.com/learn/he­adache/bump-on-head/

https://www.bu­oyhealth.com/le­arn/hard-scalp-bump

https://www.ma­yoclinic.org/di­seases-conditions/in­tracranial-hematoma/expert-answers/head-injury/faq-20058442

https://lifem­d.com/learn/why-does-the-lump-on-my-head-hurt-when-i-press-it

Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová

Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od 90. let se nepřetržitě věnuji praktickému lékárenství, přičemž se také zajímám o novinky ve světě farmacie. Důkladně zjišťuji složení produktů, které jsou dostupné v zahraničí a u nás zatím ne. Volný čas především trávím s rodinou, se kterou velmi ráda chodím do přírody a po horách. Aktivně se také věnuji focení, volejbalu a posilovně.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.