Zpět do poradny
Dotaz z 6. 4. 2024

Dobrý den, trápí mě svědění konečníku spojená s občasnou krvi na toaletním papíru. Mám sedave zaměstnání a svědění často přichází právě v moment, kdy sedím. Problém není nijak vážný, ale už trvá asi měsíc.
Doporucil/a byste mi prosím nějakou léčbu?
Dekuji

Na dotaz odpovídá:

PharmDr. Pavel Horký, Ph.D.

Dobrý den,

pravděpodobně se jedná o hemoroidy. Hemoroidy jsou poměrně častým problémem, zejm. u lidí se sedavým zaměstnáním, nedostatkem fyzické aktivity (někdy naopak přemírou silové fyzické aktivity), jsou časté u vysokého krevního tlaku, nedostatečné hygieny.

Léčba hemoroidů záleží na stupni postižení. Základem léčby jsou dietetická a režimová opatření a užívání léků. Základním opatřením je navození správného defekačního režimu včetně odstranění zácpy, pokud je přítomna.

K tomu někdy postačí pouze zmíněná režimová a dietetická opatření s stravy s obsahem vlákniny. Vynechány by měly být některé potraviny, např. kávy a silný
čaje. Rovněž je nutné zvýšení příjmu tekutin. Přechodně lze užít i laxativa, např. Lactulosa. Lactulosa změkčuje stolici, která následně nezhoršuje hemoroidy. Dospělí zpočátku 1-3 polévkové lžíce (15-45ml) denně, dlouhodobě 2-5 kávových lžiček (10-25ml) denně. Pro zvýšení hygieny lze použít Vlhčené ubrousky, které jsou určeny na intimní hygienu v anální oblasti, zejména v okolí hemoroidů.

Pokud úprava stravy a životního stylu nestačí, je třeba užívat léky. Hlavními cíli léčby hemoroidů jsou zástava krvácení a zabránění svědění a bolesti. Čípky, případně masti, mají protisvědivý, analgetický, protizánětlivý a desinfekční účinek.
Z těchto přípravků lze doporučit např. Mastu, mast proti hemoroidům, Preparation H mast nebo Procto Glyvenol. U akutního onemocnění se přípravky aplikují 2× denně (ráno a večer), dokud se příznaky onemocnění nezlepší, pak se pokračuje v léčbě pouze 1× denně. Pokud nedojde ke zlepšení, bude třeba konzultace s lékařem.

S pozdravem,
Pavel Horký

Užitečné?

Články

Všechny články

Nejhledanější témata

LékyNemoci a příznakyZdraví a prevenceBolestŽenské zdravíKůžeVýživaBylinkyZažíváníDermokosmetikaDuševní zdravíDětiImunitaKloubyAntikoncepceVitamíny a minerályAlergieVztahy a sexNervový systémTěhotenstvíPéče o těloOči a ušiChřipka a nachlazeníMočové cestyÚsta a zubyHomeopatieŽíly a cévyPéče o pleťErekceMužské zdravíSpánekKojeníCholesterol a krevní tlakDiabetesRegeneraceHubnutíReceptyMateřství a rodinaVlasy a nehtyCestování a výletyMazlíčciDýchací soustavaSportKrásaDětská výživaKoronavirusLékové interakceZácpaKosmetika pro mužeDomácnostPrvní pomocKašelInfekce

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.

Všechny dotazy