Chlamydie: Skrytý nepřítel v našem těle

Chlamydie patří mezi nejběžnější pohlavně přenosné nemoci na světě, a přesto je mnoho lidí, kteří o ní nikdy neslyšeli nebo ji podceňují. Tato bakteriální infekce může způsobit řadu komplikací a vážných zdravotních problémů, pokud není včas rozpoznána a léčena. V následujícím článku se dozvíte vše, co potřebujete vědět o chlamydiích, od příznaků a diagnostiky po léčbu a prevenci.

 

Obsah článku:

 

Co jsou chlamydie?

Chlamydie jsou běžnou pohlavně přenosnou nemocí (STD), která může způsobit infekci u mužů i žen. U žen může způsobit trvalé poškození reprodukčního systému, což může ztížit nebo znemožnit otěhotnění v budoucnu. Chlamydie může také způsobit potenciálně smrtelné mimoděložní těhotenství.

 

Jak se chlamydie šíří?

Chlamydie se šíří pohlavním stykem s nakaženou osobou. Může se jednat o vaginální, anální nebo orální sex. Je důležité si uvědomit, že chlamydie může být přenášena i bez ejakulace. Těhotné ženy s chlamydiemi mohou infekci předat svému dítěti během porodu.

 

Rizikové faktory a prevence

Sexuálně aktivní lidé mohou dostat chlamydie prostřednictvím nechráněného pohlavního styku s nakaženým partnerem. Mladí lidé jsou na vyšším riziku kvůli chování a biologickým faktorům běžným mezi mladými lidmi. Gayové a bisexuálové jsou také v riziku, protože chlamydie se může šířit orálním a análním sexem.

  • Prevence: Abstinence nebo používání kondomů při každém pohlavním styku.
  • Pravidelné testování na pohlavní choroby.
  • Monogamní vztah s testovaným partnerem.

 

Chlamydie a těhotenství

Pokud jste těhotná a máte chlamydie, můžete infekci předat svému dítěti během porodu. To může způsobit oční infekci nebo zápal plic u vašeho dítěte. Chlamydie může také zvýšit pravděpodobnost předčasného porodu.

 

Symptomy chlamydií

Chlamydie často nemají žádné příznaky, ale mohou způsobit vážné zdravotní problémy i bez příznaků. Pokud se objeví příznaky, mohou se projevit několik týdnů po pohlavním styku s nakaženým partnerem. U žen může dojít k neobvyklému vaginálnímu výtoku a pálení při močení. U mužů může dojít k výtoku z penisu, pálení při močení a bolesti nebo otoku jednoho nebo obou varlat.

 

Diagnostika chlamydií

Diagnostika chlamydií je založena na laboratorních testech. Tyto testy zahrnují odběr vzorků z postižených oblastí, jako jsou děloha, močová trubice nebo konečník. U žen může být vzorek odebrán z dělohy během gynekologické prohlídky. U mužů se obvykle testuje vzorek moči.

Pokud máte pozitivní test na chlamydie, měli byste informovat svého sexuálního partnera, aby se také mohl nechat otestovat a léčit. Je důležité vyvarovat se pohlavního styku, dokud oba partneři nedokončí léčbu a nejsou znovu otestováni.

 

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová říká:

„Chlamydie jsou jednou z nejběžnějších pohlavně přenosných nemocí a mohou mít vážné zdravotní důsledky, pokud nejsou léčeny. Je důležité pravidelně se testovat, používat ochranu během pohlavního styku a být informován o rizicích a prevenci. Pokud máte příznaky nebo máte otázky o chlamydiích, obraťte se na svého lékaře nebo jiného zdravotního odborníka."

Léčba chlamydií

Chlamydie jsou léčeny antibiotiky. Běžně předepsaná antibiotika zahrnují azithromycin a doxycyklin. Je důležité užívat všechny předepsané léky, i když příznaky zmizí dříve, než léčba skončí. Abstinenční od sexuální aktivity během léčby je také důležitá, aby se zabránilo šíření infekce partnerovi.

 

Důsledky neléčených chlamydií

Pokud nejsou léčeny, chlamydie mohou způsobit trvalé poškození reprodukčního systému. U žen může vést k zánětlivému onemocnění pánve (PID), což je vážná komplikace chlamydií, která může způsobit bolest v podbřišku, horečku a neobvyklý vaginální výtok. PID může také způsobit zablokování nebo poškození vejcovodů, což může vést k neplodnosti, mimoděložnímu těhotenství nebo chronické pánevní bolesti.

U mužů mohou chlamydie způsobit infekci v močové trubici, což může vést k bolesti a výtoku z penisu. Pokud infekce postoupí do varlat, může způsobit bolest, otok a horečku.

 

Prevence chlamydií

Nejlepší způsob, jak se vyvarovat chlamydií a jiných pohlavně přenosných nemocí, je abstinence od pohlavního styku nebo být v monogamním vztahu s partnerem, který byl testován a je známo, že je neinfikovaný. Další klíčové kroky k prevenci zahrnují:

  • Používání latexových kondomů správným způsobem od začátku do konce každého pohlavního styku.
  • Pravidelné testování na chlamydie, zejména pokud máte nového sexuálního partnera nebo více partnerů.
  • Informujte svého sexuálního partnera, pokud máte chlamydie, aby se mohl nechat otestovat a léčit.
  • Vyvarujte se alkoholu a drog, protože mohou zvyšovat riziko nechráněného sexu a jiných rizikových chování.

 

Mýty a fakta o chlamydiích

Existuje mnoho mýtů o chlamydiích, které mohou způsobit zmatek a špatné informace. Některé běžné mýty zahrnují myšlenku, že chlamydie můžete dostat z toaletního sedátka nebo že pouze promiskuitní lidé dostanou chlamydie. Ve skutečnosti jsou chlamydie pohlavně přenosnou infekcí a nemohou být přenášeny kontaktem s toaletním sedátkem. Každý, kdo je sexuálně aktivní, se může chladymiemi nakazit.

 

Zdroje

https://www.cpzp­.cz/clanek/5233–0-Chlamydie.html

https://www.ma­yoclinic.org/di­seases-conditions/chla­mydia/symptoms-causes/syc-20355349

 

Článek je pouze informativní. Nenahrazuje lékařskou konzultaci ani vyšetření.

Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová

Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od 90. let se nepřetržitě věnuji praktickému lékárenství, přičemž se také zajímám o novinky ve světě farmacie. Důkladně zjišťuji složení produktů, které jsou dostupné v zahraničí a u nás zatím ne. Volný čas především trávím s rodinou, se kterou velmi ráda chodím do přírody a po horách. Aktivně se také věnuji focení, volejbalu a posilovně.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.