Eukalyptus: zdravotní účinky a použití

Eukalyptus (neboli rostlina blahovičník), známý svou vůní a ikonickými stromy Austrálie, je rostlina s bohatou historií a širokým spektrem využití. Krásně vám provoní byt a je příjemná pro dýchací cesty při nachlazení. Používaný je také jako přísada do teplé relaxační koupele.

Zdravotní účinky

Eukalyptus díky svým vlastnostem často najdete jako součást antisep­tické a protizánětlivé kosmeticky. Typický a nezaměnitelně známý je ale díky obsahu cineolu, který se nachází především listech eukalyptu. Vyznačuje se silnou vůní. Extrahovaný cineol nebo samotný eukalyptový olej je často používán v aromaterapii a jako přísada do léčivých přípravků pro uvolnění dýchacích cest.

Kromě samotných potenciálních účinků na zdraví také jistě oceníte, že ho může používat pro udržení zdravých podmínek v domácnosti. Například při čištění povrchů stačí přidat pár kapek do rozprašovače nebo s pomocí eukalyptu můžete bojovat proti molům ve skříni.

Jak používat eukalyptus?

aromaterapie

Aromaterapie: V a­romaterapii najde eukalyptus využití především pro normální funkčnost dýchacích cest a na zklidnění mysli. Můžete použít eukalyptový olej v difuzéru, dát éterický olej eukalyptu do vonné lampy nebo přidat pár kapek do horké lázně.

Pojďme si připravit tekutý osvěžovač vzduchu na bázi eukalyptového, mátového a levandulového oleje, který nám provoní celý dům svěží bylinnou vůní. Zároveň má schopnost odpuzovat hmyz a neutralizovat nepříjemné pachy, například cigaretový kouř. Osvěžovač vzduchu používáme v přiměřeném množství, protože éterické oleje jsou velmi výrazné. Připravenou vonnou směs nerozstřikujeme v kuchyni ani na jiných místech, kde se připravuje jídlo. Potřebujete 600 ml vody, 1 lžíci eukalyptového oleje, 1 lžíci mátového oleje a 1 lžíci levandulového oleje a sklenici s uzávěrem, rozprašovač a nálevku. Svaříme vodu, necháme ji zchladnout a naplníme ji do sklenice. Potom postupně přidáváme oleje po lžících. Nakonec sklenici uzavřeme a dobře protřepeme, aby se jednotlivé přísady náležitě promíchaly. Směs pomocí nálevky nalijeme do rozprašovače. A je hotovo.

prirodni lecba

Přírodní účinky: Pro pomoc při zmírnění příznaků nachlazení či chřipky se vdechuje pára s několika kapkami eukalyptového oleje nebo se výpary z nahřívaných listů inhalují. Používají se jak čerstvé, tak sušené listy eukalyptu. 

cistici prostredky

Domácí čistící prostředky: Díky svým antiseptickým vlastnostem můžete eukalyptový olej přidat do domácích čisticích prostředků pro dezinfekci povrchů. Jako bonus vám bude příjemná vůně.

pece o plet

Péče o pleť: Pro své protizánětlivé účinky se eukalyptus používá použít i v kosmetice. Zde je do nosného oleje přidáváno jen několik kapek eukalyptového oleje. Eukalyptové krémy mohou pomoci uklidnit podrážděnou pokožku.

repelent

Repelent: Eukalyptový olej může sloužit jako přírodní repelent proti komárům a dalšímu hmyzu. Kromě samotného oleje dokáže i samotná rostlina odpuzovat nepříjemný hmyz, pokud si ji vysadíte doma. Vaše rostliny však před škůdci neochrání, ačkoliv si to mnozí zahrádkáři myslí. Naopak eukalyptus je sám při pěstování náchylný na mšice.

Využití v kosmetice

  • Péče o pleť: Eukalyptový olej je oblíbenou složkou v produktech na akné s antibakteriálními vlastnostmi,. Tyto eukalyptové přípravy také pomáhají čistit pokožku a snižovat výskyt pupínků. Taktéž se využívá v tonikách a čisticích pleťových přípravcích pro osvěžení a oživení pleti.

  • Péče o tělo: Ve wellness a spa produktech, jako jsou masážní oleje a přípravky do koupele, se eukalyptus používá pro dosažení chladivého a uvolňujícího účinku. Eukalyptové wellness produkty se hodí také v boji proti svalové únavě a bolesti.

  • Péče o vlasy: Vlasové produkty s eukalyptem, jako jsou šampony a kondicionéry, jsou vyhledávány pro své stimulační účinky na vlasovou pokožku, podporu růstu vlasů a předcházení lupům.

Bezpečnost

Při používání eukalyptu je důležité dodržovat bezpečnostní opatření, zejména kvůli jeho vysoké koncentraci. Eukalyptový olej by se měl vždy ředit před aplikací na kůži a nikdy by neměl být konzumován vnitřně bez odborného dohledu. Pokud nejste medvídek koala, který je jako jediný přizpůsobený ke konzumaci tohoto listí, jsou pro vás ve větším množství eukalyptové listy i přímo jedovaté. Těhotné ženy a malé děti by měly používat eukalyptový olej s opatrností.

Závěr

Eukalyptus je nejen krásnou a aromatickou rostlinou, ale také nabízí řadu praktických využití. Hezky a svěže voní a má příznivý účinek na zdraví dýchacích cest. Ať už se rozhodnete pro využití eukalyptového oleje na vlasy, pleť či do difuzéru, vždy si přečtěte doporučení a pokyny k jeho používání. Taktéž při užívání doplňků stravy s eukalyptem. 

Zdroje

https://www.web­md.com/vitamin­s/ai/ingredien­tmono-700/eucalyptus

https://www.rxlis­t.com/supplemen­ts/eucalyptus­.htm

https://www.web­md.com/diet/e­ucalyptus-is-it-good-for-you

Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová

Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od 90. let se nepřetržitě věnuji praktickému lékárenství, přičemž se také zajímám o novinky ve světě farmacie. Důkladně zjišťuji složení produktů, které jsou dostupné v zahraničí a u nás zatím ne. Volný čas především trávím s rodinou, se kterou velmi ráda chodím do přírody a po horách. Aktivně se také věnuji focení, volejbalu a posilovně.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.