Zpět do poradny
Dotaz z 6. 5. 2024

Dobrý den mám 26 let jsem po černým kašli. Trvalo to pár dní a trochu se to zlepšoválo nebolelo mě v krku. Moje mamka to taky měla objednávala se k doktorce a jak tam došla tak ji netestovala a dala ji jen léky na alergii s tím že černý kašel nemá. Bohužel obě kašleme a já asi nejvíc, potim se a měla jsem horečku. Nevím zda jít znovu k doktorce. Děkuji za odpověď.

Na dotaz odpovídá:

PharmDr. Pavel Horký, Ph.D.

Dobrý den,

černý kašel je bakteriální infekce projevující se úporným kašlem, pro který je nejvýstižnější charakteristika "kokrhavý kašel". Příznaky se nemusí projevit hned, u někoho dokonce až po třech týdnech od nákazy. A zpočátku vypadají jako běžné nachlazení postihující dýchací cesty.

Poté se ale velmi rychle stupňuje intenzita kašle a dochází až k záchvatovitému kašli s možností dušnosti a promodrání v obličeji. Takovýto kašel nereaguje na běžně dostupné léky. Je to vysoce infekční onemocnění, které vyžaduje léčbu antibiotiky. Pokud se antibiotika nasadí včas, významné se redukuje doba trvání nemoci.

Diagnostika spočívá na základě posouzení lékaře dle příznaků pacienta, laboratorních vyšetřeních, stěru z hrdla, krevních testů a někdy se provádí i rentgen plic.
U nedostatečné léčby může dusivý záchvatovitý kašel trvat i přes 3 měsíce a celkově je rekonvalescence velice dlouhá.

Pokud nepociťujete výrazné zlepšení po léčbě antibiotiky, máte opakovaně horečku pak je na místě opět navštívit lékaře. Může se jednat o nedostatečnou léčbu černého kašle, anebo kvůli velmi oslabené imunitě tímto onemocněním, mohlo dojít k nasednutí další infekce. V každém případě je nutné vyšetření.

Vaše maminka by mohla lékaře požádat o krevní test z důvodu podezření na černý kašel, kvůli výskytu v rodině a nelepšícímu se stavu.

Níže ještě uvádím několik přípravků na posílení imunitního systému:

Celaskon Imunita Plus
Vitamín D Naturevia
Delta Colostrum Natural

Děkuji za dotaz,
Pavel Horký

Užitečné?

Doporučené produkty

Podobné dotazy

Nejnovější dotazy

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.

Všechny dotazy