Downův syndrom: komplexní přehled

Downův syndrom je genetická porucha, která je způsobena jedním chromozomem navíc. Je to jedna z neznámějších a také nejčastějších chromozomální abnormalit u novorozenců a je spojena s fyzickými i intelektuálními změnami. Downův syndrom není nemoc, kterou by bylo možné „vyléčit“. Avšak osoby s tímto syndromem mohou dosáhnout vysoké kvality života díky vhodnému přístupu, terapii a vzdělávání.

 

Obsah

  1. Druhy Downova syndromu
  2. Příčiny Downova syndromu
  3. Diagnostika Downova syndromu
  4. Fyzické a duševní rysy osob s Downovým syndromem
  5. Léčba a terapie
  6. Každodenní život s Downovým syndromem
  7. Mýty a fakta
  8. Budoucí výzkum a naděje
  9. Závěr

 

 

Druhy Downova syndromu

trizomie

Trizomie 21

Nejčastější forma Downova syndromu, kdy je v každé buňce třetí kopie chromozomu 21. Tvoří asi 95 % případů Downova syndromu.

translokace

Translokace

Tento typ má asi 3–4 % osob s Downovým syndromem. V tomto případě je část chromozomu 21 připojena (translokována) k jinému chromozomu.

mozaicismus

Mozaicismus

Méně častá forma Downova syndromu, kdy některé buňky mají trizomii 21, zatímco jiné mají normální chromozomy. Příznaky mohou být méně výrazné.

 

Příčiny Downova syndromu

Přesné příčiny výskytu dodatečné kopie 21. chromozomu, která způsobuje Downův syndrom, nejsou plně pochopeny. Je však známo, že dodatečný chromozom je důsledkem náhodné události během formování reprodukčních buněk v těle rodičů. Faktory zvyšující riziko početí dítěte s Downovým syndromem jsou následujicí:

  • Věk matky: Ženy, které otěhotní po 35. roce života, mají vyšší riziko mít dítě s tímto syndromem. Avšak je důležité si uvědomit, že toto rozhodně není pravidlem a že Downův syndrom může postihnout i dítě v jakémkoli věku matky. Jen riziko pravděpodobnosti roste s věkem matky.
  • Genetika: Pokud má rodina již dítě s Downovým syndromem, zvyšuje se taktéž pravděpodobnost, že i další dítě bude mít tento syndrom, zejména v případech translokačního Downova syndromu. Genetika zde ale nefunguje zcela klasickým dědičným principem a nikdo z rodičů ale „nepřebírá vinu“ za Downův syndrom – stále platí, že se jedná o náhodný genetický jev.

 

Diagnostika Downova syndromu

Existuje několik metod, které mohou během těhotenství odhalit Downův syndrom u plodu. Tyto testy se dělí na screeningové a diagnostické testy. Screeningové testy odhadují riziko, že dítě bude mít Downův syndrom. Zahrnují kombinovaný test v prvním trimestru a quad screen v druhém trimestru. Tyto testy poskytnou statistický odhad rizika, ale nemohou s jistotou říci, zda dítě má Downův syndrom. Diag­nostické testy naopak mohou s jistotou říci, zda má dítě Downův syndrom. Zahrnují získání DNA vzorků z plodu přes krev matky a analýzu chromozomů.

 

Fyzické a duševní rysy osob s Downovým syndromem

Osoby s Downovým syndromem mají charakteristické fyzické rysy, i když není pravidlem, že by všichni měli všechny rysy.

  • Slabě vyvinutý nosní můstek
  • Zvětšený jazyk
  • Kulatý obličej a mandlové oči nakloněné směrem vzhůru
  • Jedna příčná rýha na dlaních
  • Krátké prsty
  • Nízký svalový tonus
  • Malá postava

Spolu s fyzickými změnami se mohou objevit specifické problémy nebo se zvýšit náchylnost k jejich rozvoji. Mezi nejčastější možné potíže patří: obezita, spánková apnoe, srdeční vady, leukémie, poruchy imunity, problémy s páteří a vychýlení obratlů. Co se týče duševního vývoje, osoby s Downovým syndromem mají různé míry intelektuálního postižení, od mírného po těžké.

Jedinečnost lidí s Downovým syndromem

Je důležité si uvědomit, že každý s Downovým syndromem je jedinečný a má vlastní schopnosti, dovednosti, touhy a potřeby a nelze jedno pravidlo nebo jeden přístup aplikovat na všechny osoby s tímto postižením.

Léčba a terapie

Zatímco Downův syndrom sám o sobě není stav, který by bylo možné „vyléčit“, existují terapie a léčebné metody, které pomohou osobám s tímto syndromem dosáhnout svého maximálního potenciálu.

  • Fyzioterapie: Pomáhá zlepšit fyzický vývoj a zvyšuje svalovou sílu.
  • Logopedie: Pomáhá zlepšit jazykové dovednosti a komunikaci.
  • Hipoterapie: Te­rapie na koňském hřbetě využívaná už u malých dětí.

 

Kromě terapií je také důležité poskytnout vzdělávání, které je přizpůsobeno individuálním potřebám. S rostoucím porozuměním a podporou společnosti mnoho osob s Downovým syndromem dnes dosahuje akademických úspěchů, získává práci a žije naplňující život.

Každodenní život s Downovým syndromem

vzdelavani

Vzdělávání: Většina dětí s Downovým syndromem dnes navštěvuje běžné školy a mnoho z nich dosahuje významných akademických úspěchů.

prace

Práce: Mnoho dospělých s Downovým syndromem pracuje v různých oborech a přispívá tak společnosti stejně jako ostatní.

socialni zivot

Sociální život: Osoby s Downovým syndromem mají často bohatý sociální život, navazují přátelství a mnoho z nich se zapojuje do různých aktivit a koníčků.

nezavislost

Nezávislost: S odpovídající podporou mohou mnozí dosáhnout vysoké míry nezávislosti, včetně bydlení samostatně nebo s minimální pomocí.

Mýty a fakta

Existuje mnoho mýtů spojených s Downovým syndromem, které vedou k nesprávným představám a stigmatizaci. Zde jsou některé z nejběžnějších mýtů a skutečností týkajících se Downova syndromu:

  • Mýtus: Osoby s Downovým syndromem jsou vždy šťastné.
    Fakt: Mají širokou škálu emocí, stejně jako kdokoli jiný.
  • Mýtus: Osoby s Downovým syndromem nemohou dosáhnout vysokého vzdělání.
    Fakt: Mnoho z nich dosahuje akademických úspěchů a někteří dokonce získávají univerzitní vzdělání.
  • Mýtus: Downův syndrom je vzácný.
    Fakt: Je to jedna z nejběžnějších genetických anomálií s přibližně jedním případem ze 700 narození.

 

Budoucí výzkum a naděje

Výzkum v oblasti Downova syndromu se neustále vyvíjí. Vědci a lékaři pracují na zlepšení diagnostiky, léčby a podpory pro osoby s Downovým syndromem. Několik klíčových oblastí zahrnuje:

  • Genetický výzkum: Prozkoumání genů spojených s Downovým syndromem může přinést lepší pochopení toho, jak tyto geny ovlivňují vývoj a funkci těla.
  • Nové terapeutické přístupy: Vývoj nových léčebných metod může poskytnout lepší podporu fyzickým a kognitivním schopnostem osob s Downovým syndromem.
  • Intervenční strategie: Zaměření na včasné zásahy může mít pozitivní dopad na vývojový potenciál jedince.

 

Závěr

Downův syndrom je genetický stav, který má vliv na fyzický a intelektuální vývoj jednotlivce. Ačkoli tento syndrom přináší mnoho výzev, s patřičnou podporou a pochopením mohou osoby s Downovým syndromem dosáhnout mnoha úspěchů a žít naplňující život. Je důležité neustále šířit osvětu a poskytovat informace o Downově syndromu, aby byla vytvořená společnost, která je inkluzivní a respektuje rozdíly každého jednotlivce.

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová říká:

„Pokud screeningové testy předpovídají vysoké riziko Downova syndromu, je k potvrzení diagnózy zapotřebí invazivnější diagnostický test (amniocentéza nebo odběr choriových klků). Míra falešně pozitivních výsledků screeningu je přibližně 2–5 %. Amniocentéza a odběr choriových klků jsou spolehlivější testy, ale zvyšují riziko potratu o 0,5 až 1 %. 


Riziko plynoucí ze zákroku je tím větší, čím dříve je proveden, proto se amniocentéza nedoporučuje před 15. týdnem těhotenství a odběr choriových klků před 10. týdnem těhotenství.“

Zdroje

www.wikiskrip­ta.eu/w/Down%C5%AF­v_syndrom

www.downsyndrom.cz

www.ndss.org

www.mayoclinic­.org/diseases-conditions/down-syndrome/symptoms-causes/syc-20355977

www.ghcgenetic­s.cz/aktuality-a-media/aktuali­ty/downuv-syndrom-se-da-odhalit

www.nemoci.vi­talion.cz/dow­nuv-syndrom/

https://www.dow­nsyndrom.cz/dow­nuv-syndrom/obecne-informace/co-je-to-downuv-syndrom.html"

Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová

Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od 90. let se nepřetržitě věnuji praktickému lékárenství, přičemž se také zajímám o novinky ve světě farmacie. Důkladně zjišťuji složení produktů, které jsou dostupné v zahraničí a u nás zatím ne. Volný čas především trávím s rodinou, se kterou velmi ráda chodím do přírody a po horách. Aktivně se také věnuji focení, volejbalu a posilovně.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.