Hypochondrie

Hypochondrie je typ úzkostné poruchy. Osoby trpící hypochondrií jsou přesvědčeny, že jim hrozí vážné onemocnění na základě interpretace svých tělesných symptomů. Ačkoli případné lékařské vyšetření obvykle neodhalí žádnou organickou příčinu, úzkost a obavy pacienta zůstávají a mohou být dokonce intenzivnější. Je důležité si uvědomit, že hypochondrie není způsobena nedostatečnou lékařskou péčí, ale je psychickým stavem. Odkazy na tuto poruchu se vyskytují již v dávné historii. Slovo „hypochondrie“ má kořeny v řečtině, kde „hypo“ znamená „pod“ a „chondros“ znamená „hrudní kost“ – což odkazuje na bolest v oblasti pod hrudníkem, která byla kdysi spojována s touto poruchou.

 

Obsah článku

 

Příznaky a projevy

Hypochondrické obavy jsou často vyvolány vnímáním normálních tělesných funkcí, jako je srdeční tep, pocení nebo závratě. Každý z vás jistě zažil období, ve kterém se strachoval o své zdraví, u hypochondrů jsou ale tyto obavy zesílené, trvalé a mohou zasahovat do běžného života následujícími způsoby:

 

  • Přehnaná reakce na drobné symptomy: Běžné tělesné projevy, jako je mírný kašel nebo únava, mohou být hypochondrem interpretovány jako známky vážných onemocnění.
  • Neustálé vyhledávání lékařské péče: Osoby s hypochondrií často navštěvují různé lékaře v naději, že někdo z nich konečně objeví příčinu jejich symptomů.
  • Zbytečné lékařské testy: I když předchozí testy neukázaly žádné problémy, hypochondr může vyžadovat další vyšetření.
  • Stálé sledování svého těla: To zahrnuje například pravidelné měření teploty, krevního tlaku nebo zkoumání těla kvůli výskytu nových symptomů.

 

Pokud se obavy stávají natolik intenzivními, že ovlivňují každodenní život a fungování, měla by být zvážena léčba. Je důležité si uvědomit, že hypochondrie není projevem slabosti nebo nedostatku odhodlání, ale skutečnou psychickou poruchou.

 

Příčiny vzniku

Hypochondrie je složitá porucha, jejíž přesné příčiny nejsou plně pochopeny. Většina odborníků však věří, že je výsledkem kombinace biologických, psychologických a environmentálních faktorů.

 

  • Biologické faktory: Mohou zahrnovat genetickou predispozici k úzkostným poruchám nebo nerovnováhu chemikálií v mozku, které regulují náladu a úzkost.
  • Psychologické faktory: Ke vzniku hypochondrie přispívají zkušenosti z dětství, včetně traumat nebo nadměrného zaměření na zdraví v rodině. Dále se může jednat o nevhodné způsoby zvládání stresu.
  • Environmentální faktory: Exponovanost informacím o zdraví, například prostřednictvím médií nebo internetu, může vyvolat nebo zesílit obavy o vlastní zdraví.

 

Diagnostika

Diagnóza hypochondrie je založena především na klinickém rozhovoru s jedincem. Lékař nebo psycholog se zaměřuje na dobu trvání a intenzitu obav osoby o její zdraví, frekvenci návštěv lékaře a to, jak tyto obavy ovlivňují její každodenní život. Je důležité si uvědomit, že i když je hypochondrie psychická porucha, pacientovy obavy o své zdraví jsou skutečné a neměly by být bagatelizovány. Empatický a podporující přístup je klíčový při komunikaci s těmito lidmi.

Je také důležité provádět důkladná lékařská vyšetření k vyloučení fyzických onemocnění, které by mohly vysvětlit symptomy pacienta. Pokud lékařské vyšetření neodhalí žádnou organickou příčinu a pokud pacientovy obavy o jeho zdraví trvají déle než 6 měsíců, může mu být diagnostikována hypochondrie.

 

Léčba hypochondrie

Léčba hypochondrie je zaměřena hlavně na psychoterapii, především pak kognitivně-behaviorální terapii. Ta učí pacienty identifikovat a měnit negativní myšlenkové vzory a chování, které mohou vyvolat či zintenzivnit jejich zdravotní obavy. Pro někoho mohou být vhodná také antidepre­siva, zejména selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI), ty však nejsou dlouhodobým řešením.

Klíčové je budování důvěry mezi pacientem a lékařem, protože to může pomoci pacientovi lépe rozumět svým zdravotním obavám a ujistit jej, že dostává správnou léčbu.

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová říká:

„Důležitou součásti terapie je expozice a expozice se zábranou ujišťovacích reakcí. Pacient je vystavován podnětům, ze kterých má obavy. Jde jak o tělesné příznaky, tak o katastrofické myšlenky a představy. Snad nejjednodušší ex­pozicí je tělesné cvičení. Proto je pacient veden k tomu, aby pravidelně cvičil (běh, rotoped, posilovna) a začal se otužovat. Expozice úzkost provokujícím stimulům je prováděna postupně a hierarchicky, od podnětů vyvolávajících mír­ný stres až po podněty nejvíce stresující.“

Prevence

Prevence hypochondrie je složitá, protože přesné příčiny nejsou plně pochopeny. Výzkum naznačuje, že raná intervence může být účinná, zejména když se objeví první příznaky. Důležité je také vzdělávání veřejnosti o tom, co je hypochondrie a jak ji rozpoznat. Psycho­logické poradenství nebo terapie může být prozatímním řešením pro lidi, kteří mají rodinnou historii hypochondrie nebo jiných úzkostných poruch. Dále je doporučeno vyhýbat se častému vyhledávání zdravotních informací na internetu, což může zvyšovat úzkost. Nejenže na vás hned vyskakují strašidelné scénáře, ale nikdy nemáte 100% jistotu, že jste se správně diagnostikovali, dokud vás neprohlédne lékař.

 

Život s hypochondrií

Žít s hypochondrií je náročný, protože neustálé obavy o vlastní zdraví mohou negativně ovlivnit každodenní život. Mnoho lidí s hypochondrií má potíže s vytvářením a udržováním vztahů, protože jejich obavy o zdraví ovlivňují jejich společenský život a mohu být příčinou mnohých nedorozumění.

 

Tipy pro život s hypochondrií:

  • Vyhledejte profesionální pomoc: Terapeut nebo lékař může nabídnout strategie a nástroje pro zvládání příznaků.
  • Omezení vyhledávání zdravotních informací na internetu: Může to zbytečně zvyšovat úzkost.
  • Naučte se techniky řízení stresu: Meditace, hluboké dýchání nebo cvičení pomáhá zklidnit vaši mysl.
  • Komunikujte s blízkými: Otevřená komunikace může pomoci blízkým lépe rozumět tomu, co prožíváte.

 

Stigma hypochondrie

Stigma spojené s hypochondrií je jedním z hlavních důvodů, proč mnoho lidí se zdravotními obavami nevyhledá pomoc. Obávají se, že jejich obavy budou brány na lehkou váhu nebo že budou označeni za „blázny“. Je důležité si uvědomit, že hypochondrie je legitimní duševní zdravotní problém a že lidé, kteří trpí touto poruchou, si zaslouží stejnou péči a pochopení jako ti, kteří trpí jakoukoli jinou duševní poruchou. Kvůli stigmatu lidé mohou zažívat pocity izolace a samoty. Častá je i sebekritika a snížená sebeúcta kvůli vnímání vlastních obav jako „nerealistických“ nebo „směšných“. Pamatujte, že pokud vás trápí zdravotní problémy, návštěva lékaře není hned braná jako projev hypochondrie, ba naopak, někdy vám může i zachránit život.

Mýty o hypochondrii

Existuje mnoho mylných představ a nedorozumění ohledně hypochondrie. Zde jsou některé z nejběžnějších mý­tů:

mytus

Hypochondrie je jen o pozornosti

Ačkoli někteří lidé mohou vytvářet falešné příznaky za účelem získání pozornosti, hypochondrie je skutečná duševní porucha s hlubokými obavami o zdraví.

mytus

Lidé s hypochondrií si jen vymýšlí své příznaky

Osoby trpící hypochondrií opravdu pociťují příznaky, ačkoli nemusí být spojeny s vážnou lékařskou diagnózou. Tomuto propojení mezi myslí a tělem se říká psychosomatika.

mytus

Hypochondrie je vzácná

Odhaduje se, že až 5 % populace v určitém okamžiku svého života trpí hypochondrií.

mytus

Terapie pro hypochondrii nefunguje

V mnoha případech může kognitivně-behaviorální terapie a další léčebné metody výrazně zmírnit příznaky.

Závěr

Hypochondrie je komplexní duševní zdravotní stav, který značně ovlivňuje kvalitu života jednotlivce. Je důležité rozlišovat mezi legitimními zdravotními obavami a obavami, které mohou být způsobeny touto poruchou. S vhodnou léčbou a podporou může většina lidí s hypochondrií dosáhnout úlevy od svých příznaků a vést plnohodnotný život.

 

Tento článek je pouze informační a neslouží jako náhrada konzultace s lékařem. V případě podezření na jakékoliv zdravotní problémy se obraťte na profesionální pomoc u lékaře, psychologa nebo psychoterapeuta.

Zdroje

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC6584­190/

https://my.cle­velandclinic.or­g/health/dise­ases/9886-illness-anxiety-disorder-hypochondria-hypochondriasis

https://www.ma­yoclinic.org/di­seases-conditions/illness-anxiety-disorder/symptoms-causes/syc-20373782

https://www.web­md.com/mental-health/somatic_sym­ptom_disorder

https://www.news-medical.net/he­alth/Health-Anxiety-Hypochondria-Symptoms.aspx

https://www.me­dicalnewstoda­y.com/articles/9983

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/bo­oks/NBK554399/

https://www.he­althline.com/he­alth/health-anxiety

Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová

Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od 90. let se nepřetržitě věnuji praktickému lékárenství, přičemž se také zajímám o novinky ve světě farmacie. Důkladně zjišťuji složení produktů, které jsou dostupné v zahraničí a u nás zatím ne. Volný čas především trávím s rodinou, se kterou velmi ráda chodím do přírody a po horách. Aktivně se také věnuji focení, volejbalu a posilovně.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.