Zpět do poradny
Dotaz z 16. 5. 2024

Dobrý den,již asi 3 týdny mě bolí horní patro. Nejvíce když se jako by zalknu. Bolest se během dne nijak nemění. Mám alergii na pyl a už asi měsíc mám pořád ucpaný nos a rýmu,nevím zda to může mít s tím nějakou souvislost. Zda může být bolest způsobena alergii a dlouhotrvající rýmou.
Děkuji za odpověď

Na dotaz odpovídá:

Mgr. Martina Macfeldová

Dobrý den,
bolest horního patra úst může mít různé příčiny, od běžných až po vážnější stav.
Je možné, že je to spojitost s vaší alergií, spíše by byla možná alergie na některé potraviny. Bude dobré navštívit lékaře, který provede řádné vyšetření a nastaví správnou léčbu a vyloučí se závažnější problémy.

Malé, bolestivé vředy jako afty, které se mohou objevit na sliznici úst, včetně horního patra, a způsobovat nepříjemné bolesti. Pro zmírnění obtíží lze použít například roztok Herbadent. Užívá se k ošetření zánětlivých onemocnění ústní sliznice, aftů, otlaků...Dále se nabízí Corsodyl gel k léčbě infekčních onemocnění a zánětů v dutině ústní a jejich prevenci. Sáhnout můžete též k analgetickému Mundisalu.

Přemnožení kvasinek v ústech může způsobit bílé povlaky a bolestivé pocity, obvykle u osob se sníženou imunitou nebo užívajících antibiotika. Spálení horního patra horkým jídlem nebo nápojem, ostré hrany na potravinách nebo nesprávné používání zubních pomůcek mohou vést k bolesti horního patra.

Na alergii a ucpaný nos můžete vyzkoušet Livostin nosní sprej. Rychle a dlouhodobě zmírňuje obtíže jako kýchání, svědění nosu a rýmu, které jsou způsobeny alergií či přecitlivělostí na trávy, pyl, plísně, prach a jiné látky. Můžete i přidat systémová antihistaminika jako Analergin Neo, který se používá k léčbě příznaků spojených s alergickými stavy, jako je senná rýma, přetrvávající alergická rýma. Ten by vám mohl pomoci i u bolesti horního patra, pokud by příčinou byla alergie.

S přáním pěkného dne Martina Macfeldová

Užitečné?
(1) (1)
(1)

Doporučené produkty

Doporučené kategorie

Podobné dotazy

Nejnovější dotazy

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.

Všechny dotazy