Ganglion: komplexní průvodce

Ganglion je cystovité zduření plné tekutiny, které se často objevuje poblíž kloubů nebo šlach, zejména na rukou a zápěstí. Někdy je označován také jako synoviální cysta. Ganglion může být různě velký, od velikosti hrachu po velikost golfového míčku. Většina ganglionů je bezbolestných, ale potrápí nehezkým vzhledem.

 

Obsah

  1. Jak vzniká ganglion?
  2. Příznaky
  3. Diagnostika ganglionu
  4. Léčba ganglionu
  5. Prevence vzniku ganglionu
  6. Závěr

Jak vzniká ganglion?

Předpokládá se, že jeho vznik může vyvolat trauma, opakovaná zátěž kloubu nebo zánět. Ganglion vzniká, když synoviální tekutina (tekutina, která je mezi klouby) unikne z kloubu nebo šlachové pochvy a vytvoří malou cystu. Tato cysta může růst, když se do ní dostává více tekutiny.

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová říká:

„Někteří lékaři doporučují v léčbě ganglionu i některé alternativní postupy, jakými jsou pasivní zahřívání nemocného místa pomocí potítek či návleků, nebo koupele ve vřídelní či mořské vodě.“

Příznaky

Gangliony se často objevují na zadní straně zápěstí, ale mohou se vyskytnout kdekoli na těle. Symptomy zahrnují:

  • Bolest: Některé gangliony mohou způsobovat bolest, zejména když jsou stlačeny nebo když provádíte daným kloubem určité pohyby
  • Tuhost a omezený rozsah pohybu v postiženém kloubu
  • Estetické problémy kvůli viditelné cystě na kůži


Diagnostika ganglionu

Diagnostika ganglionu obvykle začíná fyzikálním vyšetřením postižené oblasti. Lékař pohmatem vyšetří cystu, prosvítí ji, aby zjistil, z čeho je složená a pro upřesnění využije ultraz­vuk nebo magnetickou rezonanci (MRI). V některých případech může být také provedena punkce cysty a odběr tekutiny pro laboratorní analýzu.


Léčba ganglionu

Ne všechny gangliony vyžadují léčbu. Pokud ganglion nezpůsobuje bolest nebo jiné problémy, léčba nemusí být nutná. V ostatních případech se využívá:

  • Neinvazivní metody: Zahrnují odpočinek, imobilizaci postižené oblasti, nebo aplikaci ledových obkladů.
  • Punkce: Proces, při kterém je tekutina z ganglionu odstraněna pomocí jehly.
  • Chirurgický zákrok: Pokud ostatní metody selhávají nebo pokud ganglion opakovaně vzniká, může být provedena chirurgická excize.
  • Léky: V některých případech se podávají protizánětlivé léky pro zmírnění bolesti.

Chirurgické odstranění ganglionu

Pokud je rosol v ganglionu hustý a není možné jej odsát, provádí se jeho chirurgické odstranění. Obvykle postačí lokální znecitlivění. Po zákroku je nutné postiženou končetinu po dobu hojení ponechat v klidovém režimu, nejčastěji formou uložení do dlahy. Často se podávají analgetika, která mají současně protizánětlivý účinek. Působí nejen k mírnění pooperačních bolestí, ale také jako prevence opětovného vzniku ganglionu. Ten má tendenci recidivovat, zvláště v případech, kdy se během zákroku nepodaří odstranit i příčinu nahromadění tekutiny.


Prevence vzniku ganglionu

Ačkoli vzniku ganglionu nelze vždy předejít, některá opatření pomohou snížit riziko. Pokud trpíte na gangliony na nohou, noste správně padnoucí obuv. Při práci na počítači používejte ergonomické potřeby a pravidelně klouby pohybujte do všech směrů, nezapomínejte na jejich mobilizaci a celkový strečink.


Závěr

Gangliony, ačkoliv jsou nezhoubné, mohou způsobovat různé potíže od bolesti až po estetické potíže. Správná diagnostika a léčba jsou klíčové pro úspěšné zvládnutí tohoto stavu. Pokud máte podezření na vývoj ganglionu, navštivte svého lékaře, aby stanovil správnou diagnózu a mohli jste s vhodnou léčbu začít co nejdříve.

Zdroje

https://www.wi­kiskripta.eu/w/Gan­glion

https://www.nzip­.cz/rejstriko­vy-pojem/4640

https://www.nhs­.uk/condition­s/ganglion/

Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová

Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od 90. let se nepřetržitě věnuji praktickému lékárenství, přičemž se také zajímám o novinky ve světě farmacie. Důkladně zjišťuji složení produktů, které jsou dostupné v zahraničí a u nás zatím ne. Volný čas především trávím s rodinou, se kterou velmi ráda chodím do přírody a po horách. Aktivně se také věnuji focení, volejbalu a posilovně.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.