Ibišek: účinky, použití a varování

Ibišek s krásnými červenými květy nejen krášlí zahrady, ale má také mnoho praktických využití v léčitelství a kuchyni. Je považován za symbol krásy, lásky a exotiky, podpoří vaši imunitu díky vysokému obsahu vitaminu C, přispívá k dobrému trávení a dodá svěží kyselou chuť čajovým směsím a dalším nápojům.

Účinky na lidské tělo

imunita

Podpora imunitního systému

Díky obsahu vitaminu C a dalších antioxidantů se ibišek využívá hlavně v období chladnějších měsíců, kdy váš imunitní systém potřebuje pořádnou vzpruhu.

traveni

Dobré trávení

Ibišek může mít mírné projímavé účinky a tím přispívat k dobrému trávení a pravidelné stolici u osob, které trápí zácpa.

krevni tlak

Normální hladina krevního tlaku

Některé studie naznačují, že konzumace ibiškového čaje může pomoci udržovat normální hladiny krevního tlaku.

plet

Podpora zdravé pokožky

Extrakt z ibišku se často používá v kosmetických přípravcích pro své hydratační a protizánětlivé vlastnosti, které přispívají ke zdravému a mladistvému vzhledu pokožky.

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová říká:

„Ibišek přispívá k vylučování vody z organizmu a mírnit pocit těžkých nohou. Ibišek pro svoji nakyslou chuť bývá součástí ovocných čajů či osvěžujících ovocných nápojů. Přispívá k osvěžení těla a k udržení vitality. Ibišek se používá také při výrobě kosmetiky. Jeho jemně drcené sušené květy se přidávají do rostlinných barev na vlasy, kde podporují červené odstíny.“

Praktické využití

Ibišek lze využít na mnoho způsobů:

  • Zdravotní účely: Ibiškový čaj je oblíbený pro své účinky zejména při nachlazení, bolestech hlavy nebo menstruačních potížích.
  • Kulinářské využití: Květy ibišku použijte na přípravu osvěžujících nápojů, džusů, sirupů nebo marmelád. Mají charakteristickou kyselou chuť a krásnou červenou barvu.
  • Kosmetika: Extrakt z ibišku je často přidáván do kosmetických přípravků, jako jsou krémy, šampony a pleťové masky, a to pro své hydratační a protizánětlivé vlastnosti.

Varování

Přestože má ibišek mnoho pozitivních účinků, jsou situace, ve kterých byste měli být obezřetnější. Pokud jste těhotná nebo kojíte, poraďte se o užívání doplňků s ibiškem s lékařem. Větší dávky mohou interagovat třeba s léky proti malárii, na diabetes či zánětlivá onemocnění kloubů. Stejně jako u všech ostatních rostlin, u ibišku také hrozí alergická reakce, především na pyl.

Závěr

Ibišek je více než jen okrasná rostlina. Jeho květy mají mnoho praktických využití v léčitelství, kuchyni a kosmetice. Konzumace ibiškových produktů může přinést mnoho zdravotních výhod a přispět k vašemu celkovému blahobytu. Dejte si pozor na některé kontraindikace a interakce s léky a vytěžte z ibišku maximum.

Zdroje

https://medli­neplus.gov/dru­ginfo/natural/211­.html

https://www.web­md.com/diet/hi­biscus-tea-is-it-good-for-you

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC9033­014/

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC1067­6230/

Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová

Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od 90. let se nepřetržitě věnuji praktickému lékárenství, přičemž se také zajímám o novinky ve světě farmacie. Důkladně zjišťuji složení produktů, které jsou dostupné v zahraničí a u nás zatím ne. Volný čas především trávím s rodinou, se kterou velmi ráda chodím do přírody a po horách. Aktivně se také věnuji focení, volejbalu a posilovně.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.