Jaké jsou nejlepší vitamíny pro těhotné a kojící?

V těhotenství musíte myslet na to, že odteď jíte za dva. Nároky na přísun kvalitních živin se zvyšují, aby vaše tělo a děťátko v něm mělo vše, co potřebuje. Tady najdete přehled vitamínů pro těhotné a kojící, včetně vitamínů na podporu otěhotnění. 

pilulka

Jaké užívat látky a vitamíny před otěhotněním?

Podpora otěhotnění je komplexní záležitost, která je velmi individuální pro každou ženu a jejího partnera. Proto nemáme tabletky, co by nám spolehlivě zajistily početí. V rámci přípravy na miminko je hlavně důležité udržovat zdravou životosprávu a dostávat co nejvíce kvalitních živin ze svého jídelníčku.

 

Některé látky je vhodné začít doplňovat před početím, aby je tělo již mělo v zásobě až nastanou první týdny těhotenství. Také existují minerály a vitamíny na podporu plodnosti, avšak jejich účinek může být omezený.
 

  • Zinek prokazatelně přispívá ke zdravé plodnosti a reprodukci u žen i mužů. Má vliv na celou řadu důležitých procesů v těle, včetně dobrého metabolismu a stavu kůže, vlasů i nehtů.
  • Kyselina listová (vitamín B9, folát) se doporučuje začít užívat už 3 měsíce před začátkem snahy o miminko. Podrobnosti najdete níže.
  • Kotvičník zemní (Tribulus terrestris) se často používá v doplňcích stravy na plodnost, především pro muže. Účinky této byliny však zatím nejsou potvrzené a čekají na schválení od EFSA (Evropského úřadu pro bezpečnost potravin).
  • Selen přispívá ke zdravé tvorbě spermií. Aby se tohoto účinku dosáhlo, budoucí tatínek by měl zároveň jíst celkem 130 g sacharidů za den.
  • Vhodné živiny „do zásoby“ před otěhotněním: cholin (inositol), jód, železo, vitamín D3, vitamín B12
podpora otehotneni

Kyselina listová v těhotenství i před otěhotněním

Mezi nejdůležitější vitamíny pro těhotné patří kyselina listová, také známá jako vitamín B9, folát či folacin. Je důležitou součástí vývojových a růstových procesů v organismu. Když ji začnete užívat 3 měsíce před početím, působí jako prevence vrozených vad mozku a míchy, nebo také rozštěpů rtů a patra. Právě mícha a mozek se vyvíjí hned v prvních týdnech těhotenství, proto by se vitamín B9 měl užívat s předstihem.


Doporučená denní dávka kyseliny listové je v těhotenství 400–600 μg. Pomáhá tak dále zdravému vývoji plodu, nervové soustavy a dělení buněk. Takto vysoké množství je obtížné získat jen z potravin (vstřebatelnost je kolem 50 %), proto se doporučuje užívat kyselinu listovou v tabletách.

 

Zdroje kyseliny listové:

  • Listová zelenina – ledový salát, hlávkový salát, čínské zelí
  • Brokolice, květák, kapusta, zelí, špenát, rajčata
  • Celozrnné výrobky, kvasnice
  • Játra
  • Vlašské a pistáciové ořechy
  • Fermentované mléčné výrobky

Jaké jsou nejlepší minerály a vitamíny pro těhotné?

Denní dávky vitamínů a minerálů jsou v těhotenství vyšší, protože už neživíte jenom sebe. Ze začátku je tělo vysíleno těhotenskými nevolnostmi a mohou se projevit také změny chuti. Najednou můžete začít prahnout po sladkostech a naopak získat averzi vůči některé zelenině nebo masu. Tak může nastat nutriční deficit, který lze balancovat pomocí těhotenských vitamínů, aby miminko stále mělo vše potřebné pro zdravý vývoj.

vitaminy pro tehotne

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová říká:

„Těhotným ženám prospívá užívání kyseliny listové v tabletách. Někdy se tento vitamin podává spolu se železem těm ženám, které jsou během těhotenství anemické. Ukázalo se, že také snižuje výskyt vrozených vad nervové soustavy, užívá-li se ještě před otěhotněním a v prvních 12 týdnech těhotenství. 

 

Kyselina listová se účastní tvorby červených krvinek, které se v těhotenství tvoří ve zvýšeném množství, aby bylo možno pokrýt potřeby výživy vyvíjejícího se plodu. Při nedostatku kyseliny listové se zvyšuje nebezpečí těhotenské toxémie ( eklampsie a preeklampsie), předčasného porodu a krvácení. Jsou také doklady o tom, že zvýšený příjem kyseliny listové může předcházet vzniku rozštěpu páteře.“

 

kyselina listova

Kyselina listová (vitamín B9)

Jak už jsme si řekli výše, kyselina listová je v těhotenství zásadní. Nejdůležitější období pro její užívání jsou 3 měsíce před početím a během 1. trimestru. Doporučená denní dávka je 400–600 μg.

cholin

Cholin

Cholin se velmi podobá vitamínům a tělo si ho částečně umí vytvořit samo, zbytek přijímá z potravy. Vhodné zdroje jsou vaječné žloutky, játra, hovězí maso, sója, kvasnice a mléko. Je důležitý pro zdravý vývoj mozku dítěte a jeho nutriční potřeba během těhotenství a kojení značně narůstá. Doporučená denní dávka cholinu v těhotenství je 480 mg a při kojení je 520 mg.

vitamin d3

Vitamín D3

Vitamín D3 prospívá růstu a zdravému vývoji kostí u dětí. Tělo matky si ho dokáže vytvořit ze slunečního záření, ale musí se o něj dělit s dítětem. Proto je důležité během těhotenství i kojení přijímat doporučenou denní dávku vitamínu D, tedy 15 μg (600 IU).

jod

Jód

Jód je v těhotenství nejdůležitějším minerálem. Je zásadní pro správnou funkci štítné žlázy, která se u miminka vyvíjí od 12. týdne těhotenství. Nedostatek jódu během růstu dítěte může vést k vrozeným vadám nebo dokonce potratu. Doporučená denní dávka pro těhotné ženy je 220 μg a pro kojící ženy 290 μg. Mezi zdroje jódu patří mořské ryby a plody, které ovšem nebývají v Česku tak oblíbené, aby hladinu jódu v těhotenství dostatečně doplňovaly.

zelezo

Železo a vitamín C

Potřeba železa se během těhotenství výrazně zvyšuje. Podílí se totiž na tvorbě červených krvinek a přenosu kyslíku v těle – tedy pracuje na dodávání kyslíku pro miminko. Zatímco běžně by dospělé ženy měly přijímat 15 mg, doporučená denní dávka železa v těhotenství je 30 mg. Zároveň doporučujeme zvýšit příjem vitamínu C. Kromě obrovské škály benefitů pro organismus, vitamín C také podporuje vstřebávání železa.

omega 3

Omega-3 kyseliny, konkrétně DHA kyselina

Pod omega-3 mastné kyseliny spadá kyselina dokosahexaenová (DHA), u které je známo, že přispívá ke zdravému vývoji očí a mozku dítěte. Doporučuje se tedy během těhotenství i kojení užívat normální denní dávku omega-3 kyselin (250 mg) a navíc ještě přidat 200 mg DHA samotné.

horcik

Hořčík a vápník

Zdravý vývoj kostí podpoříte hořčíkem a vápníkem. Doporučená denní dávka hořčíku v těhotenství je 310 mg a 350 mg při kojení, pro vápník je to 1000 mg. Hořčík navíc zabraňuje předčasným kontrakcím a křečím.

Nezapomeňte si vždy na obalech doplňků stravy přečíst, zda jsou vhodné v těhotenství a během kojení. Také je důležité vědět, jakou část doporučené denní dávky získáte v jedné tabletě, abyste případně nejedli více nebo méně, než je žádoucí. Konzultujte vše se svým lékařem, ať máte spokojené těhotenství a zdravé miminko.

Jaké jsou nejlepší vitamíny pro kojící maminky?

Tak už se to narodilo a váš kojenec bude ještě zhruba 6 měsíců závislý na příjmu živin z těla maminky. Dobrá zpráva je, že se toho zase tolik nemění a látky vhodné během těhotenství jsou prospěšné i během kojení. Vitamíny a minerály se však při kojení rapidně spotřebovávají, co je tedy nutné si pohlídat?
 

  • Omega-3 mastné kyseliny (DHA a EPA) pro správný vývoj mozku a zraku – 250 mg omega-3 a navíc 200 mg samotné DHA
  • Jód v dávce 290 μg je třeba hlídat pomocí doplňků stravy, v Česku je jeho příjem celkově nízký kvůli malé konzumaci mořských plodů a ryb
  • Vitamín D a vápník pro zdravý vývoj kostí ve stejném množství – 600 IU vitamínu D a 1000 mg vápníku
  • Vitamín A se během těhotenství nedoporučuje kvůli jeho vlivu na nervový systém dítěte, ale při kojení je vhodné doplňovat 1,5 mg denně.
  • B-komplex zahrnuje všechny vitamíny skupiny B, které mají celý seznam různých benefitů pro namáhaný organismus
  • Cholin je dobré užívat ve zvýšené denní dávce 520 mg pro jeho příznivý vliv na vývoj mozku  
  • Vitamín C je vhodné užívat při kojení v denní dávce 125 mg
     

Nejdůležitější pořád je, aby strava matky byla dostatečně pestrá, zdravá a plná vlákniny. U kojících maminek je totiž vyšší riziko nedostatku vitamínů a minerálů než u nekojících, proto je důležité je přijímat konzistentně a z více zdrojů.

vitaminy pro kojici

Zdroje

https://farma­ciepropraxi.cz/pdfs/lek­/2006/02/13.pdf

Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová

Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Od 90. let se nepřetržitě věnuji praktickému lékárenství, přičemž se také zajímám o novinky ve světě farmacie. Důkladně zjišťuji složení produktů, které jsou dostupné v zahraničí a u nás zatím ne. Volný čas především trávím s rodinou, se kterou velmi ráda chodím do přírody a po horách. Aktivně se také věnuji focení, volejbalu a posilovně.

Všechny články od autora

Zeptejte se lékárníka

Odborné rady a odpovědi na vaše dotazy, a to z pohodlí vašeho domova.